Erdoğan’dan ‘kamu hizmetinde ihanet’ açıklaması: Artan serzenişlerin farkındayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Son dönemde artan serzenişlerin farkındayız. Tespit ettiğimiz tüm hataların, varsa ihanetlerin üzerine bundan sonra daha kararlı bir şekilde gideceğiz" dedi. Erdoğan kamuda tasarrufa ilişkin de önemli mesajlar verdi.

Siyaset 6 Mayıs 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü gündemi büyük ölçüde kamu hizmetleri, enflasyon ve enflasyonla mücadele kapsamında kamuda yapılacak tasarruflardı. Gündüz, aralarında artık cami olarak kullanılmaya başlayacak olan Kariye Müzesi dahil bazı eserlerin toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan burada ilginç bir çıkış yaptı, “Eski Türkiye manzaralarını milletimize yaşatmamakta kararlıyız. Serzenişlerin farkındayız. Hataların, eksikliklerin, hatta varsa ihanetlerin üzerine kararlı şekilde gideceğiz. Kamu hizmetlerinin kusursuz sunulması için her türlü tedbiri alacağız” dedi. Akşam da kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Erdoğan bu kez kamuda yapılacak tasarrufu anlattı, enflasyonla mücadele programına bir kez daha destek verdi.

İstanbul’daki tarihi Bizans yapısı Kariye, aynen Ayasofya gibi bundan dört yıl önce bir mahkeme kararıyla Kültür Bakanlığı’ndan alınıp bir vakfa devredilmiş, bu arada müze olmaktan çıkmış yeniden cami olarak kullanılmak üzere onarıma girmişti. Kariye, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da Beştepe’den katıldığı bir törenle ibadethane olarak yeniden açıldı.

Tarihi 6’ncı yüzyıla dayanan ve müze statüsü kaldırılarak camiye dönüştürülen Kariye dahil restore edilen bazı eserlerin Beştepe’deki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada vakıfları överken siyasete de girerek Gazze ve yerel seçimler konusunda mesajlar verdi.

Erdoğan’a göre Cumhur İttifakında sorun yokErdoğan’a göre Cumhur İttifakında sorun yok

İsrail’le ticaretin tamamen durdurulduğunu yineleyen Erdoğan Türkiye’yi “Gazze’ye en çok yardım gönderen ülke” olarak niteledi. Erdoğan “İçimizdeki kimi işgüzarlar bunu görmese veya görse de çarpıtsa da Türkiye Gazze sınavını en başarılı veren ülkedir” dedi.

Erdoğan’ın “Eski Türkiye manzaralarını milletimize yaşatmamakta kararlıyız. Serzenişlerin farkındayız. Hataların, eksikliklerin, hatta varsa ihanetlerin üzerine kararlı şekilde gideceğiz. Kamu hizmetlerinin kusursuz sunulması için her türlü tedbiri alacağız” sözleri de dikkat çekti.

Erdoğan “Siyasetçilerin, kamu görevlilerinin, yönetim mevkiindekilerin ülkeye ve millete karşı vazifelerini yerine getirme noktasında hiçbir bahanesi olamaz. Kamu hizmetlerinin sorunsuz ve kusursuz sunulması için her türlü tedbiri alacak, bürokratik atalete hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Kabine toplantısında tasarruf mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan akşam da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından daha az kaynak kullanarak daha büyük etki oluşturacak projelere ağırlık vereceklerini açıkladı. Buna kamu olarak öncülük ve rehberlik edeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

“Kamuda taşıtlar, binalar, cari harcamalar, haberleşme giderleri, hizmet içi eğitimler, yurt dışı seyahatler, kamu istihdamı gibi pek çok alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız. Burada amacımız kamuda verimlilikten taviz vermeden ülkemizin kaynaklarının katma değeri yüksek alanlara yönlendirilmesidir. Hem vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağız hem de bunu bütçeye yük oluşturmadan, hatta tasarruf ederek gerçekleştireceğiz. Ekonomi yönetimimizi bu konuda gerekli çalışmaları tekemmül ettirmek üzere talimatlandırdım.”

‘Popülizme meyletmedik’

Seçim döneminde popülizme meyletmeyerek ekonomi politikasına olan güvenlerini ortaya koyduklarını belirten Erdoğan “Bundan geriye dönüş olmayacaktır” dedi. Hedeflere ulaşmak için para, maliye ve gelirler politikalarını ahenk içinde yürüttüklerini belirten Erdoğan “Verimliliği artırmak ve ekonomimizi daha rekabetçi kılmak için yapısal reformlara hız kazandıracağız” dedi.

Bölgedeki savaşlar ve krizler zorlasa da ekonomi programlarını kararlılıkla uyguladıklarını belirten Erdoğan şunları söyledi:

“İstihdam oranlarında olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Şubat ayında işsizlik oranımız yüzde 8,7 olarak gerçekleşti ancak iş gücü piyasamızda bir dengesizlik oluştuğunu görüyoruz. Özel sektörümüzün en çok şikayet ettiği konuların başında işçi bulamamak geliyor. Bundan sonra iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinlikleri geliştirmeye odaklanacağız. Beş yıl aradan sonra toplanan 13. Çalışma Meclisi, sorunların tespiti ve çözüm yolları bakımından gayet faydalı oldu. Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısını çözmek için gerekli adımları atıyoruz. Doğru politikalarla enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız. Bunu daha önce yaptık, inşallah yine başaracağız. Enflasyon geriledikçe milletimizin cebindeki paranın satın alma gücü de artacaktır. Bizim amacımız geçici rahatlamalarla sorunu ötelemek değil, 85 milyonun tamamı için kalıcı refah artışını sağlamaktır.”

Teknolojik ve stratejik yatırımları teşvik için 3 yıllık periyotta toplam 300 milyar liralık yatırım taahhütlü avans kredisini devreye aldıklarını anımsatan Erdoğan bugüne kadar toplam büyüklüğü 1 trilyon 281 milyar liraya ulaşan 210 yatırım için ön başvuru yapıldığını söyledi.

Erdoğan enflasyon oranlarının genel olarak öngörüleriyle uyumlu, ancak gıda ve hizmetler gibi bazı alanlarda hala yüksek seyrettiğinin farkında olduklarını söyledi, “Yıllık enflasyon yaz aylarından itibaren inşallah düşüşe geçecektir. Konut ve araç piyasasında oluşan fiyat balonu sönmeye başlamıştır” dedi.

Toparlanan büyüme sayesinde dış ticaret dengesinin önemli ölçüde iyileştiğine işaret eden Erdoğan şubatta yıllık cari işlemler açığının geçen senenin aynı dönemine göre 24,5 milyar dolar azalarak 31,8 milyar dolara gerilediğini, altın ve enerji hariç cari dengenin ise şubat ayında yıllık 36 milyar dolar fazla verdiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan turizmde ilk üç ayı rekorlarla tamamladıklarını, dokuz milyonu aşan ziyaretçi sayısıyla yaklaşık dokuz milyar dolar turizm geliri elde ettiklerini bildirerek “2024 yılı için hedefimizi 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir olarak belirlemiştik. İlk üç aylık rakamlara baktığımızda hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerlediğimizi memnuniyetle ifade etmek isterim” diye konuştu.

‘Enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Orta Vadeli Programı’mız hamdolsun başarılı şekilde çalışıyor, ülkemizin risk primi 700 baz puan seviyelerinden 290 baz puan seviyesine geriledi. Politikalarımızı uyguladıkça risk primimiz daha da düşecek. Son bir yılda ülkemize 16,8 milyar dolar net portföy girişi oldu. Bankacılık sektörü ve reel sektörün dış borç çevirme oranları yükseliyor. Geçen yıl mayıs ayında 97,1 milyar dolar olan brüt rezervlerimiz 27 milyar dolar artışla 124,1 milyar dolara çıktı” diye konuştu.

Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Asya Altyapı ve Kalkınma Bankası ile gelecek dönemde 50 milyar dolara yakın kaynağı kalkınma projelerinde kullanacaklarını belirten Erdoğan kredi derecelendirme kuruluşlarının da teker teker not artırımına gittiğini söyledi.

Şimşek ilk kez kapsamlı konuştu, kamuda tasarruf başlıyor, gelecekten ümitliŞimşek ilk kez kapsamlı konuştu, kamuda tasarruf başlıyor, gelecekten ümitli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.