Bir grup Türk fenomen, Çinli TikTok’u dolandırmanın yolunu bulmuş, 1,2 milyar lira çarpmış

İstanbul polisi, TikTok'ta çok takipçili hesaplara sahip bir çeteyi ortaya çıkardı. Aralarında anlaşarak TikTok üzerinden sanal para alıp veren kişiler, sosyal medya platformunun bir açığından yararlanıp 1,2 milyar lirayı cebe indirmiş.

Bilim Teknoloji 21 Haziran 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

İstanbul’da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri, dünya çapında manşetlere çıkacak çapta ilginç bir dolandırıcılık yöntemi saptadı, bu yolla Çin merkezli dünya devi sosyal medya şirketi TikTok’u dolandıran 120 kişiyi yakaladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyonla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada operasyon kapsamında 4 binden fazla banka hesabının incelendiğini belirtti. 10Haber’in ulaştığı kaynaklara göre milyarlık vurgun, daha önce sosyal medya üzerinden para aklayan çeteleri  takip eden Siber Suçlarla Mücadele Şubesi memurlarının şüpheli bazı konuşmalara şahit olmasıyla ortaya çıktı.

Geçmişte sosyal medya üzerinden kara para aklama suçlarını ortaya çıkaran Siber Şube polisleri bu kez suçu tamamen tesadüfen yakaladı. TikTok’ta bazıları 10 milyona varan takipçilere sahip kimi fenomen hesapların canlı yayınlarını izleyen polis, bu yayınlarda fenomenlerin birbirlerine ‘Param nerde lan’, ‘Hala paramı göndermedin’ gibi sözler sarf ettiğini duydu. Bunun üzerine bu kişiler için MASAK’tan banka hesabı incelemesi istendi. MASAK incelemesi polislerin şüphelerini doğruladı.

Bunun üzerine soruşturma derinleşti ve bazı kişilerin aralarında önceden anlaşma yapıp TikTok üzerinde bu sistemin kendi sanal parasını önce birbirlerine gönderdiklerini, sonra da geri istediklerini ama bu arada ilk paranın da çekildiğini saptadı.

Kredi kartların çalındığını veya kopyalandığını belirleyen ekipler, yayıncılara ve para gönderenlere ait 4 binden fazla banka hesap hareketini incelemeye aldı.

Yapılan araştırmalarda banka hesaplarında 1,2 milyar TL para akışı olduğunu tespit etti.

Çete üyelerinin dolandırıcılık yönteminin aşamaları şöyle:

  • Komisyon karşılığı yapılan anlaşmaya göre; şebeke yöneticileri sosyal medya uygulaması TikTok üzerinde para yerine geçen jetonlar ve rozetler satın aldı.
  • Sanal para gibi kullanılan bu jetonlar ve aslan, kalp, gözlük, spor araba vs. rozetler anlaşmalı fenomenlere gönderildi.
  • Hediyeyi alan fenomen bunu hemen gerçek paraya dönüştürdü, yani sattı. Sonra da bu gerçek paranın içinden kendi komisyonunu alıp çeteye geri yolladı.
  • Bu arada o hediyeyi ilk gönderen çete üyesi de ‘Bir seferliğine gönderdiğini geri al’ seçeneğini kullanarak kendi koyduğu ilk parayı da geri aldı.
  • Bu yola TikTok ciddi miktarda zarara uğradı, fenomenler çetesi ise bu şirketin bu açığından faydalanıp ciddi miktarda haksız kazanç elde etti.

Çalıntı ya da anlaşmalı kartlar kullanıldı

Normal bir süreç gibi görünen işlemlerin çalıntı kartlar ve anlaşılan kişilerin kartları üzerinden yapıldığı öğrenildi. Çetenin, jetonları çalıntı ya da kopyalanmış kartlarla satın alarak para akladığı belirtildi.

Polis, para akışının anlaşmalı kişiler arasında olduğunu ve bu şekilde TikTok’un 1,2 milyar zarara uğratıldığını tespit edince söz konusu şüphelilere yönelik operasyon düzenledi. İstanbul merkezli 37 ilde 215 şüpheliye yönelik yapılan eş zamanlı operasyonda, aralarında fenomenlerin de bulunduğu 120 şüpheli gözaltına alındı.

Şüphelilere ait 32 daire, 9 arsa, 6 iş yeri ve 1 villa, 38 otomobil, 14 şirkete ait ortaklık payları, 1700 banka hesabı ve kripto varlık hesapları, 82 bin lira, 17 bin 300 dolar ve 6 bin 650 euro, 2 ruhsatsız silah, 1 kuru sıkı silah ve 93 fişek, bir miktar uyuşturucu ve uyarıcı madde ile çok sayıda dijital materyale tedbiren el konuldu.

Gözaltına alınan fenomenlere ait araçlar Emniyet Garajı’na çekildi.

Fenomenlerin hesabına milyonlarca TL aktarıldı

Bu arada haklarında yakalama kararı bulunan bazı sosyal medya fenomenlerinden Onur S.’nin hesabına 9 milyon 397 bin, Fırat Ö.’nün hesabına 4 milyon 611 bin, Kenan K. K.’nin hesabına 7 milyon 690 bin, Adem K.’nın hesabına 4 milyon 572 bin, Fatmanur K.’nin hesabına 1 milyon 100 bin lira, Tülay B.’nin hesabına 550 bin, Yalçın A.’nın hesabına 1 milyon 53 bin lira, Metin S.’nin hesabına 7 milyon, Murat N.’nin hesabına 1 milyon 200 bin, Göksel P.’nin hesabına ise 500 bin lira para aktarıldığı öğrenildi.

MASAK daha önce de tespit etmişti

Türkiye’de yaklaşık 29 milyon kullanıcısı olduğu belirtilen TikTok isimli sosyal medya platformunda da suç gelirlerinin aklandığına ilişkin iddialar üzerine konu hakkında MASAK tarafından 2022’de geniş kapsamlı araştırma yapıldı.

Araştırmada, TikTok isimli sosyal medya platformunda kullanıcıların canlı yayınlar sırasında ‘hediye’ adı altında bağış topladığı, toplanan bu bağışların ise sonrasında Türk lirasına dönüştürülerek hesaplarına aktarıldığı anlaşıldı. Özellikle 2021 yılının başından bu yana Türkiye’de yer alan TikTok kullanıcısı yerli ve yabancılara platform tarafından yaklaşık 1,5 milyar lira aktarıldığı görüldü. Aktarılan tutarların büyük çoğunluğunun az sayıda kişiye gönderildiği, bu durumun ise aslında çok dar bir kitlenin TikTok’tan büyük miktarda para aldığına işaret ettiği belirlendi.

Diğer taraftan canlı yayın yapan TikTok kullanıcılarına ‘hediye’ göndermek amacıyla platforma para aktaran kişilerde de benzer durum olduğu, yani aktarılan tutarın büyük bir kısmının çok dar bir kitle tarafından gerçekleştirildiği bilgisine ulaşıldı.

Twitch fenomeni xQc rakip platforma geçti: Hem de 100 milyon dolaraTwitch fenomeni xQc rakip platforma geçti: Hem de 100 milyon dolara

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.