Rusya’nın en büyük teknoloji şirketi Yandex’in kurucusu Ukrayna savaşına karşı olduğunu açıkladı

Rusya'nın Google'a cevabı olan, ülkenin en büyük teknoloji firması Yandex'in kurucusu Arkadi Voloj, bugüne kadar belirli sebepler nedeniyle sessiz kaldığını ancak Ukrayna'daki savaşa karşı olduğunu açıkladı. Voloj, 'Rusya'nın eylemlerinde benim de payımın olduğunu anlıyorum' dedi.

Bilim Teknoloji 11 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Arkadi Voloj, 59 yaşında ve Forbes'a göre 1.1 milyar dolar servete sahip.

Rusya’nın, Google’a denk teknoloji şirketi Yandex’in kurucusu çarpıcı bir çıkış yaparak Ukrayna savaşına karşı olduğunu duyurdu. Rus basın kuruluşlarına bir açıklama gönderen Arkadi Voloj, bugüne kadar belirli sebeplerden ötürü sessiz kaldığını söyledi. 

Açıklamanın zamanlamasının eleştirilebileceğini ancak içeriğe odaklanılması gerektiğini savunan Voloj, “Ben bu savaşa karşıyım. Konumuma açıklık getirmek istiyorum” dedi.

Voloj, Ukrayna’da akrabalarının ve arkadaşlarının yaşadığını belirterek, “2014’ten beri Rusya’da yaşamamış olmama rağmen ülkenin eylemlerinde benim de payımın olduğunu anlıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yandex’in kurucuları arasında olan 59 yaşındaki iş insanı, Rusya’nın Ukrayna işgali başladığı dönemde şirketteki görevini sürdürüyordu.

1.1 milyar dolarlık serveti bulunan ve Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı isimler arasında yer alan Voloj Haziran 2022’de Yandex’te CEO’luk görevini bırakmış ve yönetim kurulundan ayrıldığını duyurmuştu.

Voloj, Ukrayna işgalinden itibaren, odağının ülkeyi terk etmek isteyen Rus mühendisleri desteklemek olduğunu söylüyor ve şu ifadeleri kullanıyor: “Bu insanlar artık dışarıda ve yeni bir şeyler başlatabilecek, teknolojik inovasyonu yönlendirmeye devam edebilecek konumdalar. Bulundukları ülkeler için muazzam bir değer olacaklar.”

Putin’e darbe: Yandex Rusya’dan çıkmak istiyorPutin’e darbe: Yandex Rusya’dan çıkmak istiyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.