11 kere maşallah! Kingsley Coman eşittir şampiyonluk

PSG, Juventus ve Bayern Münih formalarıyla profesyonel kariyerindeki her sezonda şampiyonluk yaşayan ve istatistikleri altüst eden Fransız Kingsley Coman'ın öyküsü...

Spor 29 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kingsley Coman, profesyonel kariyerinde hep şampiyonluk yaşadı.

39 yaşında futbolculuk kariyerini bitiren Ryan Giggs, Manchester United ile 13 sezon şampiyonluk kupasını kaldırdı. Halen en çok şampiyonluk yaşayan futbolcu unvanı Gallerli futbolcuda bulunuyor. Ancak görünen o ki Kingsley Coman, bu rekoru paramparça edecek. 26 yaşındaki Fransız futbolcu, 2012-13’de PSG’nin Ligue 1 zaferi ile başlayarak profesyonel olarak oynadığı her sezonda lig şampiyonluğu kazandı. Coman, Fransa, İtalya ve Almanya’da 11 yıldır sezonu zirvede tamamlıyor ve sadece Bayern Münih ile 20 kupa kazandı.
Bundesliga’da bu sezon Koman’ın muhteşem istatistiği bitecek gibi gözüküyordu. Son maça 2 puan önde giren Dortmund, Mainz’ı kendi sahasında yendiği takdirde şampiyon alacaktı. Ama birçokları için mucize denebilecek bir sonuç ortaya çıktı. Dortmund berabere kalırken Bayern Münih Köln’ü deplasmanda 2-1 yendi. Bu sonuçla, Köln’e karşı ağları havalandıran Kingsley Coman’ın firesiz şampiyonluk istatistiği 11 yaşına bastı.

Bundesliga: Her daim bir haysiyet meselesiBundesliga: Her daim bir haysiyet meselesi

Fransa banliyölerinden çıkan olağanüstü kariyer

Kingsley Coman, birçok futbolcuyu kıskançlıktan çatlatacak kadar çok kupa kazanmasının yanı sıra, henüz 26 yaşında olağanüstü bir kariyere sahip. O, Paris banliyölerinde büyüdü. Henüz dokuz yaşındayken yerel kulüp Sennart-Moissy’de futbola başladı. Paris Saint Germain’in onu fark etmesi uzun sürmedi. Onu altyapıya aldılar.

Bir Şampiyonlar ligi maçında Kingsley Coman ve Türk hakem Halil Umut Meler.

Yeteneği ile fark yarattı

Fransa’nın 17 yaş altı antrenörü Patrick Gonfalone, 2012’de Coman henüz 16 yaşındayken onun için şöyle konuştu: “Yetenekli, komple ve çok zeki. Oyunu okuması harika. Tekniği öne çıkıyor. Onun için U17 seviyesinde yapacak bir şey kalmadı. U19’da oynuyor ve şimdiden orada en iyi futbolcu.”

Henüz 16 yaş, 8 ay ve 4 günlükken, Şubat 2013’te PSG’nin Sochaux’yu 3-2 yendiği karşılaşmada bitime üç dakika kala Marco Verratti’nin yerine oyuna girdi. Böylece Ligue 1’de oynayan en genç futbolcu unvanını aldı.

Ronaldo üzgün, Al-Ittihad şampiyon oldu!Ronaldo üzgün, Al-Ittihad şampiyon oldu!

PSG’den ayrıldı Torino’ya gitti

Herkes onun PSG’de kalacağını düşünüyordu. İsmi Avrupa’da duyulmaya başlamıştı. Herkes onun büyük bir yıldız olacağında hem fikirdi. Süpriz bir karar aldı. Paris takımının profesyonel sözleşme imzalama önerisini kabul etmedi. 2014-15 sezonunda İtalyan devi Juventus’a gitti. Torino havası ona iyi geldi. Profesyonel futbolcu olarak ilk sezonunda Juventus formasıyla 14 Serie A ve ilk Şampiyonlar Ligi maçına çıktı. Tabii ki sezonu şampiyonluk kupasıyla kapadı. Koman, PSG’den ayrıldığı için pişman olmadığını hep söyledi.

Kingsley Coman, Euro 2016’da oynayarak büyük turnuvalarda Fransa’nın forma giyen en genç futbolcusu oldu.

Almanya macerası kiralık olarak başladı

2015 yazında Bayern Münih’in radarına takıldı. Alman devi onu ısrarla istedi. Juventus ile masaya oturuldu. 2 yıllık kiralık sözleşme imzalaması konusunda fikir birliğine varıldı. Dönemin Bayern Sportif Direktörü Matthias Sammer, onun için ‘Avrupa futbolunun en büyük yeteneklerinden biri’ tanımlaması yapıyordu. Koman, Sammer’i haklı çıkardı. İlk sezonunda 35 maçta 6 gol ve 12 asistle oynadı. Bayern Münih lig ve kupada duble yaparken aslan paylarından biri onundu. Alman devindeki başarısı ona Fransa Milli Takımı’nın kapılarını açtı. Kasım 2015’te Almanya’ya karşı kazanılan dostluk maçında ilk defa Fransa A Milli Takım forması giydi. Romanya’ya karşı oynanan UEFA Euro 2016 açılış maçında oynayarak Fransa’nın büyük turnuvalarda (Dünya ve Avrupa Kupası)forma giyen en genç oyuncusu oldu.

Portekiz’in en büyüğü BenficaPortekiz’in en büyüğü Benfica

Bayern Münih ile 6 yıllık sözleşme

Bayern Münih’in Nisan 2017’de Koman’ı bonservisiyle almak istemesi kimseye süpriz olmadı. Dönemin Bayern CEO’su Karl-Heinz Rummenigge, Fransız futbolcu için “Harika şeyler yapabilecek yeteneğe ve potansiyele sahip. Gelecekte güvenebileceğimiz oyunculardan biri. Futbola damga vuracağına inanıyoruz ve bu yüzden onu bonservisiyle kadromuza katma kararı verdik” diyordu. 21 milyon euro bonservis bedeliyle Bayern Münih’e 6 yıllık imza atan Coman, Rumennige’yi de yanıltmadı. O sezon ve sonraki Bundesliga şampiyonluklarına büyük katkı verdi.

Bundesliga nefes kesti... Bayern Münih şampiyon, Dortmund yıkıldıBundesliga nefes kesti… Bayern Münih şampiyon, Dortmund yıkıldı

Coman sakatlıklardan çok çekti

Rakiplerinin sahada tutmakta zorlandığı sol kanadı, birçok kez sakatlık engelledi. Ağustos 2016, Şubat 2018 ve Ağustos 2018’de ayak bileğinden kötü sakatlıklar yaşadı. Diz ve ayak bileğindeki sorunlar yüzünden 2016’nın sonlarında da sahalardan uzak kaldı. Onu en kötü etkileyen sakatlık ise 2018’de yaşadığıydı. Fransa Dünya Kupası’nı kazanırken kadroda bu yüzden yer alamadı. 2018-19 sezonun ilk yarısında o sakatken Dortmund, ligin ilk yarısını önde kapadı. Dönemin Bayern Münih Teknik direktörü Niko Kovac, Coman’ın yokluğundan şikâyetçiydi: “Bunu kanıtlamanın zor olduğunu biliyorum ama bence Kingsley Coman sakatlanmasaydı Dortmund ile 6 puan fark olmazdı. Bu kadar geride olmazdık ve hatta zirvede bile olabilirdik.”

İkinci yarıda Coman’ın sakatlığı atlatarak sahalara dönüşü bu sefer de Kovac’ı haklı çıkardı. Bayern Münih geriden gelip şampiyonluğa ulaşırken Fransız futbolcu 6 golle takıma katkı verdi.

PSG, Fransa'nın zirvesinde tek başına: ŞampiyonPSG, Fransa’nın zirvesinde tek başına: Şampiyon

Şampiyonlar Ligi’nde PSG’yi yıktı

Coman’ın kariyerindeki en önemli anlardan biri 2019-2020 sezonunda Bayern Münih ile Paris Saint Germain arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finalindeydi. Alman devi 1-0 galip gelerek kupayı kaldırırken golü atan isim Coman’dı. Altyapısından yetiştiği PSG’yi terk ettikten sonra bir kez daha yıktı.

Coman’ın başarısının sırrı

Bayern Münih ile Bundesliga’da her yıl şampiyonluk kupasını kaldırmaya devam eden Coman, bu sezon 35 maçta 9 gol atarken 7 asist yaptı. Şampiyonluğu getiren Köln karşılaşmasına ağları havalandıran isimlerden biri oldu. Fransız futbolcu, başarısının saltında futbolu angarya olarak görmeyip çok sevmesi geliyor: “Takıma bir şeyler kattığım zaman mutlu oluyorum. Benim için böyle bir tutkuyu, böyle bir duyguyu sağlayabilecek futboldan başka bir şey yok. Fransa’da arkadaşlarım var ve futbol dışında başka şeylere kafanız kayabiliyor. Münih’te ise hayatım tamamen futbola odaklanmış durumda. Futbol benim hem işim hem de zevkim.”

Coman’ın şampiyonluk yaşadığı takımlar ve yıllar

12-13 PSG, 13-14 PSG, 14-15 Juventus, 15-16 Bayern Münih, 16-17 Bayern Münih 17-18, Bayern Münih, 18-19 Bayern Münih, 19-20 Bayern Münih, 20-21 Bayern Münih, 21-22 Bayern Münih.

Inter’le beraber Türkiye de kazandıInter’le beraber Türkiye de kazandı

28 kupa kaldırdı

26 yaşındaki Fransız yıldız futbol kariyeri boyunca ise tam 28 kez kupa kaldırdı: 1 Şampiyonlar Ligi (Bayern Münih), 1 FIFA Kulüpler Şampiyonluğu (Bayern Münih), 8 Almanya Ligi Şampiyonluğu (Bayern Münih), 2 Fransa Ligi Şampiyonluğu (PSG), 1 İtalya Ligi Şampiyonluğu (Juventus), 3 Almanya Kupası Şampiyonluğu (Bayern Münih), 1 İtalya Kupası (Juventus), 6 Almanya Süper Kupası Şampiyonluğu (Bayern Münih), 1 İtalya Süper Kupası Şampiyonluğu (Juventus), 1 Fransa Ligi Kupası Şampiyonluğu (PSG), 1 Fransa Süper Kupası Şampiyonluğu (PSG)

En çok şampiyonluk sevinci yaşayan futbolcu Ryan Giggs.

En çok şampiyonluk kazanan futbolcular

Avrupa’nın beş büyük liginde, en fazla lig şampiyonluğu yaşamış oyuncular ise şu şekilde: Ryan Giggs (13), Lionel Messi (12), Thomas Müller (12), Paco Gento (12), Kingsley Coman (11), Robert Lewandowski (11), David Alaba (11), Thiago Alcantara (11).

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.