Tutku böyle bir şey: Tetris’i ilk yenen 13 yaşında bir çocuk oldu

Oklahoma'da 13 yaşındaki bir çocuk, 30 yıllık Tetris tarihinde oyunu yenen ilk kişi oldu. Oyunu iki yıl önce keşfeden çocuk, şimdiye kadar katıldığı turnuvalarda 3 bin dolar kazanmış. Bu yeni rekorunu da geçen ay ölen babasına adadı.

Bilim Teknoloji 4 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Tarihi oyundan bir kare.

Kaç yaşında olursanız olun, hayatınızda bir kere olsun Tetris oynamış olmalısınız. Sonuç genelde oyunun en hızlandığı anda heyecan yapıp kaybetmek oluyor. Zira artık Nintendo Entertainment Systems’a ait olan oyun, yapay zeka destekli botlar sağ olsun, blokların devam edilemeyecek kadar hızlı düşmesine sebep oluyor bir süre sonra.

Ama salı günü gördük ki oyun yenilmez değil. Bunu internet ortamında Blue Scuti olarak bilinen 13 yaşındaki Willis Gibson kanıtladı. Mantıken oyuncunun ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak oyun sonsuza kadar sürebilir. Ama yıllar boyunca sınırın 29’uncu seviye olduğu tahmin ediliyordu. Çünkü bu seviyede artık blokların düşüş hızı insanların yetişemeyeceği boyuta ulaşıyordu. Ancak son 10 yıldır yeni nesil Tetris oyuncuları bu sınırlarda dolaşıyordu.

Oklahomalı genç yaklaşık 38 dakika oyuna devam etti. Aşağıdaki 42 dakikalık videoda tek bir oyunla karşı karşıyasınız yani. Bu 38 dakikanın sonucunda 157’nci seviyeye ulaşıyor Willis ve “Aha kaçırdım” diyor. Bloğu yanlış yere yerleştirmesinin rekor denemesini bozduğuna inanıyor.

Yine de moralini bozmayarak oyuna devam ediyor. Bloklar aşağı inmeye devam ederken birden oyun donuyor. Ekrandaki skor “999999”u gösteriyor. Fiili zafer kazanıldı, görev tamam. Willis sevincini ellerini alnına getirip “Aman Tanrım! İşte bu be! Bayılacağım şimdi! Ellerimi hissetmiyorum” diye gösteriyor. Daha sonra NBC News’e konuşan çocuk “En büyük zorluk, oyunun 30’uncu dakikasında sinirlerimin uyuşmaya başlamasıydı” dedi.  Bazı Tetris oyuncuları oyunun yazılımını hackleyerek “yense” de Willis bunu bilek gücüyle başaran ilk kişi oldu.

Klasik Tetris Dünya Şampiyonası’nın Başkanı Vince Clemente New York Times’a açıklamasında “Bunu daha önce hiçbir insan başaramamıştı. Birkaç yıl öncesine kadar herkesin imkansız dediği bir şeydi” diyor. Tetris turnuvalarında amaç genelde rakiplerden daha uzun süre oyunda kalarak en fazla puanı almak. Doğrudan Tetris’e karşı yarışmak ise tamamen farklı bir yaklaşım.

Oyun 1989 yılında piyasaya sürüldü. O zamanlar Willis doğmamıştı bile ama gelenekten de kopmamış; oyunu tüplü televizyonda oynuyor. Ayrıca iş yetenekten ziyade çok çalışmayla ilgili. Zira 13 yaşındaki genç haftada yaklaşık 20 saat pratik yapıyor. 404 Media’ya göre Willis oyunu yalnızca iki yıl önce oynamaya başlamış, ama şimdiden en iyi oyunculardan biri.

Bu başarılarının Willis’e katkıları da yok değil. Şimdiye kadar birkaç bölgesel turnuva ve üç bin dolar kazanan çocuğun asıl hedefi geçen ekim ayında üçüncü olduğu Klasik Tetris Dünya Şampiyonası’nı kazanmak.

Tetris yolculuğu YouTube videolarında denk geldiği videolarla başlamış. Sırf bunun için eski versiyonu oynayabileceği ekipmanları toplamaya başlamış. Onu oyuna çeken “basitliği” olmuş. Bir röportajda “Başlaması kolay ama ustalaşmak gerçekten zor” diyor.

Lise matematik öğretmeni olan annesi Cox çocuğunun Tetris tutkusu hakkında “Benim için sorun yok. Tetris dışında başka şeylerle de uğraşıyor, bu yüzden bu tutkusuna göz yummak zor değildi” diyor.

Willis zaferini geçen ay hayatını kaybeden babası Adam’a adadı.

Minecraft 300 milyon satışı geçen ilk video oyunu olduMinecraft 300 milyon satışı geçen ilk video oyunu oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.