Gökyüzü gözlemcilerini teleskop başına alalım: İzlenecek bir kayıp alet çantası var

Gökyüzü gözlemcilerinin gözlerini dikecekleri yeni bir uzay nesnesi var: Dünya'nın çevresinde süzülen alet çantası.

Bilim Teknoloji 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Satoşi Furukava'nın yakaladığı görüntü. Fotoğraf: Twitter

NASA astronotları Jasmin Moghbeli ve Loral O’Hara, 1 Kasım’da Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışında uzay yürüyüşü gerçekleştirirken alet çantalarını ellerinden kaçırıverdiler. SciTechDaily’nin haberine göre hem Jasmin hem de Loral ilk uzay yürüyüşlerini gerçekleştiriyor ve uzay istasyonunun güneş panellerinin Güneş’i sürekli takip etmesini sağlayan düzeneğinde onarımlar yapıyordu.

NASA’nın blogunda şöyle yazıyor: “Faaliyetleri sırasında bir alet çantası yanlışlıkla kayboldu. Uçuş kontrolörleri dış istasyon kameralarını kullanarak alet çantasının yerini tespit etti. Uzay yürüyüşünün geri kalanında aletlere ihtiyaç duyulmadı. Görev Konrol, çantanın konumunu analiz ederek istasyonla yeniden temas etme riskinin düşük olduğunu, mürettebatın ve uzay istasyonunun güvende olduğunu ve herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirdi.”

EarthSky’a göre beyaz alet çantası, şaşırtıcı derecede parlak. Görsel parlaklığı 6’ymış yani buz devi Uranüs’ten yalnızca biraz daha az parlıyor. Ne var ki bu çantayı çıplak gözle görmek mümkün değil ancak dürbün ya da teleskop kullanarak görebilirsiniz.

Kayıp çanta hızla alçalıp da Dünya’nın atmosferinde parçalanmadan önce birkaç ay yörüngede kalacak. EarthSky’a göre alet çantasının Mart 2024 civarında atmosfere girmesi bekleniyor.

Uzaydaki ilk kayıp nesne değil

Bu, uzayda kaybolan ilk nesne değil, hatta kaybolan ilk alet çantası bile değil. Heidemarie Stefanyshyn-Piper, 2008 yılında hasarlı parçayı tamir etme girişimi sırasında çantasının uzaya sürüklendiğini izlemek zorunda kalmıştı. O çantanın kaybolması sonucu görev kontrolörleri, uzay mekiği Endeavour’un görevi sırasında yapılacak uzay yürüyüşlerinin planlamasını değiştirmesine neden olmuştu.

Space.com’a göre de 2006 yılında astronot Piers Sellers, bir ısı kalkanının çalışıp çalışmadığını test ederken spatulasını kaybetmişti. Isı kalkanının yapışkanını hasar görmüş numunelerin üzerine yaymak için kasten spatulasını kullanan Sellers o zamanlar, “Benim en sevdiğim spatulamdı… Aman diğer spatulalarıma söylemeyin” diyerek yakınmıştı.

Nasıl görebilirsiniz?

NASA’ya göre yeni kaybolan çantayı görmek istiyorsunuz geceleyin gökyüzünde ışıldayan en parlak üçüncü cisim olan uzay istasyonunu bulmanız gerekiyor ki onu ajansın Spot the Station’ını kullanarak tespit edebilirsiniz. Çanta da zaten uzay istasyonunun iki ila dört dakika önünde seyrediyor.

Geçen hafta Japon astronot Satoşi Furukava, çantayı Fuji Dağı’nın üzerinde süzülürken görmüştü. Sizin de şansınız var, geçin teleskoplarınızın başına!

Biden para vermezse Uluslararası Uzay İstasyonu Dünya'ya çarpabilirBiden para vermezse Uluslararası Uzay İstasyonu Dünya’ya çarpabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.