ABD’de ilk: Utah’ta çocuklara ebeveyn izni olmadan sosyal medya yasak

Utah'ta çocuklar ailelerinden izin almadan sosyal medya hesaplarını kullanamayacak. Gece 22.30 sabah 06.30 arası sosyal medya da yasak. Karara destek de var, tepki de.

Bilim Teknoloji 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sosyal medya platformları Utah'taki çocukları reklam için hedef kitle olarak değerlendiremeyecek.

ABD’nin Utah eyaletinde artık çocuklar Instagram, TikTok veya Facebook gibi sosyal medya platformlarında hesap açmak için ailesinden özel izin almak zorunda olacak.

Utah, bunu şart koşan ABD’deki ilk eyalet olurken, eyalet valisinin onayladığı bu yasayla ebeveynler çocuklarının sosyal medya hesapları üzerinde tam yetkili oldular. Anne babalar çocuklarının mesaj ve paylaşımlarına erişebilecek. Ayrıca çocukların akşam 22.30 sabah 06.30 arası sözkonusu uygulamalara girmesi de engellenecek.

Yasanın bir tarafı da sosyal medya şirketleri oldu: Platformlar eyaletteki çocuklara ait verileri toplayamayacak veya reklam amaçlı olarak onları hedef kitle yapamayacak. Cumhuriyetçi Vali Spencer Cox, 1 Mart 2024’te yürürlüğe girecek uygulama için, “Sosyal medya şirketlerinin çocuklarımızın ruh sağlığına zarar vermesine daha fazla izin vermeyeceğiz” dedi.

Rekabet Kurulu, Twitter’ı satın alırken Türkiye’ye sormadı diye Elon Musk’a para cezası kesti

Sivil toplum örgütlerinden bu karar yönelik tepkiler de yükseldi. Benzer düzenlemelerin Arkansas, Teksas, Ohio ve Louisiana eyaletleri için yapılması gündemde.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.