Putin’in hamlesi geldi: Wagner ve diğer özel birlikler Rusya’ya bağlılık yemini edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Rusya'yı savunmak için manevi ahlaki temelleri oluşturmak' amacıyla imzaladığı kararnamede Wagner ve diğer özel birliklerin çalışanlarına Rus devletine bağlılık yemini etme zorunluluğu getirdi.

Dünya 27 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

23 Ağustos’ta uçağının düşmesiyle hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin sonrası Wagner’in ne olacağına dair senaryolar tartışılırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk hamlesini yaptı.

Reuters’ın aktardığına göre Putin, yayımlanan kararnameyle Wagner ve diğer özel askeri birliklerin çalışanlarına Rus devletine bağlılık yemini etme zorunluluğunu getirdi.

Kremlin’in internet sitesinde duyurulan kararnamede, ordu adına çalışan ya da Moskova’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonu olarak adlandırdığı operasyona katılan herkesin Rusya’ya bağlılık yemini etmesi zorunlu hale geliyor.

‘Manevi ve ahlaki temelleri şekillendirmek’

Kararnamede şu ifadeler yer alıyor: “Yürütme Kararı, Rusya Federasyonu’nu, bağımsızlığını ve Anayasasını savunmak için manevi ve ahlaki temelleri oluşturmak amacıyla imzalanmıştır.

Yürütme emri uyarınca, Rusya Federasyonu Devlet Bayrağı yemini, gönüllü birliklere ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin amaçlarının yerine getirilmesine katkıda bulunan diğer kişilerin yanı sıra, Federal Savunma Yasası uyarınca diğer birliklere, askeri birliklere katılan ve özel askeri operasyonda yer alan kişilere, silah dolaşımını ve güvenliği düzenleyen özel bir yasal çerçeve belirleyen yasa uyarınca kurulan devlet işletmelerinde çalışanlara ve toprak savunmasında yer alan kişilere uygulanacaktır.”

Yemin metninde, yemin edenlerin komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine harfiyen uyacaklarına dair söz verdikleri bir cümle yer alırken, T24’ün haberine göre kararnamede Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in ölümü, test sonuçlarının beklenmesi gerektiği ileri sürülerek teyit edilmedi.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko: Prigojin'i suikast konusunda uyarmıştıkBelarus Devlet Başkanı Lukaşenko: Prigojin’i suikast konusunda uyarmıştık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.