Hafta bitmeden yapay zekaya doyduk: İşte Google’ın yıllık toplantısında öne çıkan yenilikler

OpenAI'ın GPT-4o lansmanından bir gün sonra bu kez Google yıllık toplantısında tanıttığı yeni araçlarla dikkatleri üzerine çekti. Yapay zeka destekli arama motorundan sesli asistana, işte Google'ın OpenAI'yla rekabette kararlı olduğu yenilikler...

Bilim Teknoloji 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Google'ın Project Astra'sı. Fotoğraf: Google

OpenAI’ın pazartesi günü yayınladığı GPT-4o’ın etkisinden henüz çıkamamış olabilirsiniz. Ama şimdi sıra Google’ın yıllık I/O etkinliğinde duyurduğu yeniliklerde. Bunun yapay zeka ağırlıklı bir etkinlik olacağı günler öncesinde yazılıp çiziliyordu. Öyle de oldu. Öne çıkan yenilik yapay zeka destekli arama motoruydu.

Google CEO’su Sundar Pichai geçen mayıstaki etkinlikte şirketin tüm ürünlerinin yapay zeka ile destekleneceğini söylemişti. Ancak yapay zekanın yanlış bilgi yayma riski taşıması herkesçe bilindiğinden Google bu teknolojiyi arama motorunda uygulama konusuna temkinli yaklaşıyordu. Hem geçen yıl arama motoru sayesinde 175 milyar dolar gelir elde etmişken bu ne kadar mantıklı olurdu?

Yapay zeka destekli arama motoru: A.I. Overview

Ne var ki Google’ın terazisinde yapay zeka destekli arama motorunun da kârlı olabileceği sonucu çıkmış olabilecek ki dünkü etkinlikte A.I. Overviews denen yeni bir özellik tanıtıldı. ABD’li kullanıcılar bu haftadan itibaren geleneksel arama sonuçlarının hemen üsktünde A.I. Overviews aracı tarafından oluşturulmuş özet bilgiler görebilecek. Yıl sonuna kadar bir milyardan fazla insanın bu teknolojiye erişebileceği tahmin ediliyor.

Böyle bir teknolojinin gelirini internet sitelerinden sağlayanlar için birtakım tehlikeleri var. Siteler ne kadar tık alırsa reklam almaları da o kadar kolaylaşır. Bu tıklar da Google aramalarda ne kadar üst sıralarda yer aldığınızla ilgili oluyor. Çoğumuz bir şey arattığımızda karşımıza çıkan ilk iki üç linke tıklamakla yetiniyoruz. Ama şimdi yapay zeka destekli arama motoru sitelerin trafiğini düşürebilir. Google ise bu endişelerin yersiz olduğunu belirtiyor.

Google bu yeni özellikle arama sonucu sayfasının tamamını özetleyecek şekilde organize etmeyi planlıyor. Yani aradığımız sonuçla ilgili ufak bir bilgilendirme yazısına sahip olabileceğiz. Şirketin arama motorundan sorumlu yönetici yardımcısı Liz Reid, A.I. Overview’de yer alan linklerin geleneksel arama sonuçlarında çıkan linklere kıyasla daha çok tık alacağını belirtiyor.

GPT-4o ile yarışacak: Project Astra

Şirketin yıllık toplantısında konuştuğu tek şey A.I. Overview değildi tabii. Diğer şirketlere karşı verdiği yapay zeka yarışında üstünlük kazanmak için geliştirdikleri yenilikler de tanıtıldı. Bunlardan biri de OpenAI’ın GPT-4o’suna çok benzeyen Project Astra’ydı. Project Astra kullanıcılarla sesli bir şekilde sohbet edebiliyor, konuştuğu kişinin bulunduğu çevreyi görebiliyor.

Google’ın yapay zeka çalışmalarının başındaki isim Demis Hassabis “Buna ister Star Trek’teki sinyal cihazı deyin, isterse Her’deki sesli asistan. İşte size yardımcı olacak şey bu” diyor. Google’ın yayınladığı videoda şirket çalışanlarından birinin Astra’ya ofisteki bazı araçları gösterip ne olduklarına dair bilgi aldığı, kaybolan gözlüğünü sorduğu ve bir kodu incelemesini istediği görülüyor. Yani pazartesi günü GPT-4o’nun bizi etkilediği özelliklerin neredeyse hepsini yaptığı sonucu çıkıyor. 

Şirket 20 dolar karşılığında sunduğu ücretli Gemini Advanced modeline son üç ayda bir milyondan fazla kullanıcının abone olduğunu söyledi. OpenAI’ın GPT-4’ünü kullanabilmek için de 20 dolar ödemek gerekiyor. Google önümüzdeki aylarda Gemini’ye kullanıcıların sesli komutlarına cevap verebilmesini sağlayacak Gemini Live özelliğini ekleyecek. Yine yılın ilerleyen dönemlerinde kullanıcıların kameralarını kullanarak Gemini Live’a çevrelerini gösterip bu konu üzerine konuşabilecek. 

OpenAI GPT-4o’ın lansmanını tanıtımdan yaklaşık dört gün önce açıkladı. Lansmanın tam da Google’ın yıllık toplantısından bir gün önce yapılmasının kasıtlı olduğu düşünülüyor. Böylelikle Google insanları şaşırtma fırsatını elinden kaçırmış oldu.

Çok daha verimli ve hafif: Gemini 1.5 Flash

Google’ın tanıttığı bir diğer yenilik Gemini 1.5 Pro’dan çok daha hızlı ve verimli ama boyut olarak daha çok daha hafif olacak şekilde tasarlanmış yapay zeka modeli Gemini 1.5 Flash oldu. Hassabis Flash’ın akıl yürütme konusunda “oldukça yetenekli” olduğunu, bilgileri özetleme, sohbet etme ve videolara altyazı ekleme konusunda çok daha iyi olduğunu belirtiyor.

Sora’ya rakip: Veo

Lansmanda yine OpenAI’ın önceden tanıttığı bir ürüne benzer bir araç tanıtıldı: Veo. Tıpkı Sora gibi yazılı komutlara uygun şekilde yüksek çözünürlüklü videolar üretebilecek olan Veo’nun bazı yeteneklerinin yılın ilerleyen dönemlerinde YouTube Shorts’a getirilmesi planlanıyor. Google bazı film yapımcılarının, içerik üreticilerinin ve bekleme listesine başvuran kişilerin Veo’yu önceden deneyebileceğini belirtiyor.

Veo’nun ürettiği videolardan biri.

Google’ın tanıtım listesinde ayrıca müzik oluşturma aracı Lyria ile görüntü üreten Imagen’ın son sürümleri vardı. Google’ın görsel oluşturma aracı beyaz insanların görüntülerini oluşturmayı reddettiği ve tarihi figürleri yanlış betimlediği için epey eleştirildikten sonra sorun çözülene kadar Google tarafından kullanımdan kaldırılmıştı.

'Her' filmi gerçek olmaya çok yakın: GPT-40 dinliyor, görüyor ve konuşuyor‘Her’ filmi gerçek olmaya çok yakın: GPT-40 dinliyor, görüyor ve konuşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.