James Webb bu kez 37 yıllık süpernova gizemini çözdü
Gökyüzü tutkunlarının beklediği anın fragmanı elimize ulaştı... James Webb Uzay Teleskobu'nun Satürn'ü tüm görkemiyle sergilediği görüntüler yakında resmi olarak yayımlanacak ama bu haliyle bile büyüleyici güzelliğe sahip ham fotoğraflara bakmazsanız çok şey kaçırırsınız.
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) yakaladığı Satürn görüntülerinin ham hali, teleskobun faaliyete başlamasından bu yana topladığı her veriyi yayımlayan ancak resmi olmayan JWST feed web sitesinde yayımlandı.
Güneş Sistemini’nin en büyük ikinci gezegeninin yeni görüntüleri, Leicester Üniversitesi’nde astronom Leigh Fletcher tarafından yönetilen ve Satürn sisteminin atmosferi, halkaları ve uydusu da dahil olmak üzere her şeyini gözlemlemeyi amaçlayan bir proje için çekildi.
Halkalı gaz devinin JWST tarafından 24-25 Haziran tarihlerinde yakalanan görüntüleri işlenmemiş siyah-beyaz veriler olarak mevcut. Ancak bu haliyle bile gezegenin ve meşhur halkasının görüntüleri büyüleyici bir manzara sunuyor.
JWST’yi NASA ile birlikte kontrol eden Avrupa Uzay Ajansı (ESA), görüntülerin nasıl üretildiğine ilişkin yaptığı açıklamada, “Her modern teleskop gibi JWST de film kamerası gibi renkli görüntüler çekmiyor. Dünya’ya gelen görüntüler siyah beyaz oluyor ve aşina olduğumuz o muhteşem manzaraları görebilmek için bu görüntüler üzerinde daha çok çalışma yapılıyor. Bu işlem sadece görüntülerin güzel görünmesini sağlamak için değil, faydalı bilimsel bilgileri vurgulamak için de gerekiyor” dedi.
ESA, siyah-beyaz karelerin Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Araç (MIRI) gibi araçlardan birinin dedektörüne düşen ışın parçacıklarını yansıttığını söyledi.