İki düşmandılar, iki aşığa dönüştüler: Trump ve Musk birbirlerini yükseltebilecek mi?

Eski ABD Başkanı Trump ve ABD'li milyarder Musk'ın 13 Ağustos'ta X'te yaptığı yayın ABD'de yeni iddiaları gündeme getirdi. Muhafazakârlara yakın olmasıyla bilinen Musk, X'in algoritmasını Cumhuriyetçiler lehine ayarlamakla suçlanıyor.

Bilim Teknoloji 15 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Solda Elon Musk, sağda Donald Trump. Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ve bir zamanlar Twitter olarak bilinen X’in sahibi Elon Musk 13 Ağustos günü X üzerinden bir canlı yayın yaptı. Tarihi bir canlı yayındı ancak izlenme sayısı beklenenin altındaydı. Trump ve Musk bugünlere kolay gelmedi. Şimdilerde iyi dost gibi görünen bu iki isim geçmişte birbirine girmişti. Peki şimdi neden birbirlerini destekliyorlar?

Trump 6 Ocak’taki Kongre Baskını sebebiyle o dönemde ismi Twitter olan platformda engellenmişti. Sonrasında Musk platformu satın almış ve adını X olarak değiştirmişti. Musk, Trump’ın yasağını kaldırarak ona platforma geri dönmenin yolunu açsa da Trump paylaşımlarına kendi kurduğu Truth Social’da devam etmişti. Musk’ın Twitter’ı satın almasını Truth Social’dan kutlayan eski ABD başkanı, “Twitter’ın artık radikal solcu manyaklardansa Musk’ın temiz ellerinde olmasından çok mutluyum” demişti.

En son, çektirdiği sabıka fotoğrafını geçen ağustosta X’te paylaşan Trump neredeyse bir yıl sonra 13 Ağustos günü Musk ile yaptığı yayınla platforma geri döndü. İkilinin sohbeti bir milyonu aşkın kişi tarafından izlendi. Eski ABD başkanı yayından sonra 900 bin takipçi kazandı. Musk, bu söyleşiyle ilgili aldığı eleştirilere cevaben dün yapay zeka tarafından yaratılmış bir videoyu X hesabından paylaştı. Videoda Musk ve Trump yan yana dans ediyor. Video şu ana kadar 72 milyondan fazla kez görüntülenmiş durumda.

Her şey güllük gülistanlık değildi

Oysa her şey her zaman bu kadar güllük gülistanlık değildi. Cumhuriyetçiler başkan adaylarını henüz seçmemişken Silikon Vadisi’ndeki sağ eğilimli milyarderler Trump’ın o dönem rakibi olan Florida Valisi Ron DeSantis’e destek veriyordu. Çünkü o dönem DeSantis gerçekten Trump’ı alt edebilecek bir rakip olarak görülüyordu. Oysa bu beklentileri karşılanmadı, ön seçimlerde DeSantis ikinci sırada kalmakta bile zorlandı. Sadece Trump değil, popülerlik sıralamasında ön seçimden en son çekilen Nikki Haley’nin de gerisinde kaldı.

Yine 2022 yılında ikili arasındaki tansiyon tavan yaptı. Trump, Musk’ın 2016 seçimlerinde kendisine oy verdiğini söylemiş ama Musk “Doğru değil” diyerek eski ABD başkanını yalanlamıştı. Bunun üzerine Trump, “Bozuk Teslalarla ilgili davalar için Beyaz Saray’a geldiğinde ona ‘Dizlerinin üstüne çök’ diyebilirdim, o da bunu yapardı” demişti. Musk, bunun üstüne X’ten Trump karşıtı bir sürü paylaşım yapmıştı.

Musk, Trump’ı döndürmek için tüm yolları denedi

Musk X’i satın aldığı günden bu yana ABD’nin muhafazakâr kanadını platforma döndürmek istiyordu. Trump’ın yasağının kaldırılmasının yanı sıra Cumhuriyetçilere desteğiyle bilinen bazı hesaplar da X’e geri çağrılmıştı. Bunun için de platformun en sert politikaları “ifade özgürlüğü” gerekçe gösterilerek yumuşatıldı. Bunun sonucunda ırkçılar, beyazların üstünlüğünü savunanlar ve antisemitler de platforma dönerek Cumhuriyetçi kanadı destekleyen paylaşımlar yapmaya başladı.

ABD’li milyarderin aşırı sağa yönelerek platformu onlara açması eninde sonunda Trump’ı geri getirdi ama milyonlarca kullanıcının da X’ten ayrılmasına sebep oldu. Musk’ın komplo teorilerini ve antisemitik söylemleri öne çıkaran algoritması milyonlarca kullanıcının platformu boykot etmesine yol açtı. 2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında Trump, Twitter’ı oldukça popüler şekilde kullanmış olsa da geriye kalan üç aylık kampanya sürecinde X’i nasıl kullanacağı belirsizliğini koruyor.

Yalnızca Musk değil, X algoritması da Trump’ı destekliyor

ABD’de yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi X’in algoritmasının Cumhuriyetçilerden yana veri akışını öne çıkardığı şüphesi giderek artıyor. Araştırma şirketi Pew Research’ün verisine göre X kullanıcılarının yüzde 65’i platformu haber takibi için kullanıyor. Matt J, El Cezire’ye konuşarak aşırı sağcı olduğu bilinen bazı hesaplardan neredeyse her gün gelen gönderilerin ana sayfasını doldurduğunu söyledi. Başka bir X kullanıcısı, Maryanne Chisholm da yine aynı haber kuruluşuna aşırı sağcı hesapları ne kadar engellerse engellesin ana sayfasında görmeye devam ettiğini anlattı.

Oysa Musk Demokratlara aynı fırsatı vermemekle suçlanıyor. Demokratların başkan adayı ve mevcut ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in resmi kampanya sayfası KamalaHQ uzun süre boyunca X’te takip edilemedi. Sorun gitgide büyürken Musk’a neden böyle bir şey yaşandığı sorulmuş, ne var ki yanıt alınamamıştı.

İki egoist, bir yayın: AB'den Musk'a Trump için sansür 'rica'sıİki egoist, bir yayın: AB’den Musk’a Trump için sansür ‘rica’sı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.