ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, kongreye ifade verecek

Dünya çapında büyük yankı uyandıran yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın CEO'su Sam Altman önümüzdeki hafta kongrede yapay zeka konusunda ilk kez ifade verecek. Bu, Silikon Vadisi'nde baş gösteren teknoloji rekabetinde hükümetin attığı ikinci adım.

Bilim Teknoloji 12 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Sam Altman, Beyaz Saray'da düzenlenen yapay zeka zirvesine de katılmıştı. Fotoğraf: Shutterstock

Teknoloji devlerini harekete geçirecek kadar büyük bir etki yaratan yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin arkasındaki OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, yapay zekayı kontrol altında tutmak üzerine atılan adımlar konusunda siyasetçileri bilgilendirmek üzere salı günü senato paneline katılacak.

Bu oturum, ChatGPT gibi büyük veri setlerinden bilgi çekerek kullanıcıların sorularına yanıt verenler de dahil olmak üzere ses, görüntü ve kelime üreten yapay zeka araçlarının artan popülaritesine karşı endişelerin arttığı ve hükümetlerin bu teknolojilerle nasıl başa çıkacağı sorularının ortaya çıktığı bir dönemde gerçekleşecek.

Geçen ay ABD’li milyarder Elon Musk da dahil olmak üzere teknoloji alanında uzman binden fazla kişinin açık mektubunda yapay zeka çalışmalarının altı aylığına durdurulması ve bu süreçte hükümetlerin birtakım düzenlemeler getirmesi talep edilmişti.

Senato Çoğunluk Lideri Charles E. Schumer, geçen ay Capitol Hill’de Musk ile bir araya gelerek yapay zeka teknolojisini tartışmıştı. Schumer, teknoloji sektöründeki gelişmeleri kısıtlamadan, yapay zeka teknolojisinin yaratabileceği olası tehlikeleri ele almayı amaçlayan bir yasal çerçeve geliştirdiğini söylemişti.

Öte yandan bu ayın başında Beyaz Saray’da Altman dahil olmak üzere Google ve Microsoft CEO’larının da katıldığı bir yapay zeka toplantısı düzenlenmişti. ABD Başkanı Joe Biden’ın da katıldığı bu toplantıda, yapay zekanın ABD halkına zarar vermeyecek şekilde geliştirilmesi konuşulmuştu. Toplantıdan saatler önce ise Beyaz Saray’ın yapay zeka girişimlerine 140 milyon dolarlık bir fon ayıracağı bildirilmişti.

Temsilciler Meclisi üyeleri de konuya ilgilerinin arttığını ifade ederek, yapay zekayı eleştirenlerle ve sektör liderleriyle görüşmelerini hızlandırdı. Alt komitesi oturuma ev sahipliği yapması beklenen Senatör Richard Blumenthal, oturumun ‘yapay zekanın gelişmiş algoritmalarını ve güçlü teknolojisini denetleme ve aydınlatma çalışmalarıyla’ başlayacağını söyledi.

Altman’ın önümüzdeki hafta senatoda yapacağı konuşmanın içeriği henüz tam olarak belli değil. Öte yandan teknoloji devi IBM’in başkan yardımcısı ve baş gizlilik ve güvenlik sorumlusu Christina Montgomery ile New York Üniversitesi’nde profesör olan Gary Marcus’un da panelde ifade vermesi bekleniyor.

Çinli adam, ChatGPT ile sahte haber yazdığı için tutuklandıÇinli adam, ChatGPT ile sahte haber yazdığı için tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.