Gezeravcı uzaydan dönüş yolculuğuna bugün başlıyor

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın kötü hava şartları nedeniyle sürekli ertelenen dönüşü bugün. SpaceX Gezeravcı'nın da içinde olduğu Axiom-3 ekibinin bugün dünyaya dönüş yoluna çıkacağını açıkladı.

Bilim Teknoloji 7 Şubat 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Alper Gezeravcı. Fotoğraf: AA

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaya 14 günlük görev için gitmişti ancak uzay aracının iniş yapacağı Florida sahillerinde hava koşulları iyi olmayınca uzayda kalışı uzadı, 18 günü geçti, ama Gezeravcı’nın güveç özlemi yakında son bulacak gibi. Zira SpaceX Axiom-3 ekibi bugün dünyaya dönüş için yola çıkacak. En azından son plan böyle.

Sosyal medya platformu X’ten yapılan duyuruya göre Axiom-3 ekibi bugün Türkiye saatiyle 15.00’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılmaya başlayacak. Önce Alper Gezeravcı dahil dört kişilik Axiom ekibi Dragon uzay aracına geçecek ve kapakları kapatılacak. Sonra Dragon’un Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılması için gerekli hazırlıklar ve kontroller başlayacak. Bütün bunlar iki saate yakın sürecek ve her şey planlandığı gibi giderse Dragon uzay aracı 17.05’te istasyondan ayrılacak, dünyaya doğru yola çıkacak. Aracın ve ekibin dünyaya, yani Florida dahillerinde denize ne zaman ineceği ise henüz açıklanmadı. Ama bu kapak kapatma, sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılma manevrası istenirse canlı yayından izlenebilecek. Yayını izlemek için bu linke tıklamak yeter.

Dünyaya nasıl geri dönecekler?

Gezeravcı ve beraberindeki üç astronot Dragon uzay aracına binecek. Aracın atmosfere girerken saatte 27 bin kilometre hızla ilerleyeceği biliniyor. Ses hızının 20 katını aşan bu süratte kapsülün dış katmanındaki sıcaklık 7 bin derecenin üzerine çıkıyor. Space X bu sıcaklığa karşı PICA denen ısı kalkanını kullanıyor.

Atmosfere girmesinin ardından sürtünme etkisiyle yavaşlayacak olan Dragon Kapsülü paraşütlerinin açılmasının ardından denize iniş yapacak.

Planlı inişin ABD’nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi’nde yedi potansiyel iniş noktasından birine olması bekleniyor. Gezeravcı ve üç astronotun dünyaya dönememesi okyanus sularının buradaki şiddetli dalgaların etkisinde olmasından kaynaklanıyor.

Uzayda fazladan zaman geçirmek hiç kötü değil

Gezeravcı’ya 14 günlük yolculuk için 13 deney verilmişti. Astronot bu deneyleri günü gününe yaptığı için fazladan geçirdiği günlerde yapacağı iş kalmadı. Ama ekip bundan şikayetçi mi diye soracak olursanız pek değiller gibi. Eski NASA pilotu ve Axiom-3 görevinin kaptanı Michael Lopez-Alegria X’te dün Gezeravcı’nın da yer aldığı bir fotoğraf paylaşarak “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda daha çok zaman geçirmek asla kötü bir şey olamaz! #Ax3” diye yazmıştı.

Dünya’ya dönüş yolculuğu öncesinde Axiom-3 ekibi için uğurlama töreni düzenlenmişti önceki günlerde. Gezeravcı veda töreninde “Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğinde adım attığımız yeni Türkiye Yüzyılı’nda icra ettiğimiz Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum” demişti.

Gerçekleştirdikleri bu görevin “geleceğin teminatı gençler için ilham verici bir başlangıç olmasını” dileyen Gezeravcı “Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun” diye seslenmişti.

Gezeravcı'nın dönüşü gecikiyor, uzayda zoraki tatilGezeravcı’nın dönüşü gecikiyor, uzayda zoraki tatil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.