10 ay önce yazılan bu yazıyı okuyun, para fonlarında yapılan dolandırıcılığı anlayın

Eski bankacı, şimdinin siyasetçisi Kerim Rota, para piyasası fonlarıyla borsada yapılan manipülasyonu uzun zamandan beri herkesin anlayacağı dilde anlatıyor. Yazarın bundan 10 ay önce 14 Kasımda yayınlanan yazısını okumadan geçmeyin.

Ekonomi 18 Eylül 2026

Türkiye’de herkesin gözünün önünde, üstelik tehlikesine de herkes tarafından dikkat çekilen bir saadet zinciri dolandırıcılığı nihayet Sermaye Piyasası Kurulu tarafından tamamen durduruldu.

Bu borsada hisse manipülasyonuna dayalı, sanki yasalmış gibi gözüken dolandırıcılık oldukça uzun süre devam etti. Bütün saadet zincirleri gibi bu dolandırıcılık da içeriye sürekli yeni para girmesine dayalıydı. O para geçen yılın sonlarında kesilmeye başladı ve bu arada para fonlarındaki dolandırıcılık da ortaya çıktı. Kasım 2025’te Hazine ve Maliye Bakanı mehmet Şimşek de, borsa manipülasyonuna izin vermeyeceklerini, önlem alacaklarını duyurdu. Ama duyurduğu önlem 10 ay sonra, Ağustos ayının sonunda açıklandı.

Önlemler devreye girdikten 15 gün sonra ise fonlar patır patır batmaya başladı, en sonunda SPK eliyle tasfiye geldi. tasfiye kararı geldiğinde bile fonların büyüklüğü 17 milyar dolardı.

Özellikle Ekim ve Kasım 2025’te ardı ardına pek çok uyarı yapıldı, kurulan düzen anlatıldı. Bu düzenin nasıl işlediğini anlatanlardan biri de eski bankacı, şimdinin siyasetçisi Kerim Rota idi. Kerim Rota’nın 14 Kasım 2025’te Medium’da yayınlanan yazısını aynen sunuyoruz:

Yamal ve Haaland Süper Lige Nasıl Getirilir?

Yaz aylarında ligler tatile girer ve futbol birkaç aylığına da olsa gündemden düşer. Ancak bu yaz futbolseverler açısından farklıydı. Heyecan doruktaydı. Galatasaray Victor Osimhen’in bonservisini almak için uğraşıyordu. Muslera’nın yerine de iyi bir kaleci alması gerekiyordu. Fenerbahçe’de üst düzey iki oyuncu Ederson ve John Duran transferleri gündemdeydi. Beşiktaş Orkun Kökçü’yü, Trabzonspor da kaleci Onana’yı kadrosuna dahil etmeye çalışıyordu. Taraftarlar bir an önce transfer bekliyor, kulüp yöneticileri de bunu başarabilmek için ellerindeki imkanları zorluyorlardı. Transferler yapıldı ancak hepsi de kulüp bütçelerinin çok üzerinde maliyetlere yol açtı. 2025 yazında gerek bonservis gerek oyuncu ücretlerinde rekorlar kırıldı.

Taraftarlar çok mutlu oldu, oyuncuları havaalanında binlerce kişi meşalelerle karşıladılar.

Kulüpler transferlerden dolayı oluşan ağır finansman yükünün bir kısmını karşılayabilmek için kombine fiyatlarını yükselttiler, özel taraftar ürünleri piyasaya sürdüler. Ancak bu maliyetleri karşılayacak bir gelir elde edemediler.

Yazının bundan sonraki kısmında aslında ne kulüplerin kasasından bir kuruş çıkmadan ne de taraftarların ellerine ceplerine atmasına gerek kalmadan bu transferlerin kolayca yapılabileceğinden bahsedeceğim! Hatta bu yöntemle dileyen kulübün gelecek yaz transfer döneminde Lamine Yamal ve Erling Haaland’ı aynı gün süper ligdeki kadrosuna katabileceğini iddia edeceğim!

Okuyuculara bir uyarıyı bu noktada yapmak istiyorum. Bundan sonra okuyacaklarınız hiciv içerir. Bunun yanı sıra sermaye piyasalarımızda son dönemde yaşananlara, denetimsizliğe, düzenleme eksikliğine ve bazı yatırımcıların bakış açılarına karşı da açık bir eleştiridir. Dolayısıyla yazının bundan sonrasındaki önerileri ciddiye almayın, tebessüm ederek okuyun ancak anlatılanların sermaye piyasamız için yabancı bir hikâye olmadığını bilin lütfen.

Lamine Yamal ve Erling Haaland’ı kadrosunda görmek isteyen kulüp yöneticileri için rehberi aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz;

– Bahsi geçen her spor kulübünün bünyesinde Borsa İstanbul’da hisseleri işlem gören halka açık bir Sportif A.Ş bulunmakta. Bu şirketin altında 2 yıl boyunca zarar etmemiş az da olsa pozitif özkaynağa sahip pek de faal olmayan bir iştirak bulup ismini değiştirin. Hedefiniz madem Yamal ve Haaland, o zaman bu iştirakin yeni ismi “Çok Nitelikli Sporcular Yatırım A.Ş” olsun.

– Ardından bonservisi kulüpte olan iyi 5–6 oyuncunuzun bonservis ve imaj haklarını bu şirkete devredin.

– Her türlü siyasi bağlantınızı kullanarak bu şirketin hisselerinin %20’sinin halka arzı için izin alın.

– Pek bilinmeyen bir değerleme firmasının şirket için 50 milyon Euro değer biçmesini sağlayın.

– Yine pek ismi bilinmeyen bir portföy yönetim şirketine Tefas’a satışa kapalı özel serbest bir fon kurdurun. Fon kodları üç harfli olduğu için fonunuzun kodu “CON” olabilir.

– Daha önce hiç ismini duymadığınız bir aracı kurum bulun, %15’i yabancı yatırımcılara %5’i yurtiçine satılacak şekilde halka arzı tamamlasın.

– Yabancı yatırımcı için ayrılan payı Lüksemburg veya Karadağ üzerinden giren kulüp yöneticileriniz satın alsın. Bunu da ilk işlem gününden birkaç gün sonra çatı şirket olan Sportif A.Ş’ye aldıkları fiyata yakın bir fiyattan geri satsınlar. O hisseler orada beklesin. Böylece borsada sadece bireysel yatırımcılara satılan %5 hisse işlem görmeye başlasın.

– İşin en zor kısmını tamamladınız, hayırlı olsun. Amaç borsada işlem gören 4 veya 5 harfli yakışıklı bir kısaltması olan minicik bir şirkete sahip olmaktı bunu başardınız. Şirketin borsadaki kısaltması da “CONS” olsun.

– En başta kurduğunuz kapalı özel fon vardı hatırlarsanız. Bu fona kulübün birkaç yöneticisi ve para pul işlerine hevesli ve bağlantıları güçlü siyasilerin yatırımcı olarak girmesini sağlayın. Gözünüz korkmasın bu fona toplamda 10 Milyon Euro kadar bir para konması yeterli. Onlar için bu çerez parası.

– Borsada işlem görmeye başlayan ve toplam piyasa değeri 2,5 milyon Euro olan hisseleri bu fon toplamaya başlasın. Merak etmeyin CONS hissesi hemen her gün tavan yapmaya başlayacak. 5–6 tavandan sonra dolaşımda pek hisse de kalmayacak.

– Doğal olarak portföyü sadece CONS hissesinden oluşan CON fonunun fiyatı da aynı şekilde her gün %10 yukarı gitmeye başlayacak.

– 50 Milyon Euro değerleme ile halka arz edilip yola çıkan CONS hissesi 32 işgünü içerisinde 1 milyar Euro değere ulaşarak borsanın parlayan yıldızlarından biri olacak.

– CON fonu da bir ay içinde TEFAS platformundaki 1359 fon arasında en iyi performans gösteren fon haline gelecek. Birçok yatırımcı bu fondan alabilmek için portföy yönetim şirketinin telefonlarını kilitleyecek. Ancak ne yazık ki fon TEFAS üzerinden yatırımcılara açık değil. Bu müthiş performansı yatırımcılarla paylaşarak bereketini neden arttırmayasınız?

– Artık son aşamaya geçebilirsiniz. Dışarıdan alımlara kapalı olan fonunuzun siyasiler ve ilişkilerinizin yardımıyla TEFAS’a açılmasını sağlayın.

– 2 ayda %2.000 getiri sağlayan fonun performansına ortak olmak isteyen binlerce yatırımcı birkaç gün içinde fona yüklü para yatıracaktır. Merak etmeyin hiçbiri saf küçük yatırımcı olmayacak. Hepsi ne olup bittiğinin farkında ama gemi su almadan kazançlarını ceplerine koyup çıkma planı yapanlar olacak.

– Hisse fiyatı 20 kat artmış ve TEFAS’a açılan fona bir anda yüklü para girmiştir. Dolaşımda zaten CONS hissesi pek kalmamıştır. CON fonu bir aracı kurumdan satıp diğerinden alarak 1 ay daha hissenin her gün tavan olmasını sağlasın. Hisse ve fon fiyatı halka arzdan sonra böylece 60 kata çıkmış olur. Fona giriş yapanlar pek mutlu olacaklar. Az değil paraları 1 aydan kısa sürede 3’e katlanmış olacak. Sosyal medyada CONS hissesini ve CON fonunu canhıraş savunmaya başlayacaklar. Fonun kurucularının ve hisseyi halka arz edenlerin finansal deha olduğu ancak ülkemizde değerinin bilinmediğinden bahsedecekler. Bunun sürdürülemez olduğunu söyleyen bir avuç kişiyi de yerli ve milli olmamakla suçlayacaklar.

– Artık hasat zamanı geldi. Talimat verin ki CON fonu içerisinde birikmiş olan yüklü nakitle kulübe geri dönmüş olan yabancı kotasına satılan %15 hisseyi satın alsın. Böylece hisseyi halka arzdan birkaç gün sonra 7,5 milyon Euro bedelle alan kulüp fona 450 milyon Euro’ya satmış olacak.

– Elde edilen 442,5 milyon Euro kar ile Barcelona’dan Lamine Yamal ve Machester City’den Erling Haaland’ın alınması için görüşmelere başlayın. Bu arada size küçük bir sürpriz. Futbol A.Ş’deki geçmiş zararların hepsi kapanacak ve dünyadaki en büyük özkaynağa sahip futbol kulübü ülkemizde ortaya çıkacak.

– Küçük şirketin halka arz edilmiş tüm hisseleri artık CON fonundadır. İçinde gemiden zamanında inebileceğine inanan binlerce mutlu yatırımcı vardır.

Hikâyenin bundan sonrasını okuyucuların hayal gücüne bırakıyorum.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.