İlk Çinli sivil taykonot uzaya gönderildi

Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'nda görev yapacak 5'inci taykonot ekibi dün Şıncou-16 uzay mekiğiyle uzaya çıktı. Çin, bu misyonda tarihinde bir ilki gerçekleştirerek sivil bir astronotu uzaya gönderdi.

Bilim Teknoloji 31 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu’nda görev yapacak 5’inci taykonot ekibini uzaya gönderdi. Ekipte yer alan sivil taykonot, Çin tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Cing Haypıng, Cu Yangcu ve Gui Hayçao’yu taşıyan Şıncou-16 uzay mekiği, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı. Yerel saatle 09.31’de fırlatılan mekik, 10 dakikalık yolculuğun ardından yörüngeye oturdu.

Pekin Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesi olarak bilinen Beyhang Üniversitesinde uzay mühendisliği profesörü olan Gui, Çin’in uzaya yolladığı ilk sivil oldu. Uzay mekiği dinamiği ve yük taşıma konusunda uzman olan Gui, bilim deneyleri ve testler için kullanılacak malzeme ve donanımların yörüngedeki işleyişinden sorumlu olacak.

Çin uzay programında bugüne dek sadece Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetlerinden seçilen taykonotlar görev almıştı.

Uzay istasyonunda 5 ay görev yapacak taykonot ekibi, kuantum fenomenlerini, genel görelilik alanlarında deneyleri ve yüksek hassasiyette uzay-zaman frekans testlerini gerçekleştirecek.

Japonya için hedef 2025: Uzaydan güneş enerjisi elde etmeye çalışacakJaponya için hedef 2025: Uzaydan güneş enerjisi elde etmeye çalışacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.