Rus kozmonot, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki robotik kolu deneyen ilk kişi oldu

Bir Rus kozmonot, çarşamba günü Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği başarılı uzay yürüyüşünün bir parçası olarak Avrıpa Robotik Kolu'nun ucunda ilk test uçuşunu tamamladı.

Bilim Teknoloji 11 Ağustos 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Rus kozmonot Sergey Prokopyev. Fotoğraf: NASA

Expedition 69 komutanı Sergey Prokopyev, taşınabilir iş istasyonunun dayanıklılığını ve sağlamlığını test etmek için Avrupa Robotik Kolu’nun (ERA) ucuna çıktı. ERA, Temmuz 2021’de çok amaçlı bilim modülü Nauka ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na eklenmiş ancak Nisan 2022’ye kadar Rus segmentinde hizmete girmemişti. Bugüne kadar araç dışı aktivitelerde bulunan mürettebat üyeleri, manuel olarak çalıştırılan uzatılabilir ‘Strela’ koluyla modüller arası hareket edebiliyordu.

Nauka’daki panelde çalışan kozmonot Andrey Fedyaev, Prokopyev’in yavaş ve istikrarlı yolculuğuna eşlik ederek, 11,3 metre uzunluğundaki robotik kolu kontrol etti. Prokopyev’e uzay yürüyüşünde eşlik eden Dmitri Petelin de testi gözlemlemek ve fotoğraflamak üzere alanda bulundu.

Yaklaşık 40 dakika süren gösteri, taşınabilir iş istasyonuyla donatılmış kolun gelecekteki uzay yürüyüşlerinde kozmonotların yerini değiştirmek için kullanılabileceğini gösterdi. ERA’nın bu özelliği, istasyonun ABD işletim segmentini destekleyen temel kolu Canadarm2’nin yetenekleriyle de eşleşiyor.

Prokopyev ve Petelin, kolu test etmenin yanı sıra Rassvet mini araştırma modülünde yeri değiştirilen radyatör ve hava kilinin bulunduğu alanları korumak için enkaz kalkanları yerleştirdi.

İki kozmonot uzay yürüyüşünü, taşınabilir iş istasyonundan çıkarken yanlarına aldıkları koruyucu örtüleri ve uzay giysilerini silmek için kullandıkları havluları araç dışına atarak tamamladılar. Bu yük boşaltımları, kullanılmış ekipmanın Dünya’ya düşüp imha edilmeden önce istasyonla yeniden karşılaşma şansı olmayacak şekilde dikkatle yapıldı.

Prokopyev ve Petelin daha sonra uzay istasyonuna yeniden girerek kapağı kapattı. 6 saat 35 dakika süren bu uzay yürüyüşü, Rus hava kilidinde yapılan 60’ıncı araç dışı görev olurken, 1998’den bu yana istasyonun montaj ve bakımının yapıldığı 267’nci uzay yürüyüşü oldu. Bu yıl ise toplamda 10 uzay yürüyüşü gerçekleştirildi.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu ile 90 dakika teması kaybetmişNASA, Uluslararası Uzay İstasyonu ile 90 dakika teması kaybetmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.