Sonunda Apple da uyardı: Telefonunuz ıslanınca pirince yatırmayın

Telefonunuz ıslandığında hemen pirince yatırmaya koşuyorsanız çabanızın boşuna olduğunu belirtelim. Apple kullanıcıları için yayınladığı yardım notunda yöntemin işe yaramadığını, hatta bunun cihaza zarar verebileceğini söylüyor.

Bilim Teknoloji 22 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Oldu ya sağanağa yakalandınız, banyoda düşürdünüz ya da havuza düşüverdiniz ve telefonunuz beklemediğiniz bir anda ıslandı. Bu durumda muhtemelen ilk iş hemen cihazı pirinçlerin arasına yatırırdınız. Çünkü hepimizin yaygın olarak bildiği üzere pirinç nemi emer, cihazınızın kurtulmasını sağlayabilir. Ne var ki uzmanlar yıllardır bu yöntemin kötü bir fikir olduğunu bas bas bağırıyor. Şimdi Apple da kullanıcılarını telefonlarını pirince yatırmaması konusunda özellikle uyardı.

Şirketin kısa süre önceki yardım notunda “iPhone’unuzu pirince yatırmayın. Çünkü küçük pirinç parçacıkları iPhone’unuza zarar verebilir” deniyor. Pirincin cihaza hasar vermesini bir kenara bırakalım, yapılan testler de çiğ pirincin cihazı kurutmada pek etkili olmadığını gösteriyor zaten.

Peki neden herkesin bu yöntemi bildiğini ve bunun doğru olduğunu düşünüyoruz? Sebebi fotoğrafçılık tarihi olabilir. The Verge’e göre cihazı pirince yatırma işlemi 1946 yılına kadar gidiyor. O zamanlar bu yöntem kamera bakımı için kullanılıyormuş.

Telefonu ıslananların kullandığı tek yöntem pirinç değil ama. Saç kurutucudan tutun alkole batırmaya kadar çok çeşitli yöntem denenebiliyor. Tabii ki bunlar da doğru yöntemler değil. Peki ya ne yapmak gerekiyor?

Apple’ın telefon şarj etmeye çalışırken “Sıvı tespit edildi” uyarısı alan kullanıcılar için bir kılavuzu var. Bu kılavuza göre önce şarj kablosunun her iki tarafını da çıkarmak gerekiyor. Sonra sıvıyı çıkarmak için konektör aşağı bakacak şekilde elle telefona hafifçe vurulmalı. En az yarım saat kurumaya bıraktıktan sonra telefon ve kablo tamamen kuruduysa tekrar şarj etmeyi deneyin. Deneme başarısız olursa bir gün sonra aynı işlemi tekrar uygulayın.

Apple’ın yeni yardım notlarında telefonun ıslanması konusunda iki uyarı daha var:

📌iPhone’unuzu harici bir ısı kaynağıyla ya da basınçlı hava kullanarak kurutmayın.

📌Konektöre kulak çöpü ya da kağıt havlu gibi yabancı nesne sokmayın.

Telefonunuz hiç çalışmıyorsa cihazı kapatın ve hiçbir tuşa basmayın. Sonrasında ne yapılacağı telefonun neden o hale geldiğine bağlı olarak değişecektir. Ama genel olarak konuşacak olursak onu havluyla kurulayıp varsa silika paketleriyle dolu hava geçirmez bir kaba koymak en doğru yöntem olur. Kuruduğundan emin olana kadar da şarj etmeyin.

Huawei gaza bastı, Çin'de iPhone satışları yüzde 30 düştüHuawei gaza bastı, Çin’de iPhone satışları yüzde 30 düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.