Sahipleri Türk olan Sierra Space’in Star Wars’u hatırlatan yeni uzay gemisi!

Sahipleri Türk olan ABD merkezli özel uzay şirketi Sierra Space, özel uzay uçağı Dream Chaser'ı tanıttı. Tenacity uzay aracı ve Shooting Star kapsülünden oluşan uzay uçağı bu yıl Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk ziyaretini gerçekleştirecek.

Bilim Teknoloji 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sanatçının izleniminden Tenacity.

Sahipleri Eren ve Fatih Özmen olan özel uzay şirketi Sierra Space iki hafta önce ilk tam teşekküllü şişirilebilir uzay habitatını kontrollü bir şekilde havaya uçurmayı başararak, gelecekte “uzay çadırı” olarak kullanılabilecek bu yapılar için önemli bir ilerleme kaydetti. Ama şirket yeni tanıttığı uzay aracıyla bu kez bizim aklımızı, bilhassa da Star Wars hayranlarının aklını havaya uçurmayı planlıyor gibi.

Sierra Space geçen hafta NASA’nın Ohio’daki Neil Armstrong Test Tesisi’nde kargo kapsülü Shooting Star’ın üzerine yerleştirilmiş Tenacity uzay uçağını sergiledi. Shooting Star ve Tenacity’nin toplam uzunluğu 16.8 metre.

Bu yılın ilerleyen vakitlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk ziyaretini gerçekleştirmesi planlanan özel uzay uçağının tasarımı, NASA’nın Space Shuttle’ını andırsa da Star Wars filminden fırlamış gibi görünen şık, aerodinamik kanatlara sahip.

Bir bütün olarak “Tenacity” olarak adlandırılan uzay aracının United Launch Alliance’ın Vulcan Centaur roketiyle fırlatılması planlanıyor. Vulcan Centaur bu yılın başlarında Astrobotic’in Ay aracı Peregrine’yi ilk yolculuğunda yörüngeye taşımıştı, Peregrine’den geriye artık bir şey kalmadı ama olsun.

Tenacity uzay istasyonundan dönüşünde Dünya atmosferinden geçtikten sonra alışageldiğimiz üzere paraşütle okyanusa inişe alternatif olarak kanatlarını kullanarak havada süzülebilir ve böylelikle kapsülü ve tabii ki taşıdığı mürettebatı güvenli bir şekilde indirebilir.

Tenacity bu yılın ilk yarısında kendini göstermek için mürettebatsız olarak uzay istasyonuna ilk yolculuğunu gerçekleştirecek, tabii her şey yolunda giderse. Bu tarihten önce hem kendisi hem de kargo kapsülü, uzayın zorlu koşullarında hayatta kalabilmelerini sağlamak için birtakım zorlu testlerden geçmek zorunda.

Space.com’un aktardığına göre Sierra Space CEO’su Tom Vice geçen hafta düzenlenen bir etkinlikte gazetecilere verdiği demeçte, “Son altı yıldır yaptığımız testler gelişim testleri, otonomi ve aerodinamik testleriydi. Geriye kalan testler ise aracın Vulcan’la seyahatine başlayacağı fırlatma rampasıyla ilgili çevresel testler” dedi.

SpaceX’in Crew Dragon uzay aracı şimdiye kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebatlı olarak yedi operasyonel görev gerçekleştirdi ki bu uçuşlardan birinde ilk Türk astronot Alper Gezeravcı da yer aldı, şu anda Dragon kapsülünde ve iki gün sonra Dünya’ya iniş yapmayı bekliyor. SpaceX’in Dragon uzay aracıyla uzay istasyonuna mürettebatsız 29 görev gerçekleştirmişliği de var. Yani Sierra Space’in çok sıkı bir rakibi olduğunu söyleyebiliriz.

Sierra Space 4.5 milyar dolarlık şirket olduSierra Space 4.5 milyar dolarlık şirket oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.