10’ca bilim arasından: İşte yapay zekaya doyacağımız o yaz bu yaz
Klinik psikolog tarafından IQ testine sokulan ChatGPT beklendiği kadar akıllı çıktı. Amerikan standartlarına göre katılımcıların yüzde 99,9'undan daha üstün görünen ChatGPT, aynı zamanda ideal bir sınav öğrencisiymiş.
Finlandiya’da Oulu Üniversitesi’nde bilişsel ve kişilik psikolojisi üzerine çalışan, psikolojik testlerin geçerliliği konusunda araştırmaları olan klinik psikolog Eka Roivainen, ChatGPT furyasından kendi alanına düşen payını alarak sohbet robotunu IQ testine tabi tutmuş.
ABD menşeli popüler bilim dergisi Scientific American’a detaylı şekilde yaşadıklarını yazan Roivainen, klinik psikolog olarak insan hastaların bilişsel becerilerini standartlaştırılmış zeka testleri kullanarak değerlendirdiğini belirterek, ChatGPT’nin dişine göre olduğunu düşünmüş. “Akademik makaleler ve masallar yazıyor, şakalar yapıyor, bilimsel kavramları açıklıyor ve bilgisayar kodu oluşturup hatalarını ayıklıyor. Tüm bunları bilmek ChatGPT’nin insan standartlarına göre ne kadar akıllı olduğunu merak etmeme neden oldu ve sohbet robotunu test etmeye başladım” şeklinde anlatıyor hevesini.
ChatGPT sordu, Japonya Başbakanı Kişida parlamentoda yanıtladı
Sonunda ChatGPT’ye bir IQ testi yapan psikolog, ideal bir sınav katılımcısıydı, sınav kaygısı, konsantrasyon bozukluğu veya çaba eksikliğinden eser yoktu dediği robotun sınav sonucunu şöyle anlatıyor hoca: “ChatGPT’nin sözel IQ’su 155 olup, 2.450 kişilik Amerikan WAIS III (Wechsler Yetişkinler İçin Zeka Testi) standardizasyon örneklemini oluşturan test katılımcılarının yüzde 99,9’undan daha üstündür. Sohbet robotu gerekli göz, kulak ve ellerden yoksun olduğu için WAIS’in sözel olmayan alt testlerini alamıyor. Ancak Sözel IQ ve Tam Ölçekli IQ ölçekleri standardizasyon örnekleminde yüksek korelasyona sahip. Bu nedenle ChatGPT çok akıllı görünmektedir.”