Dünyanın en çok aranan ‘hacker’ıydı: Kevin Mitnick 59 yaşında öldü

ABD'de 1990'larda kredi kartı verilerini çalan, kamu kurumlarına sızan, hapis cezasından sonra hayatını siber güvenlik uzmanı, danışman ve yazar olarak 'yasal' yollarla sürdüren Kevin Mitnick pankreas kanseri nedeniyle 59 yaşında öldü. Mitnick'in hackerlık serüveni 12 yaşına kadar uzanıyordu.

Bilim Teknoloji 21 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kevin Mitnick, 59 yaşında yaşamını yitirdi.

ABD’deki faaliyetleri nedeniyle küresel bir şöhret kazanan ve siber güvenlik alanının bu kadar gelişmesinde önemli bir paya sahip olan, dünyanın en çok aranan bilgisayar korsanı Kevin Mitnick, 59 yaşında yaşamını yitirdi.

Mitnick’in pazar günü öldüğü, kurucusu olduğu siber güvenlik şirketi KnowBe4 tarafından doğrulandı. Ölüm nedeni olarak pankreas kanserine bağlı komplikasyonlar belirtildi. Mitnick, bir yıldan fazla süredir Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nde tedavi görüyordu.

Mitnick, şöhreti ve belayı 1990’lardaki suç dalgasıyla elde etmişti. Ülke genelindeki bilgisayarlardan binlerce veri dosyası ve kredi kartı bilgisi çalınmasıyla ilgili olarak suçlanan Mitnick, tüm yeteneğini ülkedeki kurumların verilerini ele geçirmek için kullandı ve dünyada çok sayıda hacker’ın öncüsü oldu.

1990’larda dünyanın en çok aranan bilgisayar korsanı olarak tanımlanan Mitnick, 1992’de denetimli serbestlik ihlali yapınca, faaliyetlerini yeraltında sürdürdü ve iki yılı aşkın arama sürecinin sonunda 1995’te Kuzey Karolina, Raleigh’deki bir apartmanda FBI tarafından yakalandı. Telefonun yasa dışı kullanımı ve bilgisayar dolandırıcılığı suçlamasıyla yargılanan Mitnick’in cezasının açıklanacağı gün destekçileri, yargılama sürerken New York Times’ın internet sitesini hackledi ve siteyi birkaç saat erişilmez kıldı. Mitnick, 1999’da mahkemeyle anlaştı, bilgisayar ve telgraf dolandırıcılığı suçlamasını kabul ederek 46 ay hapis cezası aldı.

İnternet erişimi olan cihazları kullanması yasaklanmıştı

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran detay, 21 Ocak 2000’deki tahliyesinin ardından üç yıl boyunca izinsiz şekilde bilgisayar veya cep telefonu kullanması hatta internet erişimi olan herhangi bir cihaz kullanmasının yasaklanmasıydı. Mitnick, tahliyesinin ardından, “Suçlarım basit, izinsiz giriş suçlarıydı. Bu tamamıyla merakla ilgili. Telefon ağları ve bilgisayar güvenliğinin nasıl çalıştığı hakkında bulabildiğim kadar çok şey öğrenmek istedim” ifadelerini kullanmıştı.

Mitnick’in ilk korsanlığı bu değildi. Henüz 12 yaşındayken, 15 dolarlık bir bilet delme aleti ve çöp kutusundan toplanmış boş biletlerle, yaşadığı Los Angeles’ta otobüse ücretsiz binmenin yolunu bulmuştu. Lisedeyken telefon şirketlerinin anahtar ve devrelerine takıntılı hale gelmişti. 17 yaşında kurumsal bilgisayar sistemlerine sızmaya başlamıştı.

Ancak Mitnick anı kitabında, devletin bilgisayar sistemlerine sızması dahil olmak üzere kendisine yöneltilen suçlamaların hemen hepsini reddetmişti. Fakat tüm bu çalışmaları bir servet edinmek değil sistemin açıklarını bulmak için yaptığını söylemişti. Kendi ifadesiyle, çaldığı kredi kartı bilgilerini kullanmadığını şu şekilde açıklıyor: “Satranç oynamayı seven herkes, rakibini yenmenin yeterli olduğunu bilir. Bunu değerli kılmak için rakibin krallığını yağmalamanız veya varlıklarına el koymanız gerekmiyor.”

Mitnick’in yaşamını yitirmesi başta Ekşi Sözlük olmak üzere, Türkiye’de onu merakla takip eden insanlarda üzüntüye sebep oldu. Siber güvenlik alanındaki gelişmelerin sebebi olan büyük deha Mitnick’i daha yakından tanımak isteyenler, kaleme aldığı Kablolardaki Hayalet, Sızma Sanatı, Aldatma Sanatı ve Art of Invisibility (Görünmezlik Sanatı) kitaplarını okuyabilirler.

Kuzey Koreli hackerlar, Japonya'dan 721 milyon dolar çaldıKuzey Koreli hackerlar, Japonya’dan 721 milyon dolar çaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.