Yeni Parti yeni yasama yılı öncesinde tutumunu netleştirdi. Genel Başkan Özgür Özel’in 1 Ekim Meclis Resepsiyonu’na katılmayacağı, Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan için ayağa kalkılmayacağı öğrenildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 50 günlük aranın ardından 1 Ekim Perşembe günü yeni yasama yılına girmeye hazırlanırken siyaset kulislerinde protokoler hareketlilik tırmandı. Katılımlarla birlikte temsil edilen parti sayısının yediye yükseldiği Meclis’te Yeni Parti açılış günü izleyeceği tutumu belirledi.
1 Ekim akşamı geleneksel Meclis Resepsiyonu’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra MHP ve DEM Parti gruplarının tam kadro katılması, CHP’nin de temsil edilmesi bekleniyor. Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel ise resepsiyona katılmama kararı aldı. Karar doğrultusunda Yeni Parti heyetinin akşam düzenlenecek organizasyonda da yer almayacağı aktarıldı.
Meclis Genel Kurulu Perşembe günü saat 14.00’te özel oturumla toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekillerine hitap etmek üzere salona girmesi esnasında Yeni Parti milletvekillerinin ayağa kalkmayacağı ifade edildi. Bu sergilenen tavrın partinin bundan sonraki süreçte izleyeceği politik tutumun göstergesi olacağı kaydedildi.
Yeni yasama döneminde Genel Kurul’daki ana tartışma odaklarından birini fon krizi oluşturacak. Muhalefet partilerinin konunun araştırılmasına yönelik önergelerini sunması ve ortak bir araştırma komisyonu kurulması talebi masada bulunuyor. AK Parti kanadının ise konunun sadece fon kriziyle sınırlı kalmayıp genel yatırım araçlarını kapsayacak bir çerçevede ele alınmasını değerlendirdiği ifade ediliyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanı Faik Öztrak araştırma komisyonunun zaman kaybetmeksizin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Aktörlere güven tesis edilmesinin önemine vurgu yapan Öztrak Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) inceleme yapması ve siyasi etik ile siyasetin finansmanına yönelik yasal düzenlemelerin süratle çıkarılması çağrısında bulundu.
Meclis Genel Kurulu’nun ilk etapta ele alacağı düzenlemeler arasında Kızılay kanun teklifi bulunuyor. Ardından tütün kullanımına ilişkin yeni kısıtlamaların görüşülmesi planlanıyor. Hazırlanan taslakta, 2015 ve sonrasında doğanlara tütün ürünleri satışının yasaklanması ile kamu kurum ve kuruluşlarının bahçelerinde özel sigara alanlarının oluşturulması yer alıyor.
Yasal takvimde öne çıkan bir diğer başlık ise 13. Yargı Paketi. Taslak kapsamındaki düzenlemeyle süresiz nafaka uygulamasının sonlandırılması ve nafaka süresinin evlilik süresiyle orantılı hale getirilmesi öngörülüyor. Aynı zamanda boşanma davaları ile velayet, nafaka ödemesi ve mal paylaşımı davalarının birbirinden ayrılması; öncelikle boşanma kararının neticelendirilmesi hedefleniyor.