Ciğerlerinizi doktordan önce Google dinleyecek

Google, öksürük, burun çekme, zor nefes alma gibi sesleri analiz ederek hastalıkları erken teşhis edebilen bir yapay zeka teknolojisi geliştiriyor. Google'ın yapay zekası sesinizi telefondan dinleyecek, sonra da size teşhis koyacak.

Bilim Teknoloji 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Google, hastalık belirtilerini seslerden tespit edebilen bir yapay zeka (AI) teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji, özellikle öksürük, burun çekme ve zor nefes alma gibi sesleri analiz ederek, hastalıkları erken teşhis etmeyi amaçlıyor.

Teknoloji dünyasından en taze haberleri veren TechCrunch’a göre Google bu amaçla yapay zeka modelini 300 milyon ses kaydıyla eğitti. Bu sesler arasında öksürükler, burun çekmeler ve zor nefes almalar yer alıyor, ve model bu veriler sayesinde örneğin tüberküloz gibi hastalıkları tanıyabiliyor.

Google’ın  bu işteki ortağı Hindistan’da solunum sağlığı konusunda uzmanlaşan Salcit Technologies. Akıllı telefonlara entegre edilecek teknolojiden özellikle sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu bölgelerde yaşayanların faydalanması umuluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.