Bir eski Tesla çalışanının itirafları: Araç içi görüntüleri izler izler gülerdik

Tesla'nın araçlarında yapay zekânın hizmetine sunulan araç içi kameraların kayıtları, yapay zekâ eğitimi için görüntüleri izleyenler tarafından eğlence amaçlı kullanılmış. 2019-2022 arasında şirket içi mesajlaşma programlarında bu videolardan eğlenceli kesitler paylaşıldığı ortaya çıktı.

Bilim Teknoloji 8 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tesla'nın aracı otonom hale getirme çabaları mahremiyetin ihlaline dönüşmüş.

Tesla’nın sunduğu otomatik pilot özelliği için kullanılan araç içi kameralar, ek hizmet satın alan kullanıcıların onayıyla şirket tarafından izleniyor. Fakat bu kameraların kayıtları sadece yapay zekânın yol hâkimiyetini sağlamak için değil, anlaşılan şirket çalışanlarının eğlenmesi için de kullanılıyor. 

Reuters’ı araştırmasına göre 2019-2022 arasında bir grup Tesla çalışanı, bu araç içi kameralarda kaydedilen görüntülerden kendilerince eğlenceli ya da ilginç bulduklarını şirket için mesajlaşma sistemi vasıtasıyla birbirlerine gönderdiler ve bunlarla eğlendiler. Reuters, 9 eski Tesla çalışanıyla görüşerek bu iddiaları haberleştirdi.

Tesla çalışanları arasında veri analisti olarak tanımlanan bir grup çalışan, araç içi videoları izlemekle görevli ve yaptıkları iş, şirketin yapay zekâ sisteminin görüntüleri daha iyi tanımlamasına olanak sağlamak için onları eğitmek. Yapay zekânın yanlış tanımladıklarını bu insanlar düzeltiyorlar.

Ve burada izledikleri videolar içinde eğlenceli bulduklarını da alışkanlık edindikleri üzere iş arkadaşlarıyla paylaşıyorlar.

Eski bir çalışan Reuters’a, “Arabayı satın alan insanların, mahremiyetlerine saygı gösterilmediğini bildiklerini sanmıyorum. Onları çamaşır yıkarken ve gerçekten mahrem şeyler yaparken görebiliyorduk. Çocuklarını görebiliyorduk” açıklamasını yapıyor.

Bu davranışın özellikle San Mateo’da bulunan ofiste çılgınlık seviyesinde yapıldığı ve bu görüntülerin bazılarının internet jargonunda ‘mim’ olarak tanımlanan, eğlenceli görüntüler haline getirildiği de aynı çalışanlar tarafından dile getiriliyor.

Tesla’nın bu kameralarına ilişkin şüpheler Çin hükümeti tarafından 2021’de, araçların belirli askeri tesislere girmesinin yasaklanmasıyla daha da somut hale geldi. Çinlilere göre sensör ve kameralar casusluk amacıyla Çin dışına ya da ABD’ye veri aktarabilir.

ABD menşeli otomobil şirketi, 4 Nisan’da yaptığı duyuruyla beraber Türkiye’de de satışa sunulmuştu.

Tesla, 362 bin aracın yazılımını değiştirecekTesla, 362 bin aracın yazılımını değiştirecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.