Facebook, şimdi de Twitter’a rakip uygulamasını devreye alıyor
Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya sitesinin mavi kuşunu değiştireceğini açıklamasından sadece bir gün sonra 'X'li logusunu kullanıma soktu. Platformun kullanıcıları yeni logoyu eleştirirken, pazarlama ve marka uzmanları değişimin kabul edilmesinin zaman alabileceğini belirtiyor.
Twitter’ın yeni CEO’su Linda Yaccarino, bu sabah attığı bir tweette ‘X geldi! Haydi bakalım” ifadelerine yer verdi. Tweetten kısa bir süre sonra, uygulamanın bilgisayardaki versiyonunda sol üst köşede bulunan kuşun yerini X logosu aldı.
X is here! Let’s do this. pic.twitter.com/1VqEPlLchj
— Linda Yaccarino (@lindayaX) July 24, 2023
Şirketi geçen yıl 44 milyar dolara satın alan ABD’li milyarder Elon Musk, hesap ismine X logosunu ve biyografisine ‘X.com’ ifadesini ekledi. Arama sayfasına ‘x.com’ yazıldığında Twitter’ın anasayfasına ulaşılabiliyor. Musk, ‘tweetle’ ifadesinin de değişeceğini, bunun yerini ‘x’le’nin alacağını belirtiyor.
Musk, aylardır bahsettiği yeni bir tür sosyal medya platformu vizyonu olan ‘X’i yaratma yolunda sonunda adım atmaya başladı. Milyarder, pazar günü Twitter’ın logosunu değiştirmek istediğini söylemiş ve, “Yakında Twitter markasına ve kademeli olarak tüm kuşlara veda edeceğiz” demişti. Ardından da Twitter’ın San Francisco’daki genel merkezinin yan tarafına yeni X markasının bir görseli yansıtıldı.
Şirketin adını X Corp olarak değiştiren Musk, katıldığı bir canlı sohbette, ‘değişimin aslında uzun zaman önce yapılması gerektiğini’ söyledi. Yaccarino da yeni bir marka yaratmanın ‘heyecan verici bir fırsat’ olduğunu söylüyor. “Twitter büyük bir etki yarattı ve iletişim şeklimizi değiştirdi” diyen Yaccarino, “Şimdi X işi biraz daha ileri götürerek küresel bir etki alanı oluşturacak” ifadelerini dile getirdi.
Musk’ın geliştirmek istediği ‘süper uygulama’ fikri, Hindistan’da PayTM, Endonezya’da GoJek ve Çin’de WeChat halini alıyor. Bu uygulamaların ortak noktası günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelmeleri. Kullanıcılar ödemelerini bu uygulamalar üzerinden yapabiliyor, yeri geldiğinde sosyal medya platformu olarak yeri geldiğinde de mesajlaşma uygulaması olarak kullanabiliyorlar.
Şirketin el değiştirmesinden bu yana uygulamada birçok değişim yaşandı. Bunlardan biri şirketin işgücünün yarısından fazlasının işten çıkarılmasıydı. Daha sonra doğrulanmış hesapları gösteren ve ücretsiz olarak sunulan mavi tik hizmeti ücretli hale getirildi. Bunların her ikisi de uygulamanın gelirlerini artırmaya yönelik hamlelerdi.
Buna rağmen tweet görüntüleme kısıtlamasının getirilmesi ve saldırgan söylemlerin daha fazla görünüm kazanması reklam gelirlerini büyük ahsara uğrattı. Firmanın eski çalışanlarına en az 500 milyon dolar kıdem tazminatı borcu olduğu iddia edildi ve bu konuda şirkete dava açıldı.
Meta’nın iki hafta önce piyasaya sürdüğü ve Twitter’a rakip olması en muhtemel uygulama olarak görülen Threads, ilk haftasında 150 milyon takipçiye ulaştı.
Twitter kullanıcıları ‘#GoodbyeTwitter’ (Elveda Twitter) etiketini dünya gündemine sokarak eski logoya veda etti, bazıları ise yeni logoyu eleştirdi. Pazarlama ve marka uzmanları ise Twitter’ın bu marka değişiminin, bilinirliğine zarar verme riski taşıdığını söylüyor.
İngiliz telekom şirketi Sky ile çalışan kreatif ajansı House 337’nin Strateji Lideri Matt Rhodes Reuters’e verdiği demeçte, “Sadece birkaç marka Twitter kadar küresel haber kaynağı olarak anılır hale geldi. İnsanların zaten karışık olan telefon ekranlarında uygulamayı bulmalarını zorlaştıracak her şey platformun kullanımına zarar verme riski taşır” diyor.
Daha önce Activision Blizzard, Restaurant International ve Burger King’de pazarlama müdürü olarak çalışan Fernando Machado ise marka değişiminin zaman alan bir iş olduğunu, ancak ‘bir Twitter kullanıcısı olarak küçük kuşu şimdiden özlediğini’ itiraf etti. Machado, “Şahsen yeni logonun biraz soğuk ve kişiliksiz olduğunu düşünüyorum” diye de ekledi.