Duyduk duymadık demeyin: NASA Mars simülasyonunda bir yıl yaşayacak dört kişi arıyor

NASA bir yıl boyunca Mars simülasyonunda yaşayabilecek dört kişi arıyor. İlanla ilgilenen kişilerin 2 Nisan'a kadar başvurularını yapması gerekiyor.

Bilim Teknoloji 20 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Mars simülasyonu. Fotoğraf: NASA

Amerihan Havacılık ve Uzay İdaresi NASA’nın Mürettebat Sağlığı ve Performans Keşif Analoğu (CHAPEA) görevinde yer almak ister misiniz? Bu görev için Mars Dune Alpha denen 158 metrekarelik bir alanda yanınızdaki üç kişiyle birlikte sınırlı kaynaklarla, çevre ve ekipman sorunları gibi zorluklarla karşılaşmaya hazır olmanız gerekiyor.

NASA görevin internet sayfasında yaptığı açıklamada, “Simülasyondaki mürettebat uzay yürüyüşleri yapacak; fiziksel ve ruhsal sağlıkları ile performanslarını da içerecek çeşitli faktörler konusunda bizlere veri sağlayacak” deniyor.

Simüle edilmiş “Mars yürüyüşü”. Fotoğraf: NASA

CHAPEA projesinin baş araştırmacısı Grace Douglas görevi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda değil de direkt Mars ortamının simüle edileceği bir şekilde dünyada yapmanın “gerçekçilik unsurunu artıracağını ve daha büyük bir örneklem boyutu elde etmelerini sağlayacağını” belirtiyor.

Tabii görevde yer almak için sadece istemek yetmiyor. Diğer tüm NASA başvurularında olduğu gibi bu görevde de kriterler epey zorlu.

Öncelikle adayların ABD vatandaşı ya da 30-55 yaşları arasında daimi oturum izni olan, sağlık durumu çok iyi, sigara içmeyen ve sabıka kaydı olmayan kişiler olması gerekiyor. Ayrıca başvuru yapacak kişilerin fen, teknoloji, mühendislik ya da matematik alanlarından en azından birinde yüksek lisans eğitimi olması, uçak pilotuysa da en az bin saat uçuş yapmış olması gerekiyor.

Tabii simülasyonda geçirilecek bu bir yıl karşılıksız da kalmayacak, NASA bunun karşılığını vereceğini söylüyor ama çoğu iş ilanında olduğu gibi “ayrıntıların yüz yüze görüşmelerde konuşulacağını” belirterek bu konuda daha detaylı ayrıntı vermiyor.

Başvuru anketinde beslenme düzeninden bağırsakların çalışma düzeyine, izolasyondan klostrofobiye kadar geniş bir soru yelpazesi var. Mesela sorulardan biri “Covid izolasyonuyla nasıl başa çıktınız?” şeklinde. NASA kriterlerine uygun dört kişi arıyor ve bu kişileri bulması muhtemelen 14 ay sürecek.

Planlanan üç CHAPEA görevinden ilki 25 Haziran 2023’te başlamıştı, şimdi yedinci ayını geride bıraktı. Bu görevde yer alan dörtlü, NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ndeki dev kum havuzundaki 3D baskılı binada her şeyden ve herkesten izole halde mahsul yetiştirmek gibi birtakım zorlukların üstesinden geldi.

İlk CHAPEA mürettebatı. Fotoğraf: NASA

İnternetten başvurusu için son tarih 2 Nisan 2024. Kriterleri karşılıyorsanız ve yapacak daha iyi bir şeyiniz yoksa şansınızı denemekten zarar çıkmaz. Detaylara buradan göz atabilirsiniz.

NASA'nın Mars'taki helikopteri Ingenuity artık uçmayacakNASA’nın Mars’taki helikopteri Ingenuity artık uçmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.