Fransa’da arkadaşıyla kahve içen kadına meteor çarptı

Fransa'da kısa bir süre önce arkadaşıyla kahve keyfi yapan bir kadına küçük bir meteor çarptığı bildirildi. Kadına çarpan şey gerçekten meteorsa, 1954'ten bu yana ilk kez böyle bir şey gerçekleşmiş olacak.

Bilim Teknoloji 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fransa'daki kadın arkadaşıyla kahve içerken kendisine meteorit çarptı. Fotoğraf: Shutterstock

Fransız Les Dernières Nouvelles d’Alsace (DNA) gazetesinin haberine göre,Fransa’da evinin terasında arkadaşıyla kahve içip sohbet eden bir kadının üzerine küçük bir meteor parçası çarptı.

İsmi açıklanmayan kadın, yaşadıklarını gazeteye, “Yanımızdaki çatıdan büyük bir ‘baam’ sesi geldiğini duydum. Bir saniye sonra kaburgalarıma bir şey çarptı. Bunun hayvan, bir yarasa olduğunu düşündüm!” diyerek anlattı.

Çarpan meteoritin parçaları. Fotoğraf: DNA /Jean-Stéphane ARNOLD

Kadına çarpan cismin daha sonra jeolog Thierry Rebmann’a götürüldüğü belirtildi. Rebmann, cismin demir ve silikon karışımı içerdiğini, dolayısıyla göktaşından bir parça olabileceğini söyledi. DNA’ya konuşan Rebmann, “Ilıman iklimlerde bunlara rastlamak çok nadirdir. Diğer elementlerle birleşirler. Halbuki çöl ortamında bunlara daha kolay rastlarız” dedi.

Çoğu meteorit, Dünya atmosferine saatte 10 binlerce mil hızla girerken parçalanıyor. Yere bir şekilde ulaşabilenlerin ise orijinal hallerinden geriye sadece çakıl taşı ile yumruk büyüklüğünde bir parça kalıyor.

Gazetenin verdiği haberin gerçekten doğru olması halinde bu kadın, meteor çarpmasından sağ kurtulan nadir kişilerden biri olacak. 1954 yılında Alambalı bir kadına tavanına çarparak geri seken dokuz kilo ağırlığındaki bir göktaşı çarpmış ve kadında büyük bir çürük izi bırakmıştı. O olay, tarihte bir kişinin doğrudan uzay taşından darbe aldığı doğrulanmış tek örnek olarak kayıtlara geçmişti.

NASA’ya göre neredeyse her gün çoğunlukla okyanus ya da insanların yaşamadığı bölgelere düşen 48,5 ton göktaşı parçasına rağmen, bir meteorun insana çarpması ihtimali aşağı yukarı iki kez piyango kazanma ya da yazı tura atıp 44 kez üst üste tura gelme olasılığına denk.

Dünyadan hava manzaraları: Güney Afrika'nın bir kentine 11 yıl sonra ilk kez kar yağdı, Japonya sele teslim olduDünyadan hava manzaraları: Güney Afrika’nın bir kentine 11 yıl sonra ilk kez kar yağdı, Japonya sele teslim oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.