Kanada’da karar verildi: 👍🏻 emojisi sözleşmeyi onayladığınız anlamına gelebilir

Kanada'da keten tohumu almak isteyen bir alıcı, çiftçiye teklif içeren sözleşmesini gönderir. Çiftçi sözleşmeye 👍🏻 emojisiyle cevap verir ve alıcı, bunu 'Teklifini kabul ediyorum' olarak algılar. Çiftçiye göreyse bu 'Sözleşmeyi aldım' anlamı taşır. Ve olaylar mahkemeye kadar uzar.

Bilim Teknoloji 8 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Kanada’da Saskatchewan eyaletindeki King’s Bench Mahkemesi’nde görülen dava, günümüz iletişim alışkanlıklarının hayatımıza entegre oluşuna dair önemli bir sonuçla tamamlandı.

Kanadalı yargıç bir çiftçinin yerine getirilmeyen bir sözleşme için 82 bin Kanada doları ödemesine karar verirken, insanların yeni iletişim kurallarına adapte olmaları gerektiğini belirterek, baş parmak yukarı şeklinde tanımlanacak emojinin (👍🏻) imza kadar geçerli olduğuna karar verdi. 

Olay şöyle gelişti:

South West Terminal’den bir tahıl alıcısı Mart 2021’de müşterilerine toplu bir kısa mesaj göndererek, şirketin ‘buşel’ başına 17 Kanada doları fiyatla 86 ton keten satın almak istediğini duyurdu.

Alıcı Kent Mickleborough, çiftçi Chris Achter ile telefonda konuştu ve kasım ayında keteni teslim etmek için bir sözleşme fotoğrafı göndererek çiftçiden keten sözleşmesini onaylamasını istedi. Çiftçi de bir baş parmak yukarı emojisiyle yanıt verdi. Ancak çiftçi, keteni kasım ayında teslim etmedi ve o zamana kadar da ürün fiyatları arttı.

Mickleborough ve Achter daha sonra bu emojinin anlamını tartışmaya açtılar. Alıcıya göre bu emoji, daha önceki sözleşmelere ithafen, bunun da sözleşme şartlarını kabul ettiği anlamına geldiğini öne sürdü. Fakat çiftçi bu emojinin sadece sözleşmeyi aldığını gösterdiğini söyledi.

Mahkeme emoji kullanımının yaygınlaşmasını engellemeyecek

Çiftçi yeminli ifadesinde, bu emojiyi sözleşmeyi kabul ettiği anlamıyla kullanmadığını, sadece mesajı aldığını belirtmek istediğini söyledi. Çiftçi Achter’in savunması mahkemede yeterli bulunmadı. Karşı tarafa 82 bin Kanada doları ödemesine karar verdi.

Yargıç Timothy Keene, “Bu mahkeme, bir 👍 emojisinin bir belgeyi imzalamak için geleneksel olmayan bir araç olduğunu kabul ediyor. Ancak yine de bu koşullar altında bu, bir ‘imzanın’ amacını iletmenin geçerli bir yoludur” ifadesini kullandı.

Keene, başka emojilerin de işin içine girerek işin ileride iyice sarpa sarabileceğine dair itirazları da yersiz bulduğunu belirterek mahkemenin emojilerin yaygın kullanımını engellemeyeceğini söyledi.

Yargıç, “Kanada toplumunun yeni gerçeği bu gibi görünüyor ve mahkemelerin emojilerin ve benzerlerinin kullanımından kaynaklanabilecek yeni zorluklarla başa çıkmaya hazır olması gerekecek” dedi.

Mesajlarınıza cevap vermiyorsa ghostinge maruz kalmış olabilirsinizMesajlarınıza cevap vermiyorsa ghostinge maruz kalmış olabilirsiniz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.