Türkiye’nin yerli roket motorlu seyir füzesi Kara Atmaca en uzun uçuşunu yapıp hedefi tam isabetle vurdu

Roketsan'ın yeni seyir füzesi 'Kara Atmaca'nın motoru Kale Grubu tarafından geliştirildi. Bu motorla en uzun mesafeli uçuşunu yapan füzenin denemesi başarılı oldu. Füze hedefini agresif manevralar sonrası tam isabetle vurdu.

Bilim Teknoloji 19 Ağustos 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Kara Atmaca füzesinin 2026'da hizmete sokulması planlanıyor.

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği savaş araçlarına bir yenisi eklenmek üzere. Kara Kuvvetleri için, seyyar fırlatıcılardan atılmak üzere Roketsan tarafından geliştirilen ‘Kara Atmaca’ adlı yeni karadan karaya füze sistemi için dün başarılı bir deneme yapıldı.

280 kilometre menzilli Kara Atmaca’yı önemli yapan unsurların başında, arkasında takılı roket motoru geliyor. Bu motor, Kale Grubu bünyesinde geliştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) yapılan açıklamaya göre Roketsan tarafından geliştirilen Kara Atmaca seyir füzesi Kale ArGe tarafından geliştirilen KTJ3700 motoru ile gerçekleştirdiği atışlı test faaliyetinde hedefini tam isabetle vurarak en uzun süreli uçuşunu yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün Kara Kuvvetleri Komutanlığının harekat ihtiyacını karşılamak amacıyla uzun menzile sahip, taktik tekerlekli kara aracından fırlatılabilen bir seyir füzesi olarak 2021’de başlattıkları proje kapsamında geliştirilen Kara Atmaca’nın başlıca hedefleri arasında stratejik kara hedefleri, hava savunma sistemi bataryaları, sabit/yeri değiştirilebilir karadan karaya füze sistemleri bulunduğunu belirtti. Kara Atmaca’nın 2026’da hizmete alınması bekleniyor.

Yaklaşık 250 kilogram ağırlığında harp başlığına ve görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlığa sahip Kara Atmaca seyir füzesinin agresif manevralar gerçekleştirerek santimetre hassasiyetle belirlenen hedefleri imha edebilecek şekilde geliştirildiğini aktaran Görgün şunları ifade etti:

“Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen atışlı test faaliyetinde Kara Atmaca, KTJ3700 motoru ile uçarak, hedefini tam isabetle vurdu ve bugüne kadarki en uzun süreli uçuşunu gerçekleştirdi. Kara Atmaca, fark yaratan teknik ve taktik özellikleri ile dünyadaki benzerlerinden bir adım önde yer alacak. Proje kapsamında emek veren ROKETSAN ve Kale Arge çalışanlarını tebrik ediyorum. Ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olsun.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da sosyal medya hesabından ROKETSAN tarafından geliştirilen ve gerçekleştirilen atışlı test faaliyetinde hedefini tam isabet vurarak en uzun süreli uçuşunu yapan Kara Atmaca seyir füzesine ilişkin paylaşımda bulundu. Yılmaz yaptığı sosyal medya paylaşımında şu görüşlere yer verdi:

Sürpriz: Kaan uçağını da geliştiren TUSAŞ’ta yönetim değişti, Temel Kotil görevden alındıSürpriz: Kaan uçağını da geliştiren TUSAŞ’ta yönetim değişti, Temel Kotil görevden alındı

Kaan projesinin yarattığı eko sistem gibi 10 eko sistem daha yaratsakKaan projesinin yarattığı eko sistem gibi 10 eko sistem daha yaratsak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.