Microsoft’a ‘çocukların veri güvenliği ihlali’nden para cezası kesildi

Microsoft, video oyun konsolu Xbox'ı kullanmak için hesap açan çocukların verilerini yasa dışı olarak topladığı ve sakladığı suçlamalarına karşı 20 milyon dolar ceza ödeyecek.

Bilim Teknoloji 8 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Microsoft'un Xbox hesabı açan çocukların verilerini ebeveynlerinden izinsiz topladığı öğrenildi. Fotoğraf: Shutterstock

Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft’un Xbox kullanan çocukların verilerini ebeveynlerini bilgilendirmeden ve onaylarını almadan topladığını, üstelik bu verileri yasa dışı bir şekilde elinde tuttuğunu iddia etti. FTC, bu eylemin Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nı ihlal ettiğini belirtti.

Microsoft’un Xbox’dan sorumlu kurumsal Başkan Yardımcısı Dave McCarthy ise bir blog yazısında şirketin yaş doğrulama sistemini iyileştirmek ve çocuklarla ebeveynlerini gizlilik konularında eğitme yönünde adımlar attıklarını söyledi.

McCarthy ayrıca şirketin, hesap oluşturma sürecinin hiç tamamlanmadığı durumlarda bile çocuk hesaplarının silinmediği teknik bir hata tespit ettiklerini ve bu hatayı düzelttiklerini belirtti. Normal şartlarda Microsoft’un politikasında oyuncuların hesap oluşturma işlemini yarıda bırakması halinde, kararlarını değiştirip de kaldıkları yerden hesap oluşturmaya devam edebilmelerini sağlamak için bu veriler en fazla 14 gün sistemde tutuluyor.

Uzun lafın kısası Microsoft, hatasını kabul ederek, FTC ile çocuk oyuncular için artırılmış korumaları kapsayan bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşma kapsamında Microsoft’un FTC’ye 20 milyon dolar ceza ödemesi de gerekecek.

Bizim KVKK diye bir yasamız yok mu?Bizim KVKK diye bir yasamız yok mu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.