Ölüm döşeğinde gelen itiraf: 50 yıldır Japonya’nın en çok aranan suçlularındandı

Bir suç işleyecek olsanız devletin güvenlik güçlerinden ne kadar süre kaçabilirsiniz? Zamanında Japonya'da bir militan grubun üyesi olan 70 yaşındaki Satoşi Kirişima yaklaşık 50 yıl boyunca polisten kaçabilmiş.

Dünya 4 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Satoşi Kirişima.

Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler kitabında Staretz Zosima gençliğinden bir hikaye anlatır: Kimsenin kendisinden şüphelenmediği bir cinayet işleyen ancak vicdan azabı nedeniyle artık bu suçunu içinde tutamayacak hale gelen bir erkeğin hikayesidir bu. En sonunda suçunu itiraf ettiğinde kimseyi de inandıramaz sözlerine.

Bizim sizinle bugün paylaşacağımız haber ise Dostoyevski’nin hikayesinden hallice ama Rusya’da değil Japonya’da geçiyor, ayrıca kurgu değil gerçek bir hikaye. 1970’lerde bombalı saldırılar gerçekleştiren radikal bir örgütün üyelerinden biriyle ilgili. Şimdilerde 70 yaşında olan bu eski terör üyesi Tokyo yakınlarındaki bir hastanede ölmek üzereyken bir karar aldı. Yaklaşık 50 yıldır hayatını bir kaçak olarak geçirdiğini, aslında ülkenin en çok aranan suçlularından biri olduğunu polise itiraf edecekti.

Polis yetkilileri yaşlı adamın kanser hastası olduğunu ve takma adı yerine gerçek adı Satoşi Kirişima olarak ölmek istediğini aktardı. Kirişima ölmeden önce 70’lerdeki bomba saldırılarıyla ilgili bilinmeyen ayrıntıları polislere anlatmış.

Kirişima polise ifade verdikten dört gün sonra öldü. Polis henüz kimliğini teyit edememişti. Kyodo News’in cuma günü yayınladığı habere göre Kirişima’nın DNA’sıyla akrabalarının DNA’sı uyuşuyormuş. Polis bu konu hakkında net bir yorum yapmaktan kaçınsa da Ulusal Polis Teşkilatı emniyet müdürü Yasuhiro Tsuyuki, hastanede ölen adamın gerçekten de Kirişima olabileceğinden şüphelendiklerini söyledi.

Neydi ki suçu?

Peki kimdi bu Kirişima? 1954 doğumlu Kirişima, Tokyo’da üniversite öğrencisiyken aşırılık yanlısı gruplara katılmış, 1970’lerde büyük Japon şirketlerini hedef alan bombalama eylemlerini gerçekleştiren Doğu Asya Japonya Karşıtı Silahlı Cephe adındaki militan gruba katılmıştı. Grubun 1975’te Mitsubishi Heavy Industries’e ait binayı bombalamasının ardından sekiz kişi ölmüş, 160’tan fazla kişi de yaralanmıştı.

Kirişima’nın bu bombalama eylemlerine karıştığı iddia ediliyordu ama en çok arananlar listesine girmesinde rol oynayan olay Nisan 1975’te Tokyo’nun Ginza ilçesindeki bir binaya, kimsenin yaralanmadığı bombalı saldırıyı gerçekleştirmesiydi.

Örgütün en kilit ismi değildi belki ama Kirişima örgüte üye olduğu bilinen 10 kişi içinde bu zamana kadar hiç yakalanmayan tek kişiydi. Örgütün kurucusu Masaşi Daidoji dahil, iki üye idam cezasına çarptırılmıştı. Daidoji, idam edilmeden önce 2017 yılında hücresinde ölmüştü. Grubun iki üyesi ise 1977 yılında Bangladeş’te Japon Havayolları’na ait bir uçağı kaçıran başka bir radikal örgüt olan Japon Kızıl Ordusu ile yapılan anlaşma sonucu serbest bırakılmıştı. Onlar da hâlâ firarda.

Devlet televizyonu NHK’ye göre Kirişima kaçarken yanına ne cep telefonunu ne da sağlık sigortasını almıştı. Tespit edilmemek için maaşını nakit olarak elden alıyordu. Cuma günü polis yetkilileri Kirişima’nın yaklaşık 40 yıldır Hiroşi Uçida takma adıyla çalıştığı inşaat şirketine baskın düzenledi.

Kirişima, Dostoyevski’nin kitabındaki karakter gibi vicdan azabı mı çekmişti bilinmez. Ama maske olarak kullandığı Hiroşi kimliğiyle değil de, gerçek kimliğiyle ölmek istediği belli.

Japonya'dan Trump'a mesaj: Çin ile anlaşma yapmayınJaponya’dan Trump’a mesaj: Çin ile anlaşma yapmayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.