Bu elbiseyi hatırladınız mı: İnterneti ikiye bölen tartışmayı başlatan kişi cinayetle suçlanıyor

2015 yılında 'Bu elbise ne renk' fotoğrafını sosyal medyada paylaşarak interneti ikiye bölen ve bitmeyen bir tartışmanın fitilini ateşleyen Keir Johnston, eşine şiddet uygulamak ve öldürmeye teşebbüsle suçlanıyor. The Dress olarak tarihe geçen tartışmayı başlatan Johnston suçlamaları reddediyor.

Bilim Teknoloji 16 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İnternetin en meşhur tartışmalarından biri “Bu elbise ne renk” paylaşımıyla başlamıştı ve kelimenin gerçek anlamıyla interneti ikiye bölmüştü. Eşinin annesinin elbisesinin mavi-siyah mı yoksa beyaz-sarı mı olduğu konusundaki tartışmayı sosyal medyaya taşıyan İskoçyalı Keir Johnston, erkek şiddeti ve cinayete teşebbüsle suçlanıyor.

The Guardian’ın haberine göre, 2015 yılında kayınvalidesinin bir düğünde giydiği elbiseyi sosyal medyada paylaşarak şöhret kazanan 38 yaşındaki Johnston, 11 yıldır eşine şiddet uyguladığı iddiasıyla karşı karşıya.

Johnston, eşiyle birlikte yaşadığı Inner Hebrides bölgesindeki evinde eşine defalarca şiddet uygulamak ve eşini öldürmeye teşebbüs etmekle suçlanıyor. Nisan 2019 ve Mart 2022’yi kapsayan iddialara göre, Johnston, eşini defalarca darp etmiş, öldürmekle tehdit etmiş, arkadaşlarından ve ailesinde uzaklaştırmaya çalışmıştı.

10 Temmuz Pazartesi, Glasgow’da görülen ön duruşmada Keir Johnston, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti. Yargı süreci 2024 yılında başlayacak.

The Dress tartışması

İlk olarak Tumblr’da paylaşılan elbisenin fotoğrafı o kadar büyük bir tartışmayı beraberinde getirmişti ki bu olay tarihe ‘The Dress’ olarak geçti. Aslında siyah ve mavi  renkte olan elbiseyi bazı kullanıcılar sarı ve beyaz görüyordu. Tumblr’ın veri direktörü Tom Christ, tartışmanın en alevli zamanında saniyede 14.000, dakikada 840.000 kez görüntülenen sayfanın, site ortalamasının çok çok üzerinde olduğunu belirtmişti. Dünya üzerindeki herkesi konu hakkında görüş bildirmeye iten tartışma tabii ki tek bir doğru cevap belirlenerek sonlanmamıştı. Bu fotoğrafa bakanların bir kısmı elbiseyi beyaz-sarı, başka bir kısmı da mavi-siyah olarak görmeye devam ediyor.

Elbisenin gerçek renkleri üreticisi olan Roman Originals tarafından siyah ve mavi olarak doğrulandı. Aslında elbise hiç beyaz-sarı olarak üretilmemişti bile. Tartışmanın sonrasındaki ilk iş gününde perakendeci yarım saat içinde tüm stokların satıldığını açıkladı. 2016’nın 28 Şubat’ında bir müzayedede satılmak üzere beyaz-altın sarısı bir elbise yaptılar.

3 Mart 2016’da Johnstonlar ABD’de The Ellen DeGeneres Show’a konuk oldular ve küresel şöhret zirveye ulaştı. DeGeneres, bu satırları yazan editörünüzle aynı şekilde elbiseyi beyaz ve altın rengi olarak gördüğünü açıklamış ve çiftimize her iki renk şemasını birleştiren iç çamaşırı hediye etmişti. Ayrıca Johnston’lara 10.000 dolarlık hediye ve bir de balayı gezisi verildi.

Ölürsem sayfanda paylaşım yapma, istememÖlürsem sayfanda paylaşım yapma, istemem

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.