Tedbirde Japonya gibi ol: Felaket anında otomatlar ücretsiz gıda verecek

Japonya, yakın gelecekte ülkeyi vurması beklenen depreme karşı yeni tedbirleri hayata geçiriyor. Ako kentinde başlayan uygulamayla, büyük bir yağış veya deprem durumunda, halka ücretsiz yiyecek ve içecek dağıtacak otomatlar kurulmaya başladı. Uygulama ülkeye yayılacak.

Bilim Teknoloji 4 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Japonya'nın meşhur yiyecek-içecek otomatları, deprem ve şiddetli yağış zamanları halkın hizmetinde olacak. Kalan zamanlarda alışveriş ise paralı olacakmış.

Büyük felaketlerde iç içe yaşayarak, kendini koruma konusunda dünyanın kalanını geride bırakan Japonya şimdi Ako şehrinde yaptığı denemeyle, seviyeyi ilerletecek.

Büyük bir deprem ya da tayfun durumunda, insanlara ücretsiz yiyecek ve içecek verecek olan iki otomatı şehre yerleştiren yetkililer, bu çalışmayı tüm ülkeye yaymayı planlıyor.

Gelecek yıllarda ülkenin iç kesimleri ve güney batı kıyısını etkilemesi beklenen büyük depremin vurması beklenen şehirlerden Ako’ya konulan otomatlar 300 şişe ve kutu içecek ile gıda takviyesi de dahil olmak üzere 140 acil durum gıda ürünü içeriyor. Otomatlar, tahliye sığınağı olarak belirlenen binalara yakın bir bölgeye yerleştirildi. 

Şiddetli yağış uyarısı ve Japonların deprem büyüklüğünü sınıflandırmasında 5 üzeri derecede bir deprem olmasını takip eden tahliye kararı durumunda, otomatların kilitleri otomatik olarak açılacak.

Felaket anında kritik önemi olacak bu makineler ülke geneline yayılacak.

Bunun dışındaki zamanlarda otomatlardaki gıdalar parayla satılacak. Ako şehrinde fabrikası bulunan, otomatların üreticisi Earth Corp’un temsilcisi “Otomatları ülke genelinde kurmak istiyoruz. Stokların sakinlerimizin emniyet ve güvenliğini sağlamasını istiyoruz” diyor.

Japonya için hedef 2025: Uzaydan güneş enerjisi elde etmeye çalışacakJaponya için hedef 2025: Uzaydan güneş enerjisi elde etmeye çalışacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.