Japonya için hedef 2025: Uzaydan güneş enerjisi elde etmeye çalışacak

Ülkeler uzaydan elde edilen güneş enerjisinin Dünya'ya taşınmasını sağlayacak teknolojinin geliştirilmesi için birbirleriyle kıyasıya rekabet ediyor. Japonya da bu rekabette olduğunu belli ederek, 2025 yılında bir deneme yapmayı planlıyor.

Bilim Teknoloji 30 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Japonya'nın uzay ajansı JAXA, uzaydan güneş enerjisi elde etmek için yıllardır çaba harcıyor. Fotoğraf: Kyoto Üniversitesi

Uzaydan Dünya’ya enerji göndermek için yörüngedeki güneş panellerinin kullanılması fikri, ilk kez 1968 yılında ortaya atıldı. O zamandan bu yana aralarında Çin ve ABD’nin de olduğu birkaç ülke bu fikrin peşinden koşarak hem zamanını hem parasını harcadı.

Bu fikri cazip kılan şey yörüngedeki güneş panellerinin sınırsız yenilenebilir enerji kaynağı anlamına gelmesi. Uzaydaki güneş panelleri günün hangi saatinde olduğu fark etmeksizin enerji toplayabilir ve ürettiği gücü Dünya’ya ulaştırmak için mikrodalgalar kullandığından bulutlar da önünde bir engel oluşturmaz.

Japonya’nın uzay ajansı JAXA da uzaydan güneş enerjisi elde etmek için yıllardır çaba harcıyor. JAXA’daki bilim insanları 2015 yılında elektrikli su ısıtıcısına yetecek 1,8 kilovatlık enerjiyi 50 metre öteden kablosuz bir alıcıya başarıyla ulaştırarak kayda değer bir atılım gerçekleştirilmişti.

Şimdi Japonya amacına ulaşmak için bu teknolojiyi bir adım ileriye taşımanın peşinde. Nikkei’de yer alan habere göre kamu ve özel sektör ortaklığında 2025 gibi yakın bir tarihte uzaydan güneş enerjisi elde etme girişiminde bulunulacak.

Kyoto Üniversitesi profesörlerinden Naoki Shinohara tarafından yürütülen ve 2009 yılından beri uzay kaynaklı güneş enerjisi üzerine odaklanılan projede, yörüngeye bir grup küçük uydu yerleştirmeye çalışılacak. Bu uydular daha sonra topladıkları güneş enerjisini yüzlerce mil ötedeki yer tabanlı alıcı istasyonlara yollamaya çalışacak.

Bununla birlikte Japonya’nın girişimine henüz bilim kurgu gözüyle bakılıyor. Zira mevcut teknolojilerle bir nükleer reaktörün üretebileceği enerjiye tekabül eden 1 gigavat enerjiyi elde edebilmek için yaklaşık 7 milyar dolar harcanması gerekiyor.

Oxford: Yeşil enerji 5 yılda AB'de Rus gazının yerini alabilirOxford: Yeşil enerji 5 yılda AB’de Rus gazının yerini alabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.