Durov’dan U dönüşü: Telegram artık yasa dışı içeriklere müdahale edecek

Telegram'ın CEO'su Pavel Durov'un Fransa'da tutuklanmasının ardından platformun bazı özellikleri değişti. Durov, Telegram'ın artık yasa dışı içeriklere müdahale edeceğini söyledi.

Bilim Teknoloji 6 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Telegram, özel sohbetlerin moderasyon taleplerine karşı korunduğunu belirten ifadeyi sitesinden “sessizce” kaldırdı. Moderasyon, sosyal medyada kullanıcıların etkileşimlerine kurumlar tarafından alınan aksiyonları ifade ediyor. Değişiklik, Telegram CEO’su Pavel Durov’un Fransa’da “mesajlaşma uygulamasında suç faaliyetlerinin engellenmeden devam etmesine” izin verdiği iddiasıyla tutuklanmasından yaklaşık iki hafta sonra geldi.

Durov, tutuklanmasından bu yana ilk açıklamasını yaparak platformdaki içerikleri daha fazla denetleme sözü verdi. Şirket, “gizleyecek hiçbir şeyi olmadığını” söylemişti ama tutuklamanın ardından Telegram’ın tavrı değişmiş gibi görünüyor.

Artık Telegram’da yasa dışı içerikler rapor edilecek

Durov “Telegram’ın kullanıcı sayısının 950 milyona aniden çıkması, suçluların platformumuzu kötüye kullanmasını kolaylaştıran krizlere neden oldu. Bu yüzden bu konuda işleri önemli ölçüde iyileştirmeyi kişisel hedefim haline getirdim. Bu süreci şirket içinde çoktan başlattık ve çok yakında ilerlememizle ilgili daha fazla ayrıntıyı sizinle paylaşacağım” dedi.

Durov’un “kişisel hedefi” olan bu değişikliklerden bazıları yürürlüğe girmiş gibi görünüyor. Şirketin sıkça sorulan sorular sayfası dün değiştirilerek “Telegram’da yasa dışı bir içerik gördüm. Bunu nasıl önleyebilirim?” başlıklı bir bölüm eklendi. Daha önce Telegram’dan gelen açıklama tüm sohbetlerin kişilerin arasında özel olduğu ve bunlarla ilgili taleplerin işleme alınmadığı yönündeydi. Telegram’ın yeni versiyonunda ise “rapor et” isimli butonlarla bu yasal içeriğin şirkete bildirilmesi mümkün.

Pavel Durov aynı zamanda, Fransa’da gözaltına alınmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına ilişkin sosyal medya hesabından ilk defa açıklamalarda bulundu. Fransa’da gözaltına alınmasından sonra yaptığı ilk açıklamada süreci “şaşırtıcı” bulduğunu belirterek, “Bir CEO’yu yönettiği platformdaki şahısların işlediği suçlar nedeniyle suçlamak için akıllı telefon öncesi döneme ait yasaları kullanmak yanlış bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.

Paris’e geçen ay geldikten sonra 4 gün polis tarafından sorgulandığını anlatan Durov, “Fransız makamları, Telegram’dan cevap alamadıkları için başkalarının Telegram’ı yasa dışı kullanmasından şahsen sorumlu olabileceğimi söyledi. Bu birkaç nedenden dolayı şaşırtıcıydı” diyerek gerekçelerini şöyle anlattı:

  • AB’nin taleplerine her zaman yanıt verdik
  • Fransız makamlarının bana ulaşmak için çok sayıda seçeneği vardı
  • Bir CEO’yu yönettiği platformdaki şahısların işlediği suçlar nedeniyle suçlamak için akıllı telefon öncesi döneme ait yasaları kullanmak yanlış bir yaklaşımdır

ABD’li milyarder Elon Musk da değişikliğe ilişkin açıklama yaptı. Musk, sosyal medya platformu X’te söz konusu değişikliği belgeleyen bir paylaşımı alıntılayarak “ilginç” dedi.

Durov neden tutuklanmıştı?

Durov’un CEO’su olduğu sohbet uygulaması Telegram, kullanıcılarına anonimlik fırsatı verdiği için popülerleşmişti. Telegram ayrıca sohbetlere müdahale edilememesiyle de meşhur. Telegram’ın kullanıcılarına tanıdığı bu fırsatlar ise Durov’un başına bela oldu çünkü bu fırsatları yalnıza masum gruplar kullanmıyor. Telegram, özellikleri sebebiyle birçok yasa dışı örgüt ve grubun iletişimi sağladığı bir mecra.

Telegram’ın moderasyon sağlamaması Durov’un Paris’in kuzeyindeki havaalanında tutuklanmasına yol açtı. Fransız basınında çıkan haberlere göre Durov özel jeti Bourget Havaalanı’na iner inmez gözaltına alınmıştı. BFMTV’ye göre Durov Bourget Havaalanı’na Azerbaycan’dan gelmişti. Durov hakkında tutuklama kararı çıkarıldığından beri Fransa’ya seyahat etmiyordu. Durov’un tutuklanmasına Elon Musk ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den gelmişti.

Telegram Türkiye’de de popüler olmuştu

Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat’ten sonra Telegram en büyük sosyal medya platformu olarak öne çıkıyor. Uygulamanın Türkiye’de popülerleşmesi de WhatsApp’ın veri gizliliği politikasına aykırı bir sözleşmeyi dayattığı dönemde mümkün oldu. Aynı sözleşmeyi Avrupa’da uygulamaya sokamayan Meta, Türkiye gibi başka ülkelerde şansını denemişti ama Türkiye’deki kullanıcıların çoğunun Telegram gibi alternatif platformlara yönelmesi bu karardan geri adım atmasına neden olmuştu.

Uygulamayı 2013 yılında Rusya’da kuran Durov hemen bir yıl sonra Rusya’yı terk etmek zorunda kaldı. Çünkü Rus hükümeti girişimcinin bir diğer medya platformu VKontakte’deki muhalif toplulukların kapatılmasını istemiş, Durov ise bu talebi yerine getirmeyi reddetmişti.

Durov çıkmazı: Macron 'Politik değil' diyor, Ruslar kabul etmiyor, Telegram her zamankinden daha popülerDurov çıkmazı: Macron ‘Politik değil’ diyor, Ruslar kabul etmiyor, Telegram her zamankinden daha popüler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.