Sektörün öncülerinden ‘Yapay zeka yok oluşumuzu tetikleyebilir’ mektubu

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi geliştiren OpenAI''ın CEO'su Sam Altman, yapay zekanın yarattığı 'yok olma' tehlikesi konusunda uyarıda bulunan tek cümlelik bir açık mektuba imza attı.

Bilim Teknoloji 1 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Açık mektubu imzalayanlar arasında OpenAI CEO'su Sam Altman da vardı. Fotoğraf: Shutterstock

Center for AI Safety (Yapay Zeka Güvenliği Merkezi) tarafından yayımlanan bir açık mektupta, “Yapay zekadan kaynaklanan yok olma riskini azaltmak, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal risklerin yanında, küresel öncelikler arasında yer almalıdır” ifadeleri yer aldı.

Endişeli olanların bazıları yapay zekanın varoluşsal bir tehdit oluşturmak için henüz o kadar da olgunlaşmadığını ve asıl sorunun önyargılı ve yanlış müdahaleler gibi kısa vadeli sorunlar olduğunu savunuyor. Bazıları ise yapay zekanın çok hızlı geliştiğini ve bazı alanlarda insanları da aştığını ve aşmaya devam edeceğini belirtiyor.

Söz konusu açık mektup yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, şirketin baş bilim insanı olarak görev yapan Ilya Sutskever, Harvardlı hukukçu Laurence Tribe ve Google’ın DeepMind yöneticisi Demis Hassabis de dahil olmak üzere alanlarında uzman 350 kişi tarafından imzalandı.

Yapay zeka alanındaki öncü çalışmalarıyla Turing Ödülü kazanan üç araştırmacıdan ikisi Geoffrey Hinton ve Yoshua Bengio da mektubu imzalayanlar arasında yer aldı. Hinton, geçen ay yapay zekanın tehlikeleri hakkında daha rahat konuşabilmek için Google’dan ayrılmıştı.

'Yapay zekanın babası' Google'dan ayrıldı: Sebebi bizi bekleyen tehlikeler‘Yapay zekanın babası’ Google’dan ayrıldı: Sebebi bizi bekleyen tehlikeler

Altman’ın şimdilik listede imzası olan en kritik isim olduğu söylenebilir. OpenAI, ChatGPT’yi dünyanın dört bir yanında kullanılabilir hale getirmeye çalışırken ve sohbet robotunun yeni sürümlerini geliştirme konusunda hızlı adımlar atarken, Altman’ın böyle bir açık mektuba imza atmasını ironik bulanlar da yok değil.

Öte yandan Altman’ın yapay zeka riski konusundaki kafa karıştıran duruşu aslında çok daha geçmişe dayanıyor. Zira OpenAI; Elon Musk, Altman, Sutskever ve alanında yetkili birkaç kişi tarafından 2015 yılında ‘kötü’ yapay zekaya karşı koymak ve teknolojinin bilinçli kullanımını teşvik etmek amacıyla açılan bir araştırma laboratuvarıydı.

Ancak 2019’un başlarında Musk, görüş ayrılıkları sebebiyle OpenAI’dan ayrıldı. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan şirket, kısa bir süre sonra kâr amacı güdeceğini açıkladı.

ChatGPT, 2022’nin sonlarına doğru piyasaya sürüldüğünde OpenAI gerçek bir oyun değiştirici oldu. Altman, ChatGPT’nin beklenmedik popülerliği karşısında birçok kez yapay zekanın geleceğinin ‘kendisini korkuttuğunu’ dile getirdi. Bununla birlikte yapay zekanın dünyayı ne kadar iyi bir hale getireceği konusunda övündüğü bazı durumlar da oldu.

Araştırmacılar Pandora'nın kutusunu açıyor: Microsoft, yeni yapay zeka sisteminin insan zekasının belirtilerini gösterdiğini iddia ediyorAraştırmacılar Pandora’nın kutusunu açıyor: Microsoft, yeni yapay zeka sisteminin insan zekasının belirtilerini gösterdiğini iddia ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.