Google en büyük satın alımına hazırlanıyor: Siber güvenlik start-up’ı Wiz

Google'ın sahibi Alphabet, hızla büyüyen siber güvenlik girişimi Wiz'i yaklaşık 23 milyar dolara satın almak için görüşmeler yapıyor.

Bilim Teknoloji 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google şimdiye kadarki en büyük satın almaya hazırlanıyor. New York Times’ın konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre Google’ın gözüne kestirdiği şirket, merkezi New York’ta olan siber güvenlik start-up’ı Wiz.

Wiz’e en son 12 milyar dolar değer biçilmişti ancak konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar şirketlerin anlaşmaya 23 milyar dolar değer biçtiğini söylüyor. Eğer Google Wiz’i bu fiyata satın alarsa şimdiye kadar en yüksek fiyata satın aldığı şirket bu siber güvenlik start-up’ı olacak. Kaynaklara göre, Google 2012’de Motorola Mobility için ödediğinin neredeyse iki katını ödemeyi ciddi ciddi düşünüyor. Anlaşmaya olumlu gözle bakılsa da bilgi sahibi kaynaklar, görüşmelerin sonuçsuz kalabileceğine de dikkat çekiyor.

Bununla birlikte Google düzenleyici kurumların anlaşmaya müdahale etme ihtimaline rağmen müzakerelerine devam etti. Yani şirket, Amazon Web Services ve Microsoft Azure’un gerisinde kalan bulut bilişim birimini güçlendirmek için savaşmaya hazır görünüyor. Hazır olması da gerekiyor çünkü Adalet Bakanlığı halihazırda hem arama motorunu hem de dijital reklam teknolojisini hedef alan iki ayrı antitröst davasıyla şirketi kenara sıkıştırdı. Arama motoru davasında bu yaz kararın çıkması bekleniyor.

ABD’nin düzenleyici kurumları Biden yönetiminde önde gelen şirketlere tekelleşme konusunda savaş açtı. Örneğin yayıncılık devi Penguin Random House’un rakibi Simon &Schuster’i 2,18 milyar dolara satın almasını, JetBlue’nun Spirit Airlines’ı 3,8 milyar dolara satın almasını engelledi. Amazon da Avrupalı ve ABD’li düzenleyicilerden gelen tepkinin ardından iRobot’u 1,7 milyar dolara satın alma planından vazgeçti. Bununla birlikte Federal Ticaret Komisyonu, Microsoft’un video oyun şirketi Activision’u satın almasını engellemek için açtığı davada başarısız oldu.

Google yöneticileri dijital reklamcılığın dışına çıkarak para kazanmanın yollarını arıyor ancak arama motoru, YouTube ve diğer platformları Google’ın gelirinin dörtte üçünü karşılamaya devam ediyor. Wiz’i satın almak belki Google’a bir gecede ekstra bir başarı getirmeyecek ama AWS, Azure ve bulut bilişim sistemlerinde verilerini korumak için Wiz’i kullanan şirketlerle Google Cloud arasında bir bağlantı kurulmuş olacak.

Görüşmelere Google Cloud’un CEO’su Thomas Kurian’ın öncülük ettiği belirtiliyor. Kurian siber güvenliği kendi biriminin ayırt edici gücü haline getirmeye çalışıyor. Start-up aralarında BMW, Slack ve Morgan Stanley’nin de olduğu kurumsal müşterilerin bulut bilişim hizmetlerini kullanırken güvenlik tehditlerini azaltmalarına yardımcı olmaya çalışıyor.

Google normalde çok büyük satın alımlara temkinli yaklaşan bir şirket. Motorola’yı 12,5 milyar dolara satın almasının üstünden iki yıl geçmeden bilgisayar markası Lenovo’yu zararına satmıştı. 2021’de fitness takip şirketi FitBit için 2,1 milyar dolar ödese de anlaşma tamamlanamadan düzenleyici kurumların gazabına uğramıştı.

Bu arada Google 2022’de siber güvenlik şirketi Mendiant’ı 5,4 milyar dolara satın almıştı. Bunu yine aynı yıl Siemplify’ın satın alınması izlemişti.

Google Türkiye'yi uyarıyor: Yapay zekada beş yıl geç kalırsanız, bedeli büyükGoogle Türkiye’yi uyarıyor: Yapay zekada beş yıl geç kalırsanız, bedeli büyük

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.