Singapur’da yeni dönem: Sokaklarda robot polisler devriye gezecek

Singapur, az nüfusu ve düşük doğum oranı nedeniyle insan gücünde yaşadığı zorlukları teknoloji ile kapatmayı planlıyor. Ülkede uzun zamandır denenen robot polislerin sayısının artırılarak Singapur genelinde kullanılması hedefleniyor.

Bilim Teknoloji 16 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Singapur’da beş yıldan uzun bir süredir polis devriye robotları deneniyordu. İlk olarak Şubat 2018’de Chingay Geçit Töreni’nde bir deneme çerçevesinde halka açık olarak kullanılan bu robotlar, o zamandan bu yana birçok kez düzenlemeden geçti.

Denemelerin başarılı olması üzerine söz konusu robotların Singapur genelinde kademeli olarak kullanılmaya başlamasına karar verildi.

Her biri yaklaşık 1.7 metre boyunda olan robotların, bir olay sırasında insan polisler olay yerine ulaşana kadar bölgeyi kordon altına almak ve çevredekileri uyarmak için kullanılacağı tahmin ediliyor.

360 derece açılı kamera, sensör, hoparlör, ekran paneli, flaşör ve sirenle donatılmış bu robotlar, kendi başlarına devriye gezebiliyor. Dolayısıyla polisin halka doğrudan iletişim kurmasına da olanak tanıyabilirler.

Psycho Pass’ten bir kare.

Singapur Polis Gücü (SPF), perşembe günü yaptığı açıklamada robotlardan ikisinin nisan ayından bu yana devriye ekibinin bir parçası olarak Changi Havaalanı’nda kullanıldığını söyledi.

Biz robotun tasarımını görünce aklımıza hemen 2012 yapımı Psycho Pass animasyonundaki dronlar geldi. Kişilerin ruhsal durumunun ve suç işleme potansiyelinin ölçülebildiği bir dünyada geçen Psycho Pass’taki dronlar da sokaklarda devriye gezerek her şeyi kayıt altına alıyor ve henüz suç işlemese bile dedektörlere yakalanan kişileri gözaltına alabiliyordu. Tabii o yapımdaki dronlar sadece devriye için değil savaş, avlanma ve adli tıp için de kullanılıyordu.

Robot ANDI ile tanışın: Hem terleyebiliyor hem de nefes alabiliyorRobot ANDI ile tanışın: Hem terleyebiliyor hem de nefes alabiliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.