Artemis 2 astronotları, Ay yolculuklarında kendilerine eşlik edecek Orion ile bir arada

Her şey yolunda giderse gelecek yıl Orion ile Ay görevine çıkacak dört astronot, yolculuklarında kendilerine eşlik edecek uzay aracının içine göz attı.

Bilim Teknoloji 10 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
50 yıl sonra Ay'a gidecek ilk astronotlar. Fotoğraf: NASA

50 yıl sonra Ay’a gidecek ilk insanlar olması planlanan dört Artemis 2 astronotu, NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nde Orion uzay araçlarının bulunduğu yere gelerek, Kasım 2024’te çıkmaları planlanan yolculukta karşılaşabilecekleri zorluklardan bahsetti.

NASA, Aralık 1972’deki Apollo 17 görevinden bu yana Ay çevresine astronot göndermiyor. 50 yıl sonra bir ilk olması beklenen Artemis 2 görevi, aynı zamanda büyük bir meydan okuma. Artemis 2, Ay ve çevresinde insanlardan oluşan bir koloni kurmanın amaçlandığı Artemis programının ilk mürettebatlı görevi. Görevde yer alacak isimler arasında NASA astronotları Christina Koch, Reid Wiseman ve Victor Glover ile Kanada Uzay Ajansı’ndan Jeremy Hansen bulunuyor. Koch, “Bu bir gelişme görevi. Eğitim yapacağız. Ekip olarak bazı şeyleri çözmeye çalışacağız ve belirsizliğe doğru açılacağız” dedi.

2022’nin sonlarında Ay’ın yörüngesinde tur atan mürettebatsız Artemis 1’in başarısı, NASA’ya gelecek yıllarda insanları Ay’a sistematik bir şekilde götürecek Orion uzay araçlarını geliştirme konusunda itici bir güç oluşturdu. NASA’nın Neil Armstrong Operasyon ve Kontrol Binası’nda sergilenen üç Orion uzay aracından biri 2024’te Artemis 2, ikincisi, 2025-26 gibi bir tarihte Artemis 3 ve bu iki program başarıyla tamamlanırsa 10 yıl içinde Artemis 4 mürettebatını taşıyacak.

Wiseman Space.com’a verdiği demeçte, mürettebatın şahsi bakış açılarının farklı olduğunu söyleyerek, her birinin ‘kendi deneyimlerinden’ faydalandıklarını vurguladı. Artemis 2 görevinin kaptanı olan Wiseman Orion hakkında, “Çok daha büyük, çok daha karmaşık görevlere çıkacak gelecekteki astronotlarımıza yardımcı olmak için bu uzay araçlarının tasarımına yardımcı oluyoruz. Amacımız bu araçların onlar için mümkün olduğunca basit bir şekilde çalışmasını sağlamak” dedi.

Mürettebat, isimlerinin açıklandığı zamandan beri, beş aydır, eğitimlerine devam ediyor. Ancak söylediklerine göre yıldızlara doğru çıkacakları yolculuğun resmi olarak açıklanmasından çok önce ‘kaynaşmış’lar. Hansen ve Wiseman 2009 yılında astronot adayı olarak seçilirken, Koch ve Glover NASA’ya 2013 yılında katıldı. Dolayısıyla birbirlerini iyi tanıdıkları anlaşan bu dörtlü, gazetecilere verdikleri demeç sırasında da yakınlıklarını sergilemekten kaçınmadı.

Koch, 180 cm uzunluğundaki Hansen’ın bir astronot olarak alışılmadık derecede uzun olan boyu ile dalga geçerken, Glover da olur da uzay aracındayken anlaşmazlık yaşarlarsa diye bir çözüm bulduklarını belirterek, “İhtiyacımız olması halinde kendimize zaman aşımı alanı belirledik” dedi.

Bununla birlikte Artemis 2 görevinde 10 gün boyunca evleri olacak Orion’u yakından görmenin yakınlıklarını yeni bir seviyeye çıkardığını söyleyen Koch, “Bu uzay aracına benim baktığım gibi bakan sadece üç insan daha var. Hepsi burada duruyor ve bu dünden önce sahip olmadığımız bir şeydi, dolayısıyla çok özel” sözlerini dile getirdi. Glover ise dört astronot arasındaki bu bağın, mürettebatın ötesine taşındığını belirterek, uzay aracının yapımında görev alan kişilerin de bu yakınlığa dahil olduğunu söyledi.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu ile 90 dakika teması kaybetmişNASA, Uluslararası Uzay İstasyonu ile 90 dakika teması kaybetmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.