Denendi onaylandı: Kargalar sadece sayı saymakla kalmıyor, insanda olan bazı becerilere de sahipler

Doğada pek çok canlının matematik yeteneği var ama kargalar başka. Kargalar sayılardan anlıyor. Kendi ötüşlerini sayabilen kargaların sadece insanlarda bulunan bir takım sayısal yeteneklere sahip olduğu kanıtlandı.

Bilim Teknoloji 26 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kargalar sayı sayma becerileriyle araştırmacıları etkilemeyi başardı. Fotoğraf: Shutterstock

Kargalar sahip olduğu yeteneklerle biz insanları şaşırtmaya devam ediyor. Sonuçları yeni yayınlanan bir deneye göre kargalar kendi ötüşlerini sayabiliyor, yalnızca insanlarda bulunan sayısal yetenekler gösteriyor.

İtalya’daki Trento  Üniversitesi’nden nörobilimci Giorgio Vallortigara hayvanların numaralarla ilişkisinin insanlığın sayısal becerilerinin orijinlerini keşfetmekte yardımcı olabileceğini söylüyor. Vallortigara deneydeki kargaların yaptığı gibi bilinçli bir sayıda ses çıkarabilmenin çok etkileyici bir başarı olduğunu belirtiyor.

Bununla ilgili çalışmanın yazarlarından Almanya Tübingen Üniversitesi’nden hayvan psikoloji üzerine çalışan Andreas Nieder kargaların çok zeki olmakla ünlü olduğunu, bu deneyle bir kez daha bunun hakkını verdiğini anlattı.

Deney için araştırmacılar komutla gaklama yeteneğine sahip üç kargayla çalıştı. Kargalara birkaç aylık bir süreçte görsel ipuçlarıyla yani ekranda gösterilen 1,2,3,4 rakamlarıyla ötmeyi öğrettiler. Daha sonra belirli rakamlarla ilişkilendirilen işitsel ipuçlarıyla aynı süreç tekrar edildi.

Deney sırasında bir ekran önünde duran kargalara görsel ya da işitsel komutlar verildi. Bu komutta yer alan sayı kadar ses çıkarmaları ve doğru sayıya ulaştıklarında bitti anlamında önlerindeki ekranda yer alan giriş tuşunu gagalamaları beklendi. Doğru cevap veren yani verilen komut kadar öten kargalara ödül maması verildi.

Kargalar çoğunlukla doğru cevabı vermeyi başardı. Nieder gösterdikleri performansın tesadüfi olmanın çok ötesinde ve kayda değer olduğunu söylüyor. Kargalar ne kadar zeki olsalar da deney sırasında hata da yaptı. Araştırmacılar kargaların ilk ötüşün devamında kaç kere daha öteceğini de tahmin edebildi. Bu da gaklama sayılarını önceden planladıklarına işaret ediyor.

Sokak hayvanları yasası yolda: Köpekler öldürülecek mi öldürülmeyecek mi?Sokak hayvanları yasası yolda: Köpekler öldürülecek mi öldürülmeyecek mi?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.