Sevgi çiçeğinin en eski tohum kalıntısı Ankara’da bulundu

Ankara'da 5 bin yıllık Hatti ve Hitit kenti Külhöyük’teki kazılarda endemik sevgi çiçeğinin bilinen en eski tohum kalıntıları bulundu.

Arkeoloji 10 Eylül 2026

Gölbaşı ilçesindeki Külhöyük’te 4 bin yıllık bir Hitit kabının içinde endemik sevgi çiçeğinin (Centaurea) bilinen en eski tohum kalıntıları tespit edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy buluntuyu şöyle anlattı:

“Hatti ve Hitit kenti Külhöyük’te yürüttüğümüz kazılarda, 4 bin yıllık bir Hitit kabının içinde bugün dünyada yalnızca Ankara Gölbaşı’nda yetişen endemik Sevgi Çiçeği’nin (Centaurea) bilinen en eski tohum kalıntıları tespit edildi.

* Günümüzde koruma altında bulunan ve 2019 yılında coğrafi işaret alan Sevgi Çiçeği’nin binlerce yıl öncesine uzanan izleri, Anadolu’nun zengin flora tarihine de yeni bir pencere açıyor.

* Bakanlığımız ve Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Derya Yılmaz Tekin başkanlığında sürdürdüğümüz çalışmalarla Külhöyük’ün tarihini yeni bulgularla aydınlatmaya devam ediyoruz. Çiçeğin günümüzde yalnızca Gölbaşı’nda yetişen Centaurea türü Türkiye’ye özgü endemik bitkiler arasında yer alıyor.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.