Nereden nereye: Savaştan önce hiç dron üretmeyen Ukrayna şimdi yılda dört milyon kapasiteye ulaştı
Ukrayna'ya gönderilecek mühimmatların üretiminde önemli katkısı olan Norveçli Nammo şirketi, fabrika büyütme planlarında, aynı bölgede veri merkezi inşa eden TikTok'a takıldı. Enerji şirketi, ilk gelene ilk hizmet prensibi gereği, elektriğin çoğunu TikTok'a veriyor. Norveç şirketi tepkili.
Avrupa’nın en büyük mühimmat üreticilerinden olan Norveç şirketi Nammo, ülkedeki en büyük fabrikalarını büyütme planlarında TikTok engeline takıldı.
Nammo’nun üretim kapasitesini artıracağı alanda ihtiyacı olan elektrik, aynı bölgede veri merkezi kurmakta olan Çin merkezli sosyal medya devi TikTok’un ihtiyacını karşılıyor. Bu paylaşımda hak kaybına uğrayan Nammo da itirazını dile getiriyor. Şirket CEO’su Morten Brandtzæg, “Endişeliyiz, çünkü kedi videolarının depolanmasının gelecekteki büyümemizi zorladığını görüyoruz” diyor.
Aslında hikâye biraz çetrefilli.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası başlayan süreçte, bu ülkede artan bir mühimmat talebi var. Bu talebin karşılanması için ise üreticilerin kapasitelerini artırmaları gerekiyor. Top mermilerine normalin 15 katı talep olmasının yanı sıra Ukrayna’nın ihtiyacının karşılanması için yeni fabrikalara Avrupa mühimmat endüstrisi 2 milyar euro yatırım planlıyor.
Bu Nammo tarafı ve haklı bir istek. İşin TikTok kısmındaysa yine haklı bir istek var.
Burada da TikTok’un verileri kullanmasına ilişkin karşı karşıya kaldığı yaptırımlar, Çin merkezli dev şirketi yeni tesisler yapmaya itti. Verileri Çin’de saklayan şirket, Avrupalı kanun yapıcıların ateşini düşürmek için verileri yerel olarak depolama kararı aldı ve veri merkezi inşa ediyor. Geçiş 2024 yılına kadar sürecek. TikTok İrlanda’da ve Norveç’in Hamar bölgesinde veri merkezleri açacak.
Yerel enerji sağlayıcı Elvia şirketi tarafı da, ilk gelene ilk hizmet prensibi gereği, hakkın TikTok’ta olduğunu söyleyerek, yedek kapasiteye sahip olmadıklarını doğruluyor. Financial Times’a göre ek kapasitenin kullanılabilir hale gelmesi zaman alacak.
Peki bir veri merkezi, başka bir fabrikayı engelleyecek kadar enerji kullanabilir mi? Evet. Zira bu merkezlerde veri depolayan sunuculara güç sağlamak ve soğutmak için büyük miktarda enerji tüketiliyor.
TikTok’ta en çok izlenen kedi videolarından biriyle bitirelim.
@thatlittlepuff Mama is gana love you more for knowing these hacks #thatlittlepuff #catsoftiktok