UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Kariye Müzesi resmen cami!

Kariye kilise olarak inşa edildi sonra Osmanlı döneminde camiye çevrildi. 1947'de müze oldu. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. 2020'de statüsü camiye çevrildi ve restore edildi. Dün de cami statüsüyle ibadete açıldı.

Kültür Sanat 7 Mayıs 2024
Kariye

2020’de müze statüsü camiye dönüştürülen Kariye restorasyon çalışmalarının ardından dün ibadete açıldı. Geçmişi 536 yılına uzanan, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olmuş ilk mekânlarından Kariye Kilisesi 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cami statüsüne çevrilmiş, ibadete açılacağı duyurulmuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Kariye’nin restorasyon çalışmalarının mayıs ayında biteceğini duyurmuştu. Restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılış töreni dün Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Kariye İstanbul’da ayakta kalan en önemli Doğu Roma eserlerinden de biri.

2020’den beri restorasyonda

Kesin olarak bilinmemekle birlikte Kariye’nin tarihi kimi kaynaklara göre ilk defa 536 yılında Doğu Roma İmparator I. Justinianos dönemine uzanıyor ve eşi Theodora’nın amcası Aziz Theodoros tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde pek çok kez yenilenen tarihi yapı ikona kırıcılık döneminde tahrip edilip kapatılmıştı. 4. Haçlı Seferi sırasında da talan edilen Kariye Kilisesi Osmanlı döneminde camiye dönüşmüştü. Cumhuriyet döneminde tıpkı Ayasofya gibi müzeye dönüştürülen tarihi yapı 2020’de yayınlanan kararnameyle yeniden cami olmuştu.

Camiye dönüştürüldükten sonra kapsamlı restorasyona başlanan tarihi yapının ikona ve mozaikleri korumaya alındı. Büyük ölçüde yeniden inşa edildiği 1321 yılına uzanan mozaik ve fresklerle Kariye dünyada örnek gösterilen bir yapı. Kubbesinde 12 havari suretinin resmedildiği tarihi yapı İstanbul’da ayakta kalan en önemli Doğu Roma eserlerinden de biri.

Dün ibadete açılan Kariye’de birçok insan namaz kıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan tarihi yapı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrildikten sonra Kariye Camii’nde olarak dün açıldı. Açılışı da İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe yaptı. Açılıştan sonra cemaat namaz kılmaya başladı.

Rumeli'deki en büyük Türk hamamında restorasyon tamamlandıRumeli’deki en büyük Türk hamamında restorasyon tamamlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.