Google’ın tıbbi yapay zeka sohbet robotu hastanelerde denenmeye başladı

Yapay zeka alanında çalışmalar yapan şirketlerin en çok odaklandıkları sektörlerin başında sağlık geliyor. Microsoft ile bu konuda rekabete girişen Google, bir süredir Med-PaLM 2 sohebt robotunu hastanelerde deniyor. Şirkete göre Med-PaLM 2, sadece tıbba odaklanmasıyla diğer robotlardan ayrılıyor.

Bilim Teknoloji 10 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Google, Med-PaLM 2 sohbet robotunu nisandan beri hastanelerde deniyor.

Şöyle düşünün: Hastalandınız ve yakındaki bir sağlık ocağına gittiniz ama orada doktor yok, sadece hemşire var. Derdinizi söylediniz, hemşire dertlerinizi bilgisayara girdi ve bilgisayar bir dizi sağlık önerisinde bulundu.

İşte, Google ve Microsoft gibi teknoloji devri firmalar tam olarak bu pazara gözlerini dikmiş durumda. Ellerindeki geniş tabanlı büyük sohbet yapay zekalarını bir çeşit ‘tıp asistanı’na veya ‘sanal doktor’a dönüştürmek istiyorlar.

Google, tıp sınavlarındaki soru ve cevaplarla beslediği Med-PaLM 2 adlı tıbbi sohbet robotunun, daha genel bir perspektife sahip algoritmalara kıyasla sağlık amaçlı konuşmalarda daha iyi olacağını iddia ediyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, şirketin nisan ayında aralarında Mayo Clinic araştırma hastanesinin de bulunduğu bazı hastaneler aracılığıyla yapay zeka sistemini test etmeye başladığını söyledi.

Google yöneticilerine göre Med-PaLM2, sağlıkla ilgili sorulara yanıt üretmek, belgeleri özetlemek ve sağlık verilerini düzenlemek gibi görevleri yerine getirmek için kullanılabilecek. Büyük küçük pek çok teknoloji şirketinin yapay zeka alanında müşteri kazanma savaşında yeni cephe sağlık sektörü oldu.

OpenAI’ın en büyük yatırımcısı Microsoft, nisan ayında sağlık yazılımı şirketi Epic ile bir araya gelerek, ChatGPT’nin ardındaki algoritmaları da kullanarak hastalara otomatik mesajların hazırlanabileceği araçlar geliştirdi.

Hem Google hem de Microsoft’un hedefi ise çok daha büyük: Başta sınırlı kaynaklara sahip ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki hastaların sağlık sorunlarına yanıt olabilecek bir sanal sağlık asistanı geliştirmek. Wall Street Journal’a göre Google, nisan ayında çalışanlarına tıbbi asistan görevi görebilecek güvenilir bir yapay zeka modelinin ‘doktorlara erişimin çok sınırlı olduğu ülkelerde muazzam bir değere sahip olacağını’ söylemiş.

Microsoft ve OpenAI da mart ayında yayımladıkları makalede, GPT-4 gibi algoritmaların ‘sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı bölgelerde bilgi, iletişim, tarama ve karar aşamalarında destek sağlamak için kullanılabileceğini’ belirtiyor.

Şirketler tarafından yayımlanan bağımsız araştırmaya göre hem Med-PaLM 2’nin hem de GPT-4 tıp sınavında benzer puanlar aldı. Bununla birlikte doktorlar, Med-PaLM 2’nin yanıtlarında emsallerine göre daha fazla yanlış ve alakasız içerik ürettiğini tespit ederek, programın kendinden emin bir şekilde konu dışı ya da yanlış ifadeler üretme eğiliminde olan sohbet robotlarıyla benzer sorunları paylaştığını öne sürdü.

Med-PaLM 2 veri tabanında

Tıp dalının önde gelenleri ve etik uzmanları, yapay zekanın tıp için dönüm noktası olabileceğini söylerken, hastalara sağlık verilerinin kullanıldığı her yeni yöntem hakkında bilgi verilmesi ve yeni araçların kullanıma sunulmadan önce mutlaka değerlendirmeden geçmesi gerektiğini vurguluyor. Bu konuda Google geçmişte hastanelerle yaptığı işbirliklerinde hassas sağlık verilerini ele geçirme şekliyle epey bir eleştiriye maruz kalmıştı.

Google yöneticileri, Med-PaLM 2’yi test eden müşterilerin verilerinin kontrolüne sahip olmayacakları şekilde şifrelenmiş ortamda tutulduğunu ve programın bu verilerin hiçbirini veri tabanına aktarmayacağını belirtti. Öte yandan programın ne zaman halkın kullanımına sunulacağı ise belirsiz.

Robotlar söz verdi: İnsanlarla beraber çalışacağım işlerini almayacağımRobotlar söz verdi: İnsanlarla beraber çalışacağım işlerini almayacağım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.