SpaceX bu yıl sadece Starship için 2 milyar dolar harcayacak

SpaceX'in sahibi Elon Musk, özel uzay şirketinin bu yıl sadece Starship programı için yaklaşık 2 milyar dolar harcayacağını tahmin ediyor. Musk'a göre çalışmalar ilerledikçe dışarıdan ek para desteği almaya ihtiyaç kalmayabilir.

Bilim Teknoloji 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Starship ilk test uçuşunu 20 Nisan'da yaptı ancak fırlatıştan dört dakika sonra roket infilak etti. Fotoğraf: SpaceX

ABD’li milyarder Elon Musk, SpaceX’in planlarını cumartesi günü Twitter’da bir sohbet odasında Starship konusunda yaptığı konuşma sırasında özetledi. İlk uçuş testini 20 Nisan’da yapan dünyanın en büyük roketi Starship, havalandıktan yaklaşık dört dakika sonra infilak etti.

SpaceX’in yıllardır üzerinde çalıştığı roket, uydu fırlatmanın yanı sıra, NASA astronotlarının en iyimser ihtimalle 2025 yılında Ay’a inişi de dahil olmak üzere derin uzay görevlerini yerine getirebilecek şekilde tasarlandı. Merkezi Kaliforniya’da bulunan SpaceX özel bir şirket ve mali bilgilerini kamuyla paylaşmıyor. Şirket yıllardır Google ve Founders Fund da dahil olmak üzere çeşitli yatırımcılardan dış fonlar topladı.

Musk, konuşması sırasında SpaceX’in sadece Starship için yaklaşık 2 milyar dolar harcayacak olmasına rağmen şirketin yeni fonlar aramaya ihtiyaç duymayabileceğini belirtti. ABD’li milyarder şirketin çalışanlarına hisselerini satmaları için fırsatlar sunmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. The Wall Street Journal’ın haberine göre, geçen yıl çalışanların hisse satabildiği dönemde SpaceX’e yaklaşık 140 milyar dolar değer biçilmişti.

Starship fırlatması patlamayla sonuçlandı ama bu tam bir başarısızlık sayılmayabilirStarship fırlatması patlamayla sonuçlandı ama bu tam bir başarısızlık sayılmayabilir

Space X, Starship’i yörüngeye çıkarmaya kararlı

Çevre düzenleyicileri, Starship’in fırlatılmasının ardından Space X ve eyalet parkının bulunduğu 385 dönümlük araziye enkazın yayıldığını ve fırlatma alanından 6,5 mil uzağa kadar malzeme yığıldığını bildirdi. Sonraki günlerde ortaya çıkan fotoğraflarda, fırlatma rampasının da hasar gördüğü ortaya çıkmıştı.

Musk, şirketin fırlatma rampasında çelik güçlendirmeler ve suyun kullanıldığı, çıkan dumanı bastırmayı amaçlayan türden yeni bir sistem inşa etmek için harekete geçtiğini söyledi. SpaceX’in daha önceki motor testlerinden elde ettiği verilerden dolayı fırlatma esnasında rampanın aşınacağını tahmin ettiğini ancak betonun parçalanacağını düşünmediğini söyleyerek, “Böyle olacağını bilseydik çeliği beklerdik” dedi.

Musk ayrıca şirketin roketin uçuş sonlandırma sistemi üzerinde yeni bir çalışma yapması gerektiğini söyledi. Bu tür sistemler roketlere temel güvenlik özelliği olarak yerleştiriliyor ve araçların uçuş sırasında imha edilmesine olanak tanıyor. Starship’in sistemi ise aktif hale getirildikten sonra çok bekledi.

Şirketin Starship için donanım üretmeye devam edebilecek üretim kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Musk, aracı yörüngeye çıkarmaya kararlı olduklarını, “Öyle bir üretim hattımız var ki 10 test bile sürse bunu gerçekleştireceğiz” dedi. Öte yandan ticari uzay fırlatmalarını düzenleyen Federal Havacılık İdaresi (FAA) yeniden izin verene kadar başka bir Starship fırlatması yapılmayacak.

SpaceX'in üzerinde kara bulutlar: Fırlatma rampası enkaza döndü, FAA soruşturması devam ediyorSpaceX’in üzerinde kara bulutlar: Fırlatma rampası enkaza döndü, FAA soruşturması devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.