Starliner astronotları eve getiremedi, şimdi de tuhaf sesler çıkarıyor

NASA astronotu Butch Wilmore cumartesi günü Starliner uzay aracında tuhaf bir ses duydu. Hâlâ Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetli halde duran Starliner'dan gelen sesin sebebi bilinmiyor, ama NASA zararsız olduğu kanısında.

Bilim Teknoloji 4 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: NASA

NASA astronotu Butch Wilmore cumartesi günü Starliner uzay aracındaki hoparlörden garip sesler geldiğini fark etti. Wilmore telsizle Houston’daki Johnson uzay Merkezi’ndeki Görev Kontrol’e ulaştı ve “Starliner ile ilgili bir sorunum var. Hoparlörden garip sesler geliyor. Nedenini bilmiyorum” dedi.

Uluslararası Uzay İstasyonu ile Starliner arasındaki bağlantıda bu tuhaf sese neden olabilecek bir şeyin olup olmadığından emin değildi. Bu nedenle de Houston’daki uçuş kontrolörlerinden uzay aracının içindeki sesi bir de onların dinlemesini istedi. Birkaç dakika geçmişken Görev Kontrol’den yanıt geldi, sesi dinleyebilmek için sabit hat üstünden bağlantı sağlamışlardı.

Starliner’ın içinde süzülen Wilmore daha sonra mikrofonunu uzay aracının içindeki hoparlöre dayadı. Kısa süre sonra ayırt etmesi kolay bir ping sesi duyuldu. Görev Kontrol “Tamam Butch duyduk” diye haber verdi: “Titreşimli bir sese benziyor, neredeyse sonar pingi gibi.”

Wilmore bir kez daha telsizini açarak “Size bu sesi yeniden dinleteceğim. Bakalım ne olduğunu anlayabilecek misiniz” diye yanıtladı. Tuhaf, sonara benzeyen ses bir kez daha duyuldu ve ardından Wilmore “Pekâlâ top sizde. Bir şey bulursanız haber verin” dedi.

Bu ses kaydını Michigan’da bir meteorolog, Rob Dale kaydedip paylaştı. Tuhaf, biraz da ürkütücü bu sesin nedeni hemen çözülemedi. Starliner uzay istasyonuna doğru uçarken radyo frekans sistemi sayesinde uzay istasyonuyla iletişimi sürdürebilmişti. Ama kenetlendikten sonra sesi sabit hat üstünden taşımaya başlamıştı.

Yine de komplo teorilerine başlamadan önce belirtelim: Astronotlar uzayda zaman zaman böyle tuhaflıklar fark edebiliyor. Mesela Çin’in 2003 yılındaki ilk insanlı uzay uçuşunda astronot Yang Liwei yörüngedeyken demir kovaya tahta çekiçle vurulur gibi bir ses duyduğunu söylemişti. Bilim insanları daha sonra sesin uzay aracının iç ve dış duvarları arasındaki basınç farkının yarattığı ufak deformasyonlarla ilgili olduğunu fark etmişti.

Wilmore’un duyduğu sonar benzeri ses de muhtemelen uzay istasyonundaki mürettebat için kötü bir haber değil. Yine de Boeing’e ait bu uzay aracının ilk uçuşunda hem helyum sızıntısı yaşadığı hem de iticilerinin arızalandığı hesaba katılırsa bu tuhaf sesi küçümsememek gerekiyor.

NASA bir hafta önce Starliner’ın Dünya atmosferine sağ salim girip iniş yapabileceğinden duyulan şüphe nedeniyle uzay aracının götürdüğü astronotları geri getirmeden tek başına yola çıkacağını duyurdu. Bu yolculuğun tarihi 6 Eylül Cuma günü. Astronotlar ise gelecek yıl SpaceX’in Crew Dragon uzay aracıyla eve dönecek.

Starliner astronotları gelecek yıla kadar uzay istasyonunda mahsur: Peki o zamana kadar ne yapacaklar?Starliner astronotları gelecek yıla kadar uzay istasyonunda mahsur: Peki o zamana kadar ne yapacaklar?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.