Altman OpenAI’a resmen dönerken Microsoft krizden bonus çıkardı

Sam Altman, kovulduğu OpenAI kapısından artık resmen yeniden CEO olarak girdi. Altman, şirketin yeni yönetim kadrosundan bahsettiği bir blog yazısı yazarken, Microsoft yönetim kurulunda oy kullanma hakkı olmasa da "gözlemci koltuğu"na sahip oldu.

Bilim Teknoloji 1 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
OpenAI'ın yönetim kadrosu.

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman’ın kovulup şirkete dönmesinin üzerinden bir hafta geçti. Altman bir kez daha resmen OpenAI’ın başına geçti. Altman’a darbeyi düzenleyenlere ne olacak, yeni yönetim kurulunda kimler yer alacak gibi soruların cevapları da bu resmi geri dönüşle kesinleşmiş oldu.

Yeni yönetim kuruluna artık Saleforce’un eski eş CEO’su Bret Taylor başkanlık yapacak. Eski Hazine Bakanı Larry Summers ve Quora CEO’su Adam D’Angelo’dan oluşan yeni bir yönetim kurulu oluşturuldu. Burada belirtmek gerekiyor, D’Angelo, Altman’ı 17 Ekim’de görevden alan yönetim kurulundan geriye kalan tek kişi.

Tabii kovulan Altman ile eski yönetim kurulu arasındaki müzakerelere arabuluculuk yapan, bir anlaşma sağlanamayınca da OpenAI’ın yüzü ile Altman’ın kovulmasından sonra istifasını veren şirketin eş kurucularından Greg Brockman’ı işe alarak tüm bu kaosun içinde aktif rol alan Microsoft da ödülünü aldı: Artık şirkette nur topu gibi bir gözlemci koltuğuna sahip. Gözlemci olduğu için oy kullanma hakkı olmayacak ama şirketin en büyük yatırımcısı olarak önceki yönetim kurulunun Altman’ı görevden aldığını kamuoyuyla beraber öğrenmesini göz önünde bulundurursak, Microsoft için yönetim kurulunda sandalyeye sahip olmak büyük önem taşıyor. Şimdilik Microsoft’un gözlemci koltuğuna kimi oturtacağı bilinmiyor.

Açıklanan yönetim kurulu üyeleri “başlangıç” olarak sunuldu, yani gelecekte bu listeye başka başka üyelerin eklendiğini görmemiz olası. Altman, şirketin blogunda yazdığı bir yazıda kendisini kovan önceki yönetim kuruluna şirkete şimdiye kadarki katkıları için teşekkür etti ve darbede rol alan bazı isimlere ne olacağını da söyledi.

Bu isimlerden biri de Mira Murati’ydi. Murati, Altman’ın yerine geçici olarak CEO olarak atanmış, şirket çalışanlarının kovma olayına sert tepki göstermesinin ardından çalışanların yanında yer almasıyla geçici CEO’luk pozisyonundan olmuştu. Altman, Murati’nin yeniden şirketin baş teknoloji sorumlusu olduğunu söyledi.

Silikon Vadisi'nde 'darbe'nin 5 günü: Baştan sona OpenAI'daki 'taht' kriziSilikon Vadisi’nde ‘darbe’nin 5 günü: Baştan sona OpenAI’daki ‘taht’ krizi

Ilya Sutskever’ın geleceği hâlâ belirsiz

Şirketin 800 çalışanının neredeyse 750 çalışanı, Altman ve Brockman’ın görevlerine iade edilmemesi durumunda istifalarını vereceklerini söylemiş, bu tehditlerinin altının boş olmadığını göstermek için, “Microsoft hepimize yetecek kadar pozisyonu olduğunun güvencesini verdi” demişlerdi. Altman’ın görevden alınmasında hem eski yönetim kurulu üyesi hem de şirketin eş kurucularından Ilya Sutskever önemli bir rol oynamıştı. Çalışanların açık mektubunun ardından kararından pişmanlık duyduğunu söyleyen Sutskever, özür dilemişti.

Sutskever’a ne olacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. Ama şimdilik bildiğimiz yönetim kurulunda artık olmayacağı. Blog yazısında, “Ilya’yı seviyor ve saygı duyuyorum, bence o bu alanın yol gösterici ışığı ve değerli bir insan” diye yazan Altman, “Ona karşı hiç kötü niyet beslemiyorum. Ilya artık yönetim kurulunda olmayacak olsa da beraber çalışmaya devam etmeyi umuyor ve OpenAI’da çalışmaya nasıl devam edebileceğini tartışıyoruz” dedi.

Altman’ın blog yazısındaki en büyük övgüyü sadık dostu Brockman aldı. Şirketin kuruluş çizelgesinde ikisinin şirketi yönetmede ortak olduklarının resmiyete döküleceğini söyleyen Altman, “En başından beri yaptığın her şey için, bu işin başından itibaren konuyu ele alış şeklin için teşekkür ederim” dedi. Şirketin çalışanlarına ve müşterilerine teşekkür eden Altman, OpenAI’ın bu süreçte hiçbirini kaybetmediğini belirtti. Altman sözlerine şöyle devam etti: “Eminim bu süreç hakkında kitaplar yazılacak ve umarım ilk anlatılacak şey ekibimin tamamının ne kadar muhteşem olduğu olur. Hem birbiriniz, hem bu şirket hem de göreviniz için dimdik durdunuz.”

Şirketin yönetişim yapısını iyileştirmesi ve kendisinin görevden alınmasına neyin neden olduğunu belirlemek için bağımsız bir araştırmacı tutması gerekeceğini söyleyen Altman, X’teki paylaşımında, yönetim kuruluyla arasında “gerçekten yanlış anlaşılmalar” olduğunu kabul etti.

Q*’dan hâlâ ses yok

Geçen hafta Reuters’da ilginç bir iddiadan bahsedildi. Bu iddiaya göre yönetim kurulunun Altman’ı görevden almak için bu kadar acele etmesinde bazı çalışanların birkaç gün öncesinde şirketin genel yapay zeka alanında ileri çalışmalar yapmaya başladığından bahsetmesiydi. Bu yapay zeka modelinin adının Q* (kü star olarak okunuyor) olduğu belirtildi. Bu iddia ortaya çıktığı sırada Murati, çalışanlara yolladığı şirket içi mesajda Q*’ın gerçekten var olduğunu doğrulamıştı ancak o zamandan bu zamana bu yapay zeka modeli hakkında hiçbir şey öğrenemedik.

Bildiğimiz tek şey ilkokul seviyesinde matematik yapabiliyor olması. Üretken yapay zeka şiir yazabiliyor, nota çıkarabiliyor, kod yazabiliyor ancak bunlar ucu açık şeyler, yapay zeka modellerinin bunu yapabilmek için sonsuz seçeneği var. Halbuki matematik net cevapları olan bir alan ve yapay zekanın bu konuda da başarılı olması, insan zekasına yaklaşması anlamına geliyor. Yapay zeka eğitme girişimi Tromero’nun kurucularından Charles Higgins, geçen hafta Business Insider’a, “Eğer soyut kavramlar hakkında mantıksal muhakeme ve akıl yürütme yeteneğine sahipse, ki şu anda zorlandığımız şey bu, çok büyük bir sıçramadan bahsediyoruz” diyor.

The Atlantic’e konuşan bir şirket sözcüsü, Q* üzerinde çalıştıklarını kabul etmekle birlikte bu projenin yönetim kurulunu Altman’ı kovmaya yetmeyeceğini söyledi. Altman ise blog yazısında Q*’dan hiç bahsetmedi.

OpenAI araştırmacıları krizden önce yönetim kurulunu yapay zeka konusunda uyarmışOpenAI araştırmacıları krizden önce yönetim kurulunu yapay zeka konusunda uyarmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.