Çocuğunuz elinden telefonu bıraksın istiyorsanız önce siz bırakın

Yeni bir araştırma, zaten apaçık olanı bilimsel biçimde ortaya koydu: Ebeveyni elindeki telefondan kopamayan ailelerde çocukların kendileri de telefonlarını elinden bırakmıyor. Telefon bağımlılığı ciddi bir sorun haline geldi.

Bilim Teknoloji 1 Temmuz 2024
Çocuklar anne-babalarını ekran başında gördüğünde bundan etkileniyor.

Bugünlerde çocuk yetiştiren ebeveynler çok değil 10 sene kadar önce var olmayan bir sorunla karşı karşıya: Çocuklarının elinden düşmeyen telefonlar, tabletler. Bazı uygulamalarla, ebeveyn kontrolü gibi özelliklerle çocuklarının ekran süresini azaltmaya çalışsalar da çocuğun içindeki ‘telefon bağımlısı’ ile başa çıkmak zor. Ama nasıl ekran süresini azaltabiliriz sorusunun cevabı yeni bir araştırmaya göre ebeveynlerin elinde olabilir. Başka bir deyişle önünde telefon kullanmanızın çocuğunuzun üstünde sandığınızdan çok etkisi var.

Pediatric Research dergisinde yayınlanan araştırmada ebeveynlerin ekran kullanımının çocukların ekran başında kalma süresinin artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.  Yani  anne babaların telefon kullanması çocuğun sorunlu sosyal medya, oyun oynama ve genel olarak cep telefonu kullanımıyla ilişkisini gösteriyor. Araştırmaya göre sorunlu kullanım günlük işleyişi bozabilecek şekilde yoksunluk belirtileri gösterme, obsesif düşünceler gibi bağımlı davranışlarını içeriyor.

ABD’li araştırmacılar 12 ve 13 yaşlarında çocuğu olan 10 binden fazla aileyi kapsayan ulusal düzeydeki ‘Ergen Beyin Bilişsel Gelişimi (ABCD) Çalışması’ndan elde edilen verileri analiz etti. Veriler ebeveynlerin yüzde 72,9’unun çocuklarının yanında ekran kullandığını ortaya çıkardı. Çalışmanın başyazarı ve San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde pediatrist Dr. Jason Nagata’ya göre bu bir çocuğun ekran kullanımının önemli bir göstergesi.

Uzmanlar bir çocuğun ebeveynlerini ekran kullandığını gördüğünde bu davranışı taklit etme olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.

Ankete katılan ebeveynler “Çocuğumla birlikteyken ekranlı cihaz kullanıyorum” gibi ifadelere katılımlarını 1’den (kesinlikle katılmıyorum) 4’e (kesinlikle katılıyorum) kadar puanladı. Her puan artışı çocuklarının ekran başında geçirdiği sürenin yaklaşık 40 dakika artmasıyla ilişkilendirildi.

Dr. Nagata “Ebeveynler çocuklarının dikkat etmediğini düşünse bile veriler, ekran kullanımının en büyük belirleyicilerinden birinin ebeveynlerinin önlerindeki ekranlarla ne yaptığı olduğunu gösteriyor” dedi.

Deniz Akkaya ve kızı tek örnek değil: Dijital ekran pek çok ailede fırtına koparıyorDeniz Akkaya ve kızı tek örnek değil: Dijital ekran pek çok ailede fırtına koparıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler