Araç kazasında Tesla’nın savunması: Elon Musk’ın sözlerini hatırlamıyoruz, deepfake olabilir

ABD'li milyarder Elon Musk, 'Tesla'nın otomatik olarak bir insandan bile daha güvenli araç kullanacağı' yönündeki ifadeleri yüzünden yeminli sorguya çekilecek. Musk'ın bu sözleri söylediğini hatırlamadıklarını ifade eden Tesla şirketi, videonun deepfake olabileceğini savundu.

Bilim Teknoloji 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Elon Musk, Twitter mesaisi nedeniyle Tesla hissedarlarını memnun etmekte zorlanıyor.

Elektrikli araba Tesla’nın kullanıcısı olan Walter Huang adındaki bir adam 2018 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Huang’ın ailesi söz konusu kazadan Tesla’yı sorumlu tutarak dava açtı. Sahibi ABD’li milyarder Elon Musk olan Tesla, Huang’ın kazadan önce telefonunda oyun oynadığını ve aracın uyarılarını dikkate almadığını iddia ediyor.

Huang’ın ailesi ise Tesla’nın kısmen otomatik sürüş yazılımının başarısız olduğunu savunuyor ve Musk’ın söylediği, “Model S ve Model X artık aracı bir insandan daha güvenli bir şekilde kendi kendine sürebilir” sözlerini referans gösteriyor. Bu sözler Haziran 2016’da Musk’ın bir konferansta yaptığı konuşmanın ardından YouTube’a yüklendi. Ailenin avukatı, Musk’ın bu sözleri için sorgulanmasını talep ediyor.

Dava dosyasında yer alan ifadelere göre, Tesla Musk’ın böyle şeyler söylediğini hatırlayamadıklarını söyleyerek kaydın gerçek olmadığını savundu ve talebe karşı çıktı. Elektrikli araç şirketinden yapılan açıklamada, “Musk’ın, kamuya mal olmuş pek çok kişi gibi, gerçekte söylemediği veya yapmadığı şeyleri yapmış gibi gösteren deepfake video ve ses kayıtları alınabiliyor” dedi.

Yeminli sorguya çekilecek

Yargıç Evette Pennypacker ise Musk’ın Tesla’nın otomatik pilot özelliklerini abartan ifadeleri gerçekten söyleyip söylemediği konusunda yeminli sorguya çekilmesine karar verdi. Bu çerçevede Musk’ın konuya dair en fazla üç saat boyunca ifadesi alınabilecek. Yargıç, Tesla’nın kendisini savunma şeklinin ‘son derece rahatsız edici” olduğunu da belirtti ve, “Musk ünlü diye deepfake’in daha fazla hedefi olacağı savunmasıyla onun kamuya açık beyanlarını dokunulmaz hale getiriyorlar” dedi. Pennypacker, bu tür savunmaların diğer ünlülerin de yaptıkları ya da söyledikleri şeyler için deepfake bahanesinin arkasına sığınmasına ve dolayısıyla sorumluluk almamasına yol açacağını vurguladı.

Dava herhangi bir sorun çıkmazsa 31 Temmuz’da görülecek. Böylelikle Tesla’nını otomatik pilot sistemi üzerinde artan mahkeme ve düzenleyici incelemelere de bir yenisi eklenecek. Öte yandan Kaliforniya eyalet mahkemesi, yazılımın yetersiz kaldığı yönündeki davada Tesla’nın suçsuzluğuna hükmetti.

SpaceX'in üzerinde kara bulutlar: Fırlatma rampası enkaza döndü, FAA soruşturması devam ediyorSpaceX’in üzerinde kara bulutlar: Fırlatma rampası enkaza döndü, FAA soruşturması devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.