Yapay zekada çığır açacak yeni gelişme: Metni ver, Sora 1 dakikalık gerçekçi video üretsin
New York Times'ın telif hakkı ihlalinden dava ettiği OpenAI bazı suçlamaların düşürülmesini istedi. Ayrıca OpenAI, NYT'yi istediği kanıtları oluşturabilmek için ChatGPT'yi hackleyecek adam tuttuğunu, binlerce kez komut verdiklerini iddia etti.
Tüm dünyada popüler hale gelen sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI ile Amerikan gazetesi New York Times (NYT) arasında içeriklerin izinsiz kullanılması konusunda başlayan davada OpenAI tarafı savunmasını verdi. İddia makamının bazı suçlamaları geri çekmesini isteyen şirket NYT’yi telif davası açmak için “ChatGPT’yi hacklemek”le suçladı. Peki alanlarının önde gelen iki ismi neden karşı karşıya geldi?
Yapay zeka destekli sohbet robotlarının verdiği cevaplardaki yelpazenin genişliği bizi büyülüyorsa bunun ardında dil modellerinin eğitildiği büyük veri kümeleri yatıyor. Çok büyük olan bu veri kümeleri tabii ki internet ortamına yüklenmiş, herkese açık içeriklerden elde ediliyor. Ne var ki internet ortamına yazarların eserleri de, abonelik sistemiyle çalışan haber sitelerinin içerikleri de yükleniyor. Asıl sorun da burada başlıyor: OpenAI gibi şirketlerin çekip aldığı içeriklerin ne kadarı izinli, ne kadarı değil?
NYT 27 Aralık’ta OpenAI ve en büyük hissedarı Microsoft’a “yapay zeka teknolojilerini eğitmek için NYT’ye ait milyonlarca haberi kullanarak telif hakkını ihlal etmek” suçlamasıyla dava açtı. Dava dilekçesinde sohbet robotlarının güvenilir bilgi kaynağı olmak için haber kuruluşlarıyla rekabet ettiği belirtildi. NYT, gelirlerinin üçte ikisini gazetesi için yarattığı özgün içeriklere her ay belirli bir abonelik ücreti ödemeyi kabul etmiş olan 15 milyondan fazla abonesinden elde ediyor. Harcamalarının çoğunu ise o içeriği üretmek için yapıyor, binlerce gazeteci istihdam ediyor. O yüzden bu içeriğin ücretsiz okunmasını istemiyor.
Gazetenin düşüncesine göre insanlar bir bilgiyi merak ettiğinde buna NYT’ye belli bir ücret ödeyerek abone olarak ulaşmak yerine ChatGPT’ye sormayı tercih ediyor. Bunun yarattığı birtakım sıkıntılar var ve biri de iddianamede yazdığına göre bağımsız gazeteciliğe zarar vermesi. Bir haber kuruluşunun bağımsız davranmak için herhangi bir politik, siyasi kurum ve kuruluşun yardımlarına muhtaç olmaması, yani ekonomik bağımsızlığının olması gerekiyor. Yine NYT’nin iddiasına göre ChatGPT’nin insanlara verdiği bilgilerin tamamı doğru olmayabiliyor. NYT yanlış referansın kendi itibarına zarar vereceğini savunuyor.
New York Bölge Mahkemesi’nde açılan davada OpenAI tarafı ise ChatGPT’nin “hiçbir şekilde NYT aboneliğinin yerine geçmediğini” belirtti. “Gerçek dünyada insanlar ChatGPT’yi ya da başka herhangi bir OpenAI ürününü haber almak amacıyla kullanmıyor” diyen savunma makamı “Kullanmazlar da. Normal şartlarda kimse ChatGPT’yi NYT haberlerini istediği gibi servis etmek için kullanamaz” diye devam etti.
Bununla birlikte NYT tarafının açıklamasına göre OpenAI gazetenin öne sürdüğü “kendi ticari ürünlerini geliştirmek için izinsiz şekilde NYT içeriklerinin kopyalanmasına” itiraz etmediğini belirtiyor. Gazetenin başavukatı Ian B. Crosby “OpenAI’ın garip ‘hackleme’ olarak nitelendirdiği şey NYT’nin telif hakkıyla korunan çalışmalarının çalındığına dair kanıt aramak için OpenAI ürünlerini kullanmamızdır” dedi.
OpenAI zaten telifli ürünleri kullanmak zorunda kaldıklarını daha önceki açıklamalarında kabul etti. Şirkete göre internet ortamındaki blog yazıları, fotoğraflar, forum paylaşımları, yazılımlar ve devlet belgeleri dahil insani izini taşıyan her şey telif hakkıyla korunuyor. Şirketin savunmasında “Dil modellerini bir asırdan daha uzun süre önce yaratılmış, dolayısıyla telif hakkı olmayan kitaplar ve çizimlerle sınırlandırdığımız verilerle beslemek ilginç bir deney olabilir ama günümüzdeki insanların ihtiyaçlarını karşılayamayacak” diyor.
Savunma makamı yargıçlardan davanın odağını daraltmak için NYT’nin şikayetindeki dört iddianın reddedilmesini istedi. OpenAI’nin avukatları, NYT’nin üç yıldan daha uzun süre önceki içeriklerinin kullanılmasına karşı dava açmaması gerektiğini savundu.
NYT, OpenAI’ya telif nedeniyle dava açan ilk büyük medya şirketi oldu. Daha önce aralarında Taht Oyunları’nın yazarı George R.R. Martin’in de olduğu bir grup yazar bilgisayar programcıları ve diğer meslek gruplarından kişiler telif davası açmıştı. Yazarların açtığı toplu davadaki avukatlardan biri olan Rachel Geman, OpenAI telif hakkıyla korunan eserleri kullanmasaydı çok daha farklı bir ChatGPT ile karşı karşıya olacağımızı söylüyor. Geman bu nedenle şirketin herhangi bir seçenek sunmadan ve tazminat ödemeden yazarların eserlerini kopyalamasının yazarların yazar olarak rolünü ve geçim kaynaklarını tehdit ettiğini savunuyor.
NYT açtığı davada OpenAI’nin geliştirdiği teknolojinin kendi makalelerini neredeyse kelimesi kelimesine yeniden ürettiğine dair örneklere yer verdi. OpenAI avukatları ise NYT’yi sohbet robotunu hacklemesi için birilerine para verdiğini iddia etti. Savunma makamının dilekçesinde “Son derece anormal yanıtlar alabilmek için on binlerce deneme yapmışlar. Bunu ancak OpenAI’nin kullanım koşullarını açıkça ihlal eden aldatıcı komutlar vererek (OpenAI’nin ele almayı taahhüt ettiği) bir hatayı hedef alarak ve istismar ederek yapabildiler” dendi.
Yargı makamı yapay zeka geliştirme kıstaslarının telif yasası kapsamında ele alınıp alınmayacağına ilişkin temel soruna henüz bir cevap bulamadı. Şimdiye kadar yargıçlar yapay zekanın oluşturduğu içeriklerin telif hakkıyla korunan eserlere benzediğine dair kanıt eksikliğine dayanarak, üretken yapay zeka sistemlerinin telif hakkı ihlalinde bulunmadığına karar verdi.