Dijitalin devleri kapışıyor: CEO’sunu Microsoft’a kaptıran OpenAI Twitch’ten transfer yaptı

OpenAI yönetim kurulunun cuma günü aniden kovduğu CEO Sam Altman, Microsoft'ta yeni ileri yapay zeka araştırma ekibinin başına geçerken, Microsoft'a bağlı Twitch eski CEO'su Emmett Shear OpenAI'ın geçici CEO'su oldu.

Bilim Teknoloji 21 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
OpenAI'ın kurucusu ve eski CEO'su Sam Altman (solda), Twitch'in kurucusu ve eski CEO'su Emmett Shear (sağda).

Yapay zeka sohbet robotu OpenAI’daki drama son hızıyla devam ediyor. Son bıraktığımızda şirketin yatırımcıları yönetim kuruluna kovdukları Sam Altman’ı yeniden CEO’luk pozisyonuna getirmesi için baskı yapıyordu, başta şirketin eş kurucuları arasında yer alan Greg Brockman ve önde gelen araştırmacılar Jakub Pachocki, Aleksander Madry ve Syzmon Sidor istifa etmişti ve Altman da ancak yönetim kurulu baştan aşağı değişirse döneceğini söylemişti.

Anlaşmaya varamadıklarını Altman ve Brockman’ın OpenAI’ın en büyük yatırımcısı Microsoft’a geçmesi, OpenAI’ın başına da Twitch’in eski CEO’su Emmett Shear’ın getirilmesinden anlıyoruz. Microsoft’un CEO’su Satya Nadella Altman ve Brockman’ı Microsoft’un yeni ileri yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek üzere işe aldığını duyurdu. Nadella “heyecan verici” dediği bu haberle ilgili “Başarılı olmaları için gereken tüm kaynakları sağlamak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Altman ise Nadella’nın paylaşımını “Görev devam ediyor” sözleriyle yeniden paylaştı ve karşılığında Nadella’dan  şirketteki rolünün ne olacağına dair “GitHub, Mojang Studios ve LinkedIn dahil Microsoft bünyesinde toplanan bağımsız kimlikler ve kültürler inşa etmeleri için kuruculara ve girişimcilere nasıl bir alan sağlayacağımız konusunda yıllar içinde çok şey öğrendik. Sizin de farklı işler çıkarmanızı dört gözle bekliyorum” yanıtı aldı.

Altman’ın Microsoft’a geçmesinde OpenAI yönetim kurulunun Twitch’in eski CEO’su ve eş kurucularından Emmett Shear’ı geçici CEO olarak atamasının etkisi oldu. Altman kovulduğunda geçici CEO, Mira Murati’ydi. Şimdi Shear CEO’luk pozisyonunu Murati’den devralacak. Bu arada Murati de sosyal medyadaki sessizliğini Altman ve Shear haberinden saatler sonra “OpenAI çalışanları olmadan bir hiç” paylaşımıyla bozdu.

Yatırımcılar baskı kurmuştu

OpenAI’ın yüzü haline gelen Altman şirketin kurucularından biriydi. Ancak cuma günü ansızın CEO’luk pozisyonundan kovuldu. Bundan ne yatırımcıların ne de çalışanların haberi vardı. Basında yer alan iddialarda Altman’ın kovulmasında, şirketin bir başka kurucusu Ilya Sutskever’in etkisinin olduğu söylendi. Bu iddialara göre Altman’ın yapay zeka konusunda hızlı hareket etmek istemesi, söz konusu teknolojinin olası zararlarından kaçınmak isteyen Sutskever ve diğer yönetim kurulu üyelerini epey tedirgin etti. Onlar da çözümü Altman’ı kovmakta buldu.

Ancak bu kararları ters tepti, çünkü başta Microsoft olmak üzere bu karar yüzünden hisseleri zarara uğrayan yatırımcılar yönetim kurulunu baskılamaya başladı. Bazı çalışanlar da hafta sonu bitene kadar Altman CEO’luk pozisyonuna geri getirilmezse istifalarını vereceklerini söyledi. The Verge’e düşen bir haberde, Altman’ın şirkete dönmek için yönetim kurulunun baştan aşağı değişmesini istediği belirtildi.

OpenAI’ın mevcut yönetimi kurulu Sutskever, Quora CEO’su Adam D’Angelo, eski GeoSim Systems CEO’su Tasha McCauley ve Georgetown Güvenlik ve Teknoloji Merkezi’nin strateji yöneticisi Helen Toner’dan oluşuyor. Microsoft’un yönetim kurulunda olmaması dikkatinizi çekmiş olabilir. Esasında burada ismi geçen hiçbir yetkilinin OpenAI’da hissesi yok. Şirket bu özelliğiyle geleneksel şirketlerden ayrılsa da Microsoft’un hafta sonu yönetim kurulunda sandalyeye sahip olmak için de OpenAI’ya baskı yaptığı bildirilmişti. Ancak Altman’ın dönmesine yönetim kurulundaki dört kişinin karşı çıktığı belirtiliyor.

New York Times’da yer alan habere göre yönetim kurulu Shear’ın, “OpenAI’yı ileriye taşıyacak yeteneğe, uzmanlığa ve ilişkilere” sahip olduğunu düşünüyor. Ayrıca bu haberde yönetim kurulunun, “Sam’in davranışları ve yönetim kuruluyla etkileşimlerinde şeffaflığın eksik olmasının, yönetim kurulununun mükellef olduğu etkin denetleme yeteneğini baltaladığına” inandığı belirtiliyor.

Çalışanların tepkisi nasıl oldu?

Ne var ki çalışanlar mevcut durumdan hiç memnun değil. 505 çalışan, şirketin yönetim kurulunun kovma işini kötü bir şekilde yönettiğini ve Altman’ın kurula karşı samimi olmadığını kanıtlamak için yeterli kanıtı sunamadığını dile getirdikleri bir mektuba imza attı.

Söz konusu mektupta çalışanlar, “Eylemleriniz OpenAI’yı yönetmeye kabiliyetiniz olmadığını açık bir şekilde gösterdi. Yetkinlikten ve muhakemeden yoksun, yaptığımız iş ve çalışanlar için yeteri kadar özveri gösteremeyen bu kişiler için / kişilerle çalışamayız” dedi.

Çalışanların mektubundaki en can alıcı nokta ise, yönetim kurulu istifa etmez ve Altman ile Brockman şirkete dönmezse, Altman’ın izinden giderek Microsoft’a geçecekleri tehdidini yapmaları. Bu tehdidin altı boş görünmüyor zira mektupta, Microsoft’un “tüm OpenAI çalışanlarına sağlayacak pozisyonu olduğunun güvencesini verdiği” belirtiliyor.

Mektubun medyaya yansımasının ardından Sutskever, şirketteki bu krize katkılarını kabul ederek özür dilediği bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımda, “Yönetim kurulunun eylemlerine katıldığım için derin bir pişmanlık duyuyorum. Asla OpenAI’ya zarar verme niyetinde olmadım. Birlikte inşa ettiğimiz her şeyi seviyorum ve şirketi yeniden bir bütün olarak toplamak için gelimden gelen her şeyi yapacağım” dedi. Bu özür mesajını alıntılayan Altman ise Sutskever’e üç tane kalp emojisi gönderdi.

Microsoft, Nvidia’ya bağımlılığını azaltmaya çalışıyor

New York Times’ın haberine göre Altman son zamanlarda yatırımcılara, derin öğrenme işini hızlandırmak için Tensor İşleme Birimi (TPU) çipleri üretebilecekleri ayrı bir girişim sunarak, Nvidia’ya rakip olabileceği bir alan açmıştı.

“Tigris” olarak adlandırılan bu TPU projesi, başta Microsoft olmak üzere pek çok şirketin ilgisini çekmişti. Microsoft’un Altman ve Brockman’un yöneteceği ileri yapay zeka araştırma ekibi kurması, büyük dil modellerini eğitmek ve Nvidia’ya olan maliyetli bağımlılığını azaltmak için kendi özel yapay zeka çipini geliştireceğini açıklamasından sadece bir hafta sonra gerçekleştiğini belirtmek gerekiyor.

Microsoft ayrıca kendi Arm tabanlı merkezi işlem birimini (CPU) de kurdu. Bu silikon çipler Azure veri merkezlerine güç sağlamak üzere tasarlandı. Ayrıca Altman kovulmadan önce OpenAI CEO’su olarak Microsoft’la Maia yapay zeka çipi üzerinde çalışıyordu. Şirket şu anda Maia’nın ikinci nesli üzerinde çalışıyor.

Microsoft’un OpenAI’daki hisseleri ne olacak?

Microsoft’un OpenAI’da “milyarlarca dolarlık” yatırımı var. Bu yatırımın 10 milyar dolar değerinde olduğu da söyleniyor. Ayrıca OpenAI, Microsoft’un sunduğu bulut hizmetlerinden de yararlanıyor. Bu da bundan sonra OpenAI’ın akıbeti ne olacak sorusunu akıllara getiriyor. Ancak Nadella bunun cevabını vermekte gecikmedi.

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Microsoft CEO’su, “OpenAI ile ortaklığımıza bağlılığımız aynı kalacak. Microsoft Ignite’ta duyurduğumuz ürünlerde izleyeceğimiz yol haritasını, yenilik yapmaya devam etme kabiliyetimizi sürdürmek konusunda kendimize güveniyoruz. Emmett Shear ve OpenAI’ın yeni liderlik ekibini tanımayı ve onlarla çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi

Peki Emmett Shear kim?

Shear’ın OpenAI’ın geçici CEO’su olduğu ilk olarak Information haber sitesinde duyuruldu. Shear, ise sosyal medya paylaşımında, “Bugün benden hayatta bir kez karşıma çıkacak bir fırsatı değerlendirmemi isteyen bir telefon aldım: OpenAI’ın geçici CEO’su olmak. Aileme danıştıktan ve birkaç saat düşündükten sonra teklifi kabul ettim” diyerek haberi teyit etti.

Shear, 2011 yılında yine kendi kurduğu Justin.tv platformunun yan ürünü olarak faaliyet göstermeye başlayan ancak sonrasında epey popüler ve canlı yayın platformları içinde vazgeçilmez bir noktaya gelen Twitch’in kurucuları arasındaydı. 16 yıl boyunca da platformda yöneticilik pozisyonuna devam etti. Bu süreçte Twitch, 10 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip bir platform haline geldi. Türkiye’de de tüm dünyada da yüksek meblağlarda paralar kazanan fenomenler ortaya çıktı. Twitch’e rakip olmak isteyen yeni platformlar ise henüz bu konuda tam bir başarı elde etmiş sayılmaz. Ne var ki Shear, mart ayında istifasını vererek şirkette yalnızca danışman olarak görevine devam edeceğini söyledi.

Shear son zamanlarda katıldığı podcast programlarında satranç, Star Trek ve erken dönem insan evrimini de araya katarak yaptığı renkli benzetmelerle esasında soyut düşünmeye olan düşkünlüğünü dile getirmişti. Silikon Vadisi’ndeki meslektaşlarının çoğuna benzediğini söyleyen Shear, teknolojinin belli sınırlar içerisinde düzenlenmesini ya da yeniliğin sunduklarını daha iyi ortaya çıkarabilecek düzenlemeleri desteklediğini söylemişti.

Bununla birlikte Shear yapay zeka özelinde yaptığı açıklamalarında söz konusu teknolojide gelecekte yaşanacak gelişmelerin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesi halinde bu modellerin, insan müdahalesinden bağımsız olarak hareket edebileceğini ve yaratıcılarını kolayca alt edebileceğini düşünüyor. Shear’a göre yapay zeka insandan daha akıllı bir varlık haline gelmese bile insanlar gibi tahribat yaratabileceğini savunuyor. Örneğin eylül ayında yaptığı bir açıklamada, “Tanıdığınız en zeki 100 bin insanın 100 kat hızda çalıştığını ve birbirleriyle telepati gibi yollarla anında iletişim kurabildiklerini hayal edin. Bu 100 bin kişi pekâlâ dünyayı ele geçirebilir. Bir insandan daha zeki olmalarına gerek yok” demişti.

Bu da temkinli adımlar atma konusunda OpenAI yönetim kurulu için paha biçilemez bir özellik. OpenAI’ın istediği gibi biri olsa bile Shear’ın Microsoft ile ilişkisini nasıl yöneteceği muamma. Gerçi Altman ve sadık çalışanlarının Microsoft bünyesinde çalışması, Shear ya da daha sonra kalıcı olarak atanacak CEO’yu sonsuza kadar gölgede bırakabilir. 

OpenAI yönetim kurulu faka bastı: Sam Altman ya dönecek ya da yeni şirket kuracakOpenAI yönetim kurulu faka bastı: Sam Altman ya dönecek ya da yeni şirket kuracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.